Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 23:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 20:46 
Kapral
Kapral

witam, polazilem pare dni temu troche po okolicy i po deszczu powychodzily jakies blaszki i ten krzemien (chyba od skalkowki?). Te blaszki to nie sa od kompletu, bo korona jest z bialego metalu, a to wieksze ma zielona patyne. W sumie nie bardzo wiem czy to tez z tego oresu, ale cos mi sie zdaje, ze chyba tak. Pytalem ludzi z naszej miejscowosci i ponoc byla tu bitwa w czasie powstania listopadowego, ponoc nawet byl tu kiedys Napoleon. Musze koniecznie kupic w koncu ten wykrywacz, bo z tego co wiem, a znam tu prawie wszystkich to nikt tu nigdy z wykrywaczem nie chodzil... Kulki w niektorych miejscach to normalnie na wiezchu sie znajduje. Jezeli mozesz to prosze wyslij mi ta ksiazeczke o guzikach, bo z tegoo co wiem, to niektore chlopaki od nas tez maja jakies stare rzeczy poznajdowane na polach. pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 21:25 
Specjalista
Specjalista

Ta tarcza amazonek jest prawdopodbnie polska - z orła z czako, pomyśle nad tym i może zapodam jakieś zdjęcia jak to wyglądało w całości. Korona jest natomiast z orła rosyjskiego z czako - były dwie nad każdą z głów orłów. Skałka rzeczywiście z karabinu skałkowego, ogólnie rzeczy które pokazałeś pochodzą z okresu powstania listopadowego, guziki na 100 %, granat też, kawałek tarczy amazonek także, co do skałki i korony nie można mieć pewności bo używano takich w wojnach napoleońskich a wspominałeś że w okolicy kręciły się kiedyś wojska napoleońskie. Jak coś znajdziesz wrzucaj śmiało, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 22:07 
Major
Major

Witam!
Może teraz ja się pochwale swoimi zbiorami z Wojen Śląskich i nie tylko :) Pozdrawiam

Ostatnio edytowano czwartek, 15 października 2009, 08:22 przez grenadier1969, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: orzelek
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2006, 10:26 
Plutonowy
Plutonowy

witam, nawiazujac do orzełka z tarczy wrzócam zdjeciowke orła cynowego,nie wiem co to za orzeł :que ,ale z okresu omawianego w tym wątku:) :1 ,orzelem niestety nie jest mój:(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2006, 17:25 
Specjalista
Specjalista

Grenadier - dzięki za piękne fotki, ten granacik super :-) a to ostatnie to co to takiego? z liberii? Wiesz co to za herb? Śliczna jest też ta trąbka, napoleońska na czako prawda, chyba woltyżerów? Fajne masz trafienia :1 :-) DC - dzięki za zdjęcie orzełka - moim zdaniem jest to ozdobny fragment jakiejś większej całości - może jest od broni? Szczerze mówiąc dość ciekawie ten orzełek wygląda - tak "XVIII-wiecznie", może być też od jakiejś cywilnej rzeczy o stylistyce patriotycznej. Niestety nie jest to moim zdaniem część umundurowania wojskowego - nie pasuje mi ten zaczep z tyłu, pozdrawiam i dzięki za zainteresowaniem tematem :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2006, 22:48 
Specjalista
Specjalista

Peters - ładne te zakończenia pasów - z wojen śląskich jak się domyślam, ostatnio na Forum wrzucasz właśnie tego typu fanty do identyfikacji - może masz coś jeszcze do pokazania? W temacie Prus i Austrii jestem laikiem i chętnie bym się troche dokształcił w dziedzinie umundurownia itp :-). Piotr - nie czyść tego guziczka... :-) taki jest piękny, taką ma zieloniutką patyne ża aż miło :luv napisałeś też że miejsce znalezienia guziczka okazało się Eldorado - wyszło jeszcze coś równie ładnego? :666 A co do tego "liberyjnego emblematu lunarnego" to nadal nie wiem co to jest, oświećcie mnie koledzy troszke :-P jeśli oczywiście sami wiecie co zacz :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2006, 10:21 
Major
Major

Jeszcze kilka kul armatnich 3,6 i 12 funtowych,oraz bardzo rzadki przedmiot a mianowicie probież do prochu.

