Teraz jest niedziela, 21 września 2025, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: czy znacie te konstrukcje?
PostNapisane: czwartek, 14 września 2006, 08:58 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Od dłuższego czasu szukam czegoś do złożenia i znalazłem coś takiego; http://h-selektor.republika.pl/ interesuje mnie ten VLF czy może ktoś to składał i wie coś więcej o tej konstrukcji?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 września 2006, 09:08 
Generał Broni
Generał Broni

Brawo za decyzję o budowie własnego wykrywacza. :1
Nie wiem dlaczego uparłeś się akurat na ten wykrywacz (skomplikowana budowa i strojenie cewek)?
Przecież w internecie jest dostępna (bezpłatnie) pełna dokumentacja do co najmniej kilku wykrywaczy VLF.
Na przykład ALL-1 z cewkami koncentrycznymi, znacznie łatwiejszymi do wykonania i zrównoważenia.
Na PS.com jest sporo użytkowników ALL-1 - masz możliwość zapytania ich o ocenę wykrywki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 września 2006, 08:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzięki za odpowiedź. Rozważam różne możliwości. W kręgu moich zainteresowań jest; MAKI (ze względu na łatwość zmontowania) ALL1 (jest o nim dużo i czasami aż za dużo bo trudno się połapać o której wersji właśnie mowa, co dla początkującego jest pewną przeszkodą) Myślałem też o BARTKU4 ale obecnie nie ma możliwości zdobycia dokumentacji więc sobie odpuściłem. A sytuację mam taką że za kilka tygodni wyjeżdżam na wyspy i chciałem zebrać co się da żeby mieć zajęcie na wolne wieczory.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 września 2006, 14:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dobrze radzi kolega rob_k, bo przypuszczam ze zmierzasz szukać po plaży, do tego najbardziej nadaje się wykrywacz dynamiczny, który ma o wiele lepszą dyskryminację niż statyczny i jest stabilniejszy, nie musisz uwazać jak prowadzisz sondę nad gruntem.
Jednym słowem na monetki to raczej dynamik. We wspomnianej konstrukcji można nie budowac kanału allmetal i wykonać tylko pozostałe 2 kanały BG i Dyskryminacja. Ta konstrukcja odpala natychmiastowo przy załozeniu że sonda jest OK. Jak wspominał kolega sondę w układzie symetrycznym buduje się łatwiej. Dzisiaj dla przykładu i trochę z nudów zbudowałem sondę i zestroiłem ją na 6100Hz , wstępne pomiary okazały się znacznie lepsze niż przy tradycyjnym strojeniu 4950 i 5200, zobaczymy co pokaża testy terenowe ,ale to za jakiś czas, bo sondę trzeba skończyć, a najpierw jednak zasłuzony urlop
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 września 2006, 08:48 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

No właśnie, jest tak dużo tej dokumentacji i przeróbek do ALL`a że mnie początkującemu elektronikowi trudno się połapać jak zacząć. Zorientowałem się już że łatwiejsza do skonstruowania jest wersja S`Waldka lub S`Onara na jednostronnej płytce, ale co znajdę schemat płytki na forach to parę postów dalej czytam że są błędy lub można ulepszać zmieniając to czy tamto i w mojej nie elektronicznej głowie powstaje mętlik. gdybyś Elektroniku wskazał mi link zę schematem konkretnej płyki do wydrukowania to byłbym wdzięczny.
I może też jest gdzieś spis elementów bo chciałbym kupić wszystko przed wyjazdem.
A tak poza tym jak tam twoja nowa sonda? No i oczywiście dziękuję za zainteresowanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: czy znacie te konstrukcje?
PostNapisane: wtorek, 19 września 2006, 09:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

anpolak napisał(a):
Od dłuższego czasu szukam czegoś do złożenia i znalazłem coś takiego; http://h-selektor.republika.pl/ interesuje mnie ten VLF czy może ktoś to składał i wie coś więcej o tej konstrukcji?

