Teraz jest poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 21:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 11:45 
Kapral
Kapral

J-23 napisał(a):
Trochę mylisz pojęcia kolego: nie chodzi mi o odwodnienie na poziomie ok 1 metra lecz te dużo głębiej leżące. Ponawiam pytanie dotyczące miejsc w którym wpływa i wyprowadzana jest za lotniskiem "rzeczka".

Dodatkowe pytania:

1)podziemia pod hangarem - kto zakopywał i w którym roku.
2)podziemia pod zakładem (dawne zaplecze techniczne lotniska), kto miał to penetrować, dla czego do penetracji nie doszło? Czy są chętni do pociągnięcia tematu (nurek potrzebny).

Mozesz napisac cos wiecej o nurkowaniu? Bylbym chetny...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 listopada 2006, 17:33 
Szeregowy
Szeregowy

J-23 napisał(a):
Pewnie wiesz co mówisz, ale sami byli użytkownicy lotniska (byli piloci niemeccy) wskazują (bez wnikania w szczegóły), że stan dzisiejszy (podziemia ujawnione) odbiega od tego co funkcjonowało w czasie wojny.

Pytam raczej o system odwodnienia płyty. Mniemam, że jego ujście mogło być użyte jako wyjście awaryjne podziemi (schrony).

Witam !
Lotnisko w Gliwicach i jego historia leży mi głęboko na sercu.Co widać na forum gliwiczanie ;) .Jacy piloci niemieccy o tym wspominają ?Dotychczas nie spotkałem się z takimi relacjami,chętnie się z tym zaznajomię.Chętnie bym zobaczył kasetę VHS o której już tam wspominałem.Ma ktoś może dostęp do ludzi z aeroklubu ?
Pozdrawiam osman

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2006, 18:34 
witam serdecznie.
wiele pokrewnych tematów dotyczących lotniska w Gleiwitz zostało poruszonych na forum www.gliwiczanie.pl. - http://forum.gliwiczanie.pl/viewtopic.php?t=611&start=0. chętnie skorzystam z powyższej wiedzy aby rozwikłać zagadki dotyczące lotniska. służę radą i pomocą, chętnie tez się spotkam na jakiejś wizji lokalnej.
sms na 603 630 177 i działamy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2006, 19:32 
Szeregowy
Szeregowy

hej, proszę nie zmylić się nickiem, to jest firmowy nick, tutaj "zibias" z forum gliwiczanie
Też jestem zainteresowany tym tematem. Szczególnie mogę być pomocny
w kwestiach wodno nurkowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 01:57 
Moderator
Moderator

witam Gliwiczan z forum Gliwiczanie ,cieszę się ,że tu zawitaliście. Trzeba bedzie się umówić na spotkanie i wizję lokalną. Przy okazji- widzę że macie wykrywacze. Gdzie się chowaliście, że wczesniej się nie spotkaliśmy? Grzebiuszka -też Gliwiczanin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 grudnia 2006, 15:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Stan dzisiejszy: wejście do kanału jest drożne, wylot znajduje się na przedłużeniu ul. Toruńskiej leżącej równolegle do ulicy Liliowej- na przeciw wejścia do ogródków diałkowych. Zamknięty jest kratką (otwieraną - zawiasy). Przed i za kratką stare opony itd. Czy ktoś tam wchodził? Wg. moich informacji nie było to zwiedzane od dłuższego czasu. Przebieg kanału od lotniska do wylotu jest w rzucie schronów p.lot. należących do infrastruktury przedwojennego lotniska. Wg. mojej koncepcji może istnieć połączenie (wyjście zapasowe) z tych schronów lub innych, położonych b. na wschód od nich z tym kanałem (niepotwierdzone do dzisiaj podziemia w okolicy rogu wschodnio - północnego lotniska). Czy ktoś z forumowiczow ma informacje nt. elsploracji tego wylotu. Może ktoś wie gdzie znajduje się wlot (południowa strona lotniska).

Oczywiście chodzi o ulicę Toruńską przedwojenną, tę bliższą Kilińskiego, widać to zresztą dobrze na Google map.

http://maps.google.com/maps?q=Gliwice,+ ... &t=k&hl=en

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]