Teraz jest piątek, 17 lipca 2026, 10:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 23:05 
Pułkownik
Pułkownik

Masz racje, tradycja wydobycia bursztynu, historia handlu, dzieła sztuki z niego stworzone - to wszystko nie może być bez wpływu na jakość i cenę surowca. Miejmy nadzieje, że są to argumenty, które będą trafiały do ludzi kupujących bursztyn, nie natomiast niska cena(spowodowana masówką)

Może w tym właśnie jest szansa naszego bursztynu, na stanie się swego rodzaju towarem ekskluzywnym(lepszym jakościowo)...oby

kuczman napisał(a):
Z drugiej strony ciekaw jestem co "przecietny" Polak, czyli forumowicz, wie o bursztynie Baltyckim ;) Moze to bedzie nastepny watek :D

czy myslimy o tym samym? Zastanawiałem się,że możnaby zrobić jakiś konkurs wiedzy ale bardziej ogólnie nt. minerałów, skamielin i meteorytów itp.? To mogłoby być ciekawe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 23:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fajny pomysl! Oczywiscie ze mozna cos takiego uruchomic. Marny ze mnie geolog ;) wiec nie macie sie co martwic ze bede czesto tematy zapodawal [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 23:44 
Pułkownik
Pułkownik

kuczman napisał(a):
Marny ze mnie geolog ;) wiec nie macie sie co martwic ze bede czesto tematy zapodawal

hehe.. nie martw się ja też orłem nie jestem...jeszcze :)

oczywiście pytania o bursztynie i wszystkim co związane z nim byłyby bardzo na miejscu. :)

Pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 października 2006, 11:23 
Generał Broni
Generał Broni

Bax21 napisał(a):
czy myslimy o tym samym? Zastanawiałem się,że możnaby zrobić jakiś konkurs wiedzy ale bardziej ogólnie nt. minerałów, skamielin i meteorytów itp.? To mogłoby być ciekawe.

Przecież najlepsze konkursy to mamy w rozpoznawaniu wklejek. A jaki sens ma bawienie się w pytania ,,encyklopedyczne,,?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 października 2006, 23:16 
Pułkownik
Pułkownik

skarbnik napisał(a):
Przecież najlepsze konkursy to mamy w rozpoznawaniu wklejek. A jaki sens ma bawienie się w pytania ,,encyklopedyczne,,?

ja bym nawet bardzo chciał, żeby tak było, ale zauważ że ostatnio to materiału tyle co kot napłakał. Nie mówie już nic że niedługo zima
a więc koniec sezonu i będzie jeszcze gorzej.
Po drugie na "Historii i prahistorii" jest coś takiego i ludzie mają z tym kupe zabawy.
Rzuciłem pewną myśl, ale co z tego wyniknie nie zależy tylko ode mnie. Fakt że zainteresowanych nie byłoby zbyt wielu. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 05:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Powracajac do tematu zywic kopalnych, produkty dla krajow muzulmanskich musza byc z produktu naturalnego. To potezny rynek. Naturalny, nie znaczy koniecznie Baltycki bursztyn, to moze byc jaka kolwiek zywica kopalna. Czyli raz jeszcze tylko promocja jedynego historycznie prawdziwego bursztynu, ktory odgrywal taka wielka role w ksztaltowaniu spoleczenstw Europy moze nam pomodz.
Rok temu Miedzynarodowe Stowarzyszenie Bursztynnikow wycofalo swoj certyfikat rekomendacji dla kilku powaznych firm bursztynniczych bo te sprzedawaly produkty z utwardzanego kopalu kolumbijskiego jako bursztyn Baltycki.
Osobiscie wiadomo mi o Polaku z papierami meksykanskimi ktory wybudowal dom w San Cristobal de las Casas (Meksyk) i skupuje tam wszelki dostepny surowiec. Jak i o inwestycjach pomorskich firm w Azji gdzie te przerabiaja tamtejszy surowiec. Polak potrafi :D.
Ale potrafi i dobrze, w Chinach bursztyn Baltycki jest bardzo popularny i pozadany- oczywiscie podrobek jest badz ile, nawet ze znakiem Stowarzyszenia. Mimo to Polscy bursztynnicy wchodza na ten rynek z rozmachem i nawet fanfarami pewnego rodzaju. Otwierane sa przedstawicielswa w nowoczesnych centrach handlowych i biznes kreci sie dobrze z tego co slysze.
Malo tego, dzis w Gdansku mozna sie szkolic na magistra z bursztynu! To swietny poczatek reaktywacji wielowiekowych tradycji bursztynnictwa w tym rejonie z poczatkami w neolicie.
Czy ktos widzial dziela Lucjana Myrty? Kopie slynnych mebli wykonane calkowicie z bursztynu, pochlaniajace ponad pol tony surowca?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 23:19 
Pułkownik
Pułkownik