Ostatnio edytowano czwartek, 15 października 2009, 08:26 przez grenadier1969, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hej:)
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 19:23 
Kapral
Kapral

witam, dorzucam fote guziczka :) juz w tyg bede mial wykrywke ,na razie pozyczona na kilka dni ale chiba kupie choc tesoro wolalem nie brac:( ale poszaleje:))))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: :)
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 20:25 
Kapral
Kapral

witam, wiem :))))znalazlem jeszcze 2 guzik artylerii ale nie wrzocam fotek bo slabszy stan ale jest tylko jakas półbateria,moze ktos wie co to??i w ogóle czy duzo jest odmian tych guzikow??pzdr :1 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 21:26 
Generał Broni
Generał Broni

Gratuluje fantów. Bardzo fajne, szczególnie guziorki :luv . Chętnie bym się dołączył do tematu, ale nie mam z czym :cry: :( U nas takie rzeczy nie wychodzą :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 21:43 
Specjalista
Specjalista

Dzięki za nowe zdjęcia Pajaczek :1 Twój guziczek to "Bateria 2 Lekka Konna" a "R 1826/7" z tego co pamiętam to rok wytworzenia - może to być seria guzików produkowana w ramach uzupełnienia serii z roku 1824 która jest zdecydowanie najbardziej popularna co widać zresztą chociażby na przykładzie guzików zamieszczonych wyżej. Co do liczby odmian to jest na pewno sporo - Wasze guziczki zainspirowały mnie troche do stworzenia spisu odmian - myśle że troche to potrwa ale mamy czas ;-). Nie wklejałem ostatnio zdjęć fantów bo miałem próbną mature i sie troche uczyłem ale jutro nadrobie już zaległości :-). Dukatkg - wiem że kopiesz raczej drobnice a z moich doświadczeń wynika że prędzej czy później trafisz coś wojskowego z okresu XVIII - XIX wieku, takie rzeczy wychodzą np. na karczmach czy po prostu obok starych miejscowości - także życze Ci żebyś mógł się jak najszybciej czymś pochwalić :-), pozdrawiam Wszystkich
p.s. Pajaczek - przypomniałem sobie że wysyłałem Ci kiedyś prywatną wiadomość i widze że do tej pory nie odebrałeś - jak byś mógł to masz ją u góry strony w prawej górnej części ekranu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 21:17 
Specjalista
Specjalista

Jeszcze troche zdjęć fantów - części muszkietu pruskiego 1780/82 powszechnie używanego przez Polaków podczas powstania kościuszkowskiego (kupiliśmy od Prus chyba z kilkanście tysięcy tych karabinów). Po prawej stronie tych osiem sztuk i jeden pionowo to tuleje na stempel (mocowane pod lufą karabinu), u góry podobne pod względem zastosowania tuleje ale pistoletowe (prawdopodbnie pruskie i rosyjskie). Tych sześć "jajek" po lewej stronie to plakiety na karabiny skałkowe - te u dołu, dwa po lewej stronie, z muszkietu pruskiego model 1780/82 a ten obok nich troche mniejszy może być pistoletowy, także pruski. Troche wyżej dwie plakiety gładkie z karabinów skałkowych, prawdopodobnie rosyjskie i obok także z pistoletu - wygląda na Rosje chociaż pewności nie mam. To w lewym górnym rogu także plakieta z muszkietu. Wszystko używane w trakcie powstania kościuszkowskiego. Dalej zbliżenia na plakiety z monogramami "FR" ("Fridericus Rex" pod koroną) króla pruskiego Fryderyka II (otrzymałem tą informacje od kolegi Petersa, wcześniej sądziłem że jest to Fryderyk II Wilhelm, następca Fryderyka II). Dalej zbliżenie na tuleje.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 listopada 2006, 15:37 przez michalochnio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 21:27 
Specjalista
Specjalista

Jeszcze dwa guziczki: "Legia Druga" - jeśli macie jakieś informacje o Legiach polskich w okresie wojen napoleońskich to byłbym bardzo zainteresowany, może wtedy zidentyfikował bym te guziki na 100 % - nie mam jeszcze pewności jaka Legia te guziki nosiła i jaki z jej oddziałów je nosił - trzeci batalion, pułk? A drugi z orzełkiem trafiony pod Maciejowicami - szczerze mówiąc mam cichą nadzieje że to powstanie ale pasowałbym też okres przed pierwszą wojną światową chociaż budowa i miejsce znalezienia na to nie wskazują - jeśli macie informacje o takim guziczku to byłbym zobowiązany, jego średnica to jakieś 15 - 16 mm. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: :)
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 21:56 
Plutonowy
Plutonowy

hej, a masz moze jakies rysunki\zdjecia tego karabinu gdzie były te czesci z twoich fotek?? :piwo ??Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 22:04 
Specjalista
Specjalista

Nie mam za bardzo ale teraz znalazłem coś w google: http://www.napoleon-online.de/phpBB2/vi ... 0dfc60f025 ale tam chyba tego konkretnego modelu nie ma, pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]