Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2002, 21:06 
Szeregowy
Szeregowy

Właśnie wybieram się w rejon kotliny Jeleniogórskiej i szukam ciekawyh miejsc penetracji.Proszę o pomoc!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 czerwca 2002, 16:05 
Porucznik
Porucznik

poszukaj na forum odkrywcy był tam podobny temat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 czerwca 2002, 21:16 
Sierżant
Sierżant

Polecam: kolo Kamiennej Gory (sasiedztwo kotliny) :wzgorze Antonowka - ponoc niewiarygodne podziemia i tajne laboratoria, Redziny - zlom II wojna, niegys najwieksze smietnisko, Purpurowe Jeziorko ( sztolnia ponoc cos kryla), Szubiana - Slaskie Termopile , krwawa bitwa z okresu wojny francusko pruskiej, a pod wzgorzem tunele, Gora Koscielna w Kamiennej Gorze- podziemny szpital (?) Przelecz Kowarska - zasypany tunel wchodzacy pod prtzelecz, Skalka Kowarska - tam ponoc ukryto niemiecki transport (tak twierdzi swiadek), Bialy Kamien - sporo tam szukali Niemcy, w wawozie znajdowano resztki mundurow, Krzaczyna - ponoc produkowano tam bron V w podziemnej fabryce, obok Forstbaude - lesniczowka i osrodek szkolenia Hitlerjugend (pod koniec wojny sil specjalnych) znaleziono tam setki guzikow roznych armii, Grodna - ukryto tam dziela sztuki (?)- brakuje trzech sztolni, Grabowiec z tajemnicza sztolni i zbiornikiem wypelnionym woda na koncu, ponizej Bad Friedenbau - tajemnicza lesniczowka bedaca w czasie wojny pod eskorta SS. <BR>No i rozpedzilem sie, przepraszam za skroty i zla pisownie, ale mozna by opisac tu jeszcze ze sto miejsc. Podaj w jakim rejonie bedziesz, to bedzie latwiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2002, 07:50 
Porucznik
Porucznik

Robin czy szukałeś w tych okolicach czy to tylko informacje z drugiej ręki???? <BR>Śłyszałem o tych miejscach ale nikt tam nie kopał wszyscy tylko słyszeli

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2002, 19:33 
Sierżant
Sierżant

We wszystkich tych miejscach bylem. Co do szukania, to zalezy co rozumiemy przez to znaczenie tego slowa. Do prawdziwych poszukiwan potrzeba tam koparek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2002, 09:17 
Porucznik
Porucznik

chodzi mi o militaria słyszałem że teren jest tam strasznie zaśmiecony niewypałami , ale słyszałem również że można wiele znaleźć?? Czy to prawda co do poszukiwań koparkami to sądzę że i one nie starczą <BR>Z ciekawostek -- mó ojciec był wojskowym i mówił że w jednym z podziemi w okolicach Kamiennej wojsko w latach 60 miało magazyny - jeszcze były ślady jak ruskie całe wyposażenie poniemieckie wyrywali czołgami . Wot dzicz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2002, 13:50 
Szeregowy
Szeregowy

Robin-najprawdopodobniej będę w okolicach Szklarskiej Poreby.Słyszalem bardzo wiele o zakręcie śmierci i ty co podnim i w okolicy jego sie znajduje. <BR>Pozdrawiam Farmer

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2002, 20:32 
Sierżant
Sierżant

Faktycznie, pod Zakretem Smierci znajduja sie fascynujace rzeczy. Pod szasa przechodza dziwne korytarze, jakby przygotowane do zaminowania. Poza tym znalaziono w tym rejonie sporo ciekawych przedmiotow. Ale to juz inna sprawa. Skontaktuj sie z kims z Jeleniej Gory. Zorganizowano tam kilka wypraw z przedziwnym skutkiem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2002, 20:36 
Pytalski

Witam <BR>Robin priv <BR> <BR>Krzysiek(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2002, 21:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Czy to znacz, że tunele/nisze pod zakrętem śmierci to coś więcej niż miejsce do umieszczenia materiałów wybuchowych? Niemcy przygotowywali pewne obiekty inżynierskie już w trakcie budowy do wysadzenia (mosty), może jest to rozwiązanie analogiczne? <BR> <BR>Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2002, 07:36 
Porucznik
Porucznik

byłem w okolicy Antonówki - niewypały jak grzyby niepotzebny wykrywacz co się saperkę wbije to niewypał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2002, 19:39 
Sierżant
Sierżant

Temat rejonu Antonowki (miejsce to jest poza samym wzgorzem) proponuje zostawic w spokoju. Bylo tam zbyt duzo wypadkow. Do dzis miejsce jest niebezpieczne, choc to co tam sie znajdowalo kilkanascie lat temu przechodzilo ludzkie pojecie. Bardziej intrygujaca jest sama Antonowka. Miejsce na pewno wymaga zbadania. Informacje , ktore udalo mi sie zebrac niegdys na ten temat przeszly najsmielsze oczekiwania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2002, 22:50 
Moderator
Moderator

Robin podnosisz cisnienie i...koniec. <BR>Uchyl czasem rabka tajemnicy. <BR>Miales mi kiedys "sprzedac" troche informacji o obozie szpiegowskim w rejonie do ktorego mialem sie przeprowadzic...Pamietasz? <BR>Nadal mnie to interesuje-moze udaloby sie nam w koncu tam spotkac. <BR>Jesli nie pamietasz daj znac na priv. <BR>Pozdrawiiam JMS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2002, 23:11 
Sierżant
Sierżant

Jezeli idzie o miejsce, gdzie byli szkoleni niemieccy dywersanci podczas II wojny, to moge je w miare dokladnie wskazac. A jezeli nie ja, to na pewno ta osoba (znajomy inzynier, mieszkajacy w tym rejonie) ktora mi to miejsce pokazala. Po wojnie wloczyly sie tam tysiace guzikow wojskowych roznych armii. <BR>Co do Antonowki, to temat wydaje mie sie na tyle znany i szeroki, ze trudno go mocno rozwijac w tym miejscu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2002, 07:58 
Porucznik
Porucznik

Robin czy możesz opisać co za wypadki tam były???? niewypały jak niewypały ale podobno wykopywano tam dużo broni !!!!! Ruskie w tej okolicy zwozili wszystko z pół bitewnych dolnego śląska

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]