kuczman napisał(a):
produkty z utwardzanego kopalu kolumbijskiego jako bursztyn Baltycki.

właśnie. Zawsze zastanawiałem się jak można przyśpieszyć twardniecie żywicy. Znasz jakiś sposób?

kuczman napisał(a):
Ale potrafi i dobrze, w Chinach bursztyn Baltycki jest bardzo popularny i pozadany

i nie tylko. Niedawno poznałem ciekawego gościa z Alaski. Zajmuje sie sprzedażą min, minerałów i skamieniaości, w tym takze bursztynu.
(co ciekawe dowiedziałem się że na Alasce wolno sprzedawać wszystko, min. kosci dinozaurów, mamutów itd.)
pierwsze pytanie jakie mi zadał brzmiało: "Do you get amber with bugs?" :)

kuczman napisał(a):
Malo tego, dzis w Gdansku mozna sie szkolic na magistra z bursztynu!

:ups: serio? to jakaś specjalizacja na jakimś kierunku czy całe 5 latek?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 04:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Co do magistra od bursztynu, to nie pamietam szczegolow, w kazym badz razie jest to juz chyba dzialajaca pierwsza w Europie wyzsza uczelnia ksztalcaca artystow bursztynnikow. Mam gdzies komunikat Stowarzyszenia Bursztynnikow czy tez bylo to w "Bursztynisku", ich publikacji. Chyba mniej niz piec latek.

Przyspieszyc twardnienie zywicy.... nie wszystkie sie da. Nawet kopal kolumbijski wystepuje w dwoch odmianach i jedna sie po prostu topi a nie twardnieje. A jak? No coz, nikt nie chce o tym wiele mowic ale, to kwestia temperatury, cisnienia i czasu.

Alaska..... marzy mi sie juz od paru lat. W lewo od Barrow, najdalej na polnoc polozonej miejscowosci w USA, nad Morzem Boforta jest miejscowosc Wainwright tuz przy ktorej jest ujscie rzeki Kuk. Latem, w lipcu sa dwa tygodnie kiedy jest wolna od splywajacej kry lodowej i mozna nia dotrzec daleko w glab tundry. Albo błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" bush pilota ktory podrzucil by do jej poczatkow i splynac nadmuchiwanym canoe z powrotem do Wainwright. Oczywiscie przeszukujac jej zbocza za odslonieciami z ktorych czynniki atmosferyczne jak i miliony racic karibu wytracaja bursztyny. Mozna tego tam zebrac ladny worek po ziemniakach... tyle tylko ze bardzo ubogi jest w inkluzje zwierzece, sporo ponoc roslinnych. Te tez sa fajne i wazne naukowo, choc uwagi przyciagaja znacznie mniej.
http://puffin.ptialaska.net/~jgreeley/alaskamap.gif

Tyle ze na taka wycieczke to z 5 tys. usd poszlo by... tysiac na samolot z Chicago, prawie dwa na canoe, bush pilot swoje, sprzet swoje........ ze nie wspomne o glodnych misiach :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 23:21 
Pułkownik
Pułkownik

kuczman napisał(a):
Tyle ze na taka wycieczke to z 5 tys. usd poszlo by... tysiac na samolot z Chicago, prawie dwa na canoe, bush pilot swoje, sprzet swoje........ ze nie wspomne o glodnych misiach :P

Alaska na pewno tania to nie jest, chociażby ze względu na odległości i niedostępność, ale warto zwiedzić jeśli masz do wydania
kilka tysiączków.

