Teraz jest piątek, 19 września 2025, 12:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 00:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Z podobną obróbką sygnału mam styczność na codzień w pracy tylko tam jest to realizowane na starych i klasycznych cyfrakach CEMI z serii 74XX

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 01:43 
Kapitan
Kapitan

Ok, albo ja czegoś nie rozumiem, albo Ty. dlatego postanowiłem narysować to tak jak ja to widzę:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 08:37 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Synchronizacja za pomocą detektorów przejścia przez zero będzie zrobiona. W takim przypadku po wyliczeniu fazy trzeba będzie jeszcze odczekać 90 stopni i pobrać sampel z samego szczytu przebiegu . W tym przypadku odpadł by prostownik szczytowy gdyż układ samle&hold "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! zatrzymał by wartość próbki aby podczas przetważania się nie zmieniała. Postaram się później skrobnąć rysunki z przebiegami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 10:28 
Podpułkownik
Podpułkownik

rozwiązanie jest do luftu. masz analogowy generator napędzający cewkę, którego częstotliwość zależy między innymi od temperatury, składu gleby i wysokości cewki na ziemią i masz cyfrowy układ analizujący ten syganł który od wspomnianych czynników nie zależy. innymi słowy masz źródlo problemów.
ktoś może powiedzieć że niestabilności części analogowej są bardzo małe, więc ja mu odpowiem że wpływ monety zalegającej na 30cm jest jeszcze mniejszy.
i jeszcze jeden argument - jak by to było takie proste to już mozna byłoby to kupić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 11:18 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Chyba ktoś mnie nie zrozumiał . Układ nie będzie mierzył częstotliwości tylko kąt fazowy pomiędzy dwoma sygnałami. Przecież nawet najprostsze układy pomiaru fazy mierzą w szerokim zakresie częstotliwości jak na te zastosowania. I w końcu od czego jest procek można przecież co pewien czas zmierzyć ile taktów zegara zawiera się w jednym pełnym okresie generatora.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 12:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

no własnie
Cytuj:
Chyba ktoś nie zrozumiał
Jak chcesz mierzyć przesunięcie fazowe? Po wywołaniu przerwania odmierzasz czas.
Jaskrawy przykład: ten sam czas dla częstotliwości 5kHz oznacza 2 razy mniejsze przesunięcie fazowe niż dla częstotliwości 10kHz. Część analogowa nie będzie, aż tak pływać co nie zmienia faktu, że ten sposób pomiaru jest na to pływanie wrażliwy.
Dla wykrywacza o dobrych parametrach tu leży problem bo wpływ głęboko zalegającej monety jest porównywalny z pływaniem części analogowej.
Zrób tak jak Ci radzi Rutus - detektor fazy jeszcze analogowo a dalej sobie analizuj cyfrowo. To jest DUŻO prostsze. Jak sobie poradzisz z tym, wtedy spróbujesz całość zrobić cyfrowo.
To ma prawo zadziałać ale jest znacznie bardziej skomplikowane niż Ci sie wydaje.
Powtórzę argument rynkowy - gdyby to się dało łatwo, tanio i dobrze zrobić to to już można by było kupić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 16:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Proszę bardzo oto rozwiązanie na pływającą częstotliwość generatora. Przy narastającym zboczu z generatora generowane jest przerwanie INT0 w którym to uruchamiany jest timer 16 bitowy , aktywowane jest przerwanie INT1 które to oczekuje na narastające zbocze przesuniętego sygnału z odbiornika, i dodatkowo aktywowane jest przerwanie INT2 które to oczekiwać będzie na następne narastające zbocze od generatora, jednocześnie dezaktywujemy przerwanie INT0 aby nie zareagowało na to samo zbocze co przerwanie INT2. Teraz to działa tak po wystąpieniu przerwania INT1 odczytujemy wartość z rejestrów timera i zapisujemy do zmiennej o nazwie powiedzmy FAZA ,dektywujemy przerwanie INT1 następnie czekamy na wystąpienie przerwania INT2 po jego wystąpieniu zatrzymujemu timer i odczytujemy zawartość z rejestrów timera zapisujemy tą wartość do zmiennej o nazwie OKRES zmienna ta zawiera wartość która mówi nam sama za siebie. Teraz możemy jeśli chcemy podzielić zawartość zmiennej OKRES przez 360 i mamy gotową wartość ile przypada okresów zegara na 1 stopień przesunięcia.Teraz wystarczy wyliczyć o ile stopni jest przesunięty sygnał z odbiornika.
Proszę o następne sugestie a postaram się je rozwiązać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 18:26 
Kapitan
Kapitan

gregus napisał(a):
Proszę o następne sugestie a postaram się je rozwiązać.

Czyli założyłeś ten temat aby obalać nasze pomysły, a nie po to żebyśmy Ci pomogli?
Dam Ci dobrą rade, słuchaj się ludzi którzy mają większe doświadczenie od Ciebie, może nie jestem to ja, ale Rutus czy Sylur na pewno ma wiele ciekawego do powiedzienia.
Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 21:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Bardzo przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoją ostatnią wypowiedzią ale nie miałem takiego zamiaru . Kolega Sylur dość jasno określił jakie można napotkać problemy z sygnałem z generatora i wielkie dzięki mu za to. Ja ze swej strony przedstawiłem sposób jak można