Ja kiedyś składałem ten detektor - mam jeszcze opis ze schematem i oscylogramami - to jakiś model czegoś o nazwie "Heatkit" - nie mogę znaleźć na stronie schematu - zdjęli go czy co? Ale kiedyś miał sporo błędów - choćby to, że zamiast komparatorów zastosowano wzmacniacze operacyjne. Pominęli też chyba jakieś źródło napięciowe bodajże do gruntu (nie pamiętam czy to było akurat źródło U - ale coś tam pominęli). Poza tym detektor nie był rewelacyjny - czułość miał raczej umiarkowaną, a i stabilnością nie grzeszył. Dyskryminacja w nim działała względnie. Kombinując wykonałem do niego "wiadro cewek" - to były omegi. Trochę dostał kopa jak przystosowałem do niego cewki ze wzmacniaczem (wbudowanym) od armanda. O ile pamięć mnie nie myli oryginalnie na wejściu znajdował się wzmacniacz pracujący w OE - raczej ze względu na niską impedancję cewki odbiorczej wskazany byłby OB. Taki jakiś ten wykrywacz był nie taki - mam gdzieś zresztą jeszcze flaki od niego w piwnicy - ale już wyrosłem z samoróbek - lepiej poszukać sobie czegoś w miarę markowego i sprawdzonego (nawet starego), ew. uszkodzonego za grosze i uruchomić sobie - wówczas zamiast garbacieć nad kolejnym cudem można sobie czerpać satysfakcję z eksploracji.
No chyba, że chcesz zostać konstruktore jak np. Rutus - ale wówczas wypadałoby "wydumać" cos swojego :za

Pozdro

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 września 2006, 08:14 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Aż taki dobry to nie jestem by samemu coś wymyśleć (na razie :) ) A przez budowę chciałbym się czegoś nauczyć; bo to jak znalazł :) :) :)
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 września 2006, 09:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam scany jakiegoś garreta VLF - z lat minionych. Znałem kiedyś gościa z Tarnobrzegu, który go składał. Ponoć działa bardzo ładnie. W scanach jest opis cewki i uruchomienia wspomnianego sprzętu. Układ jest raczej standardowy, prosty (bez jakiś wydumań). Jak chcesz mogę Cię tym poczęstować - może się co prawda zdarzyć, że scany "poszły się bujać", ale w razie Niemca na pewno mam kserokopie....
Jest to detektor analogowy - ale szczerze powiedziawszy lepiej kupić coś niedrogo i pogrzebać sobie w nim - bo jak posumujesz koszty zakupu podzespołów, czas, rozczarowania, dłubaninę przy wykoaniu cewki, wysięgników i innych bajerów - to wcale "na plus" nie wyjdziesz - a detektorek i tak będzie wyglądał jak częśc instalacji wod-kan. Zastanów się czy jest sens....
Oczywiście pomijam fakt, że trzeba posiadać co najmniej oscyloskop i multimetr (a i częstościomierz byłby wskazany) - "na czuja" nie zestroisz składanej wykrywki choćbyś pękł (uwierz mi - to nie radio, które nawet na słuch bez wobulatora zestroisz i mimo kiepskiej charakterystyki będzie działać - tu jest co sie bawić w dobór elementów w celu zoptymalizowania warunków pracy)
Za całkiem sensowną kasę można nieraz dostać jakieś analogowe garrety (czy choćby co inszego) na niemieckim ebayu - ponoć dobre - za dwie trzy stówki będziesz miał porządnie skonstruowany sprzęt.... a uczyć można się na konstrukcjach fabrycznych także.... odpadnie Ci konieczność kombinowania z ustawieniem cewek wzgledem siebie, dostrajanie filtrów dla dyskryminacji (to raczej nie jest kręcenie peerkami tylko dobieranie elemetów).

Udanych decyzji i pozdro

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 września 2006, 13:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bardzo dobrze ujoł to IdeL, jak nie czujesz się na siłach to lepiej gotowca kupić.
Jednak nic nie zastąpi satysfakcji z własnej dobrze zbudowanej wykrywki i dopracowanej estetycznie tak,że mało kto odrózni.
Wracając do błędów w płytce jednostronnej to własnie sOnar wprowadził zamieszanie i tak już pozostało, płytka która prezentowałem nie posiada błędów jest sprawdzona i pewna, odezwij się na priva to podeslę plik do wydruku w skali 1 : 1 i reszte materiałów.
Spisu elementow nie znajdziesz bo wszystko jest na schemacie ,będziesz musiał sam je spisać (to bardzo proste).
Sonda nie jest jeszcze skończona i tylko po testach warsztatowych, ale obiecujących. Test terenowy dopiero po urlopie na poczatku następnego miesiąca
SWaldek vel Elektronik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 23:03 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

dzięki za skany, pozdro dla wszystkich budowniczych.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]