Georgee ma rację.
W leborku nie bylo walk, najbliższe to potyczka w Pogorzelicach i potyczka jakies 10km na wschod od leborka.
Zaraz kolo leborka znajduje sie stary poligon (podobno SS i to pewnie wlasnie to odnalazles). Musieli tam mocno cwiczyc, bo niewypaly sa co 15m. Bardzo duzo odłamkow etc. a najśmieszniejsze, ze to wszystko jakis kilometr od jednostki saperskiej :D
Poza tym w jednej miejscowce mozna znalezc elementy broni z roznego okresu (od 1850 - 1950): magazynki, bagnety, duzo ammo i lusek, guziki etc.
A tak poza tym, to straszna lipa jesli chodzi o militaria.
Pozdrawiam,
Mateusz
rezer napisał(a):
Poszukuje wiadomości na temat walk w okolicach Lęborka.Podczas ostatniego spacerku rozpoznawczego natknalem sie na waly,jakies umocnienia,pozostalosci po bunkrach i kilkaset metrowy okop.Pełno tam niewypalów,pociski moździezowe,oraz odłamki.
<BR>Z tego co mi wiadomo i z mapek jakie posiadam jakiekolwiek starcia mialy miejsce w odleglosci min.10km.od mojego miejsca.
<BR>Jezeli ktos moze mi pomóc,podpowiedziecjak sie do tego zabrac lub ma jakies pomysly moze gdzie najlepiej zaczac byl bym bardzo wdzieczny.
<BR> POZDRAWIAM
[addsig]