Polecam stronke o Alasce i nie tylko: warto przejrzeć dokładnie , jest dość rozbudowana.
Tutaj własnie się dowiedziałem jakie cuda mozna robić ze skamieniałości i ogólnie materiałem zwierzęcym :)
http://www.milesofalaska.net/site/

Autor jest spoko gościem. Jesli masz jakieś pytania możesz do niego pisać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 23:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fajna strona, ale jego bursztyn mi sie nie podoba w ogole! Pewnie wymienil sie z kims! Wyglada na kopal kolumbijski :P:P:P
Moze zapytam sie, bo w roznych miejscach Alaski mozna znalezc bursztyn- tyle ze jak Ciebie od razu pytal czy masz jakis z inkluzjami... to juz wszystko wiadomo ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 października 2006, 00:33 
Pułkownik
Pułkownik

kuczman napisał(a):
Fajna strona, ale jego bursztyn mi sie nie podoba w ogole! Pewnie wymienil sie z kims! Wyglada na kopal kolumbijski :P:P:P

wiec go uświadom albo jeszce lepiej pokaż mu swój matriał. Zobaczymy jak zareaguje...:o ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 października 2006, 16:50 
Szeregowy
Szeregowy

panowie jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie choc tajemniczosc jaka roztacza wokol siebie bursztyn interesowala mnie od zawsze.
mam pytanie dotyczace literatury na temat : co nalezy miec,co warto ,co mozna.
i jeszcze dwa :wystepowanie bursztyny w polsce.
wystepowanie niebieskiego bursztynu w europie [estonia?,lotwa?]
pozdrawiam
widelecs

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 października 2006, 01:08 
Pułkownik
Pułkownik

poczekaj na nadwornego bursztynnika, On Ci wszystko wyjaśni. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 października 2006, 01:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Niebieski bursztyn Baltycki jest niezmierna rzadkoscia... Pan Lucjan Myrta uzyl sporej jego ilosci w replice pewnego slynnego mebla nad ktora wciaz pracuje (ponad 500 kg bursztynu zuzyte do tej pory!) Jego niebieskosc to wlasciwie klebiace sie chmurki bialosci i niebieskiego, swoisty marmurek. Bo biel w bursztynie jak i niebieskosc to tylko babelki gazu ktorych wielkosc i ilosc decyduje o kolorze.

Ksiazki... jejku, sporo tego jest. Cokolwiek autorstwa Prof. Barbary Kosmowskiej- Ceranowicz, geologa, kierownik Dzialu Bursztynu przy Muzeum Ziemi PAN w Warszawie. Pani Ceranowicz wiele wlasnie pisala o wystepowaniu bursztynu w Polsce, Niemczech, Rosji, Ukrainie.
Wszystkie pozycje Prac Muzeum Ziemi- najlepiej pytac o nie w Muzeum Ziemi, Aleja Na Skarpie 27, (0-22) 629-74-79.
"Znaleziska i dawne kopalnie Bursztynu w Polsce" ISBN 83-88813-45-5 mozna nabyc w Muzeum Polnocno-Mazowieckim w Lomzy (pewnie i w Warszawie tez maja). Rowniez "Bursztyn, poglady i opinie" To materialy z seminariow 1994-2004 na targach Amberif. Mozna nabyc w biurze Miedzynarodowego Stowarzyszenia Bursztynnikow w Gdansku. Warto zadzwonic, maja wiele innych pozycji do nabycia (58)554-92-23.
W Krakowie warto odwiedzic Muzeum Przyrodnicze- Prof. Wieslaw Krzeminski (kierownik) jak i jego wspolpracownicy to skarbnice wiedzy i tez zapewne sprzedaja ksiazki.
Niestety awaria serwera zniszczyla poprzednia strone Stowarzyszenia Bursztynnikow i wiele bardzo ciekawych artykulow. Nowa jest wciaz w budowie ale warto zagladac: http://www.amber.org.pl
Dodam jeszcze ta pozycje- tu mozna o niej poczytac:
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/kultura_nauka/wydawnictwa/bursztyn.htm

Ostatnio edytowano piątek, 27 października 2006, 01:16 przez kuczman, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 października 2006, 03:06 
Szeregowy
Szeregowy

dziekuje jak wruce do kraju skorzystam z twoich rad.
pozdrawiam

widelec[s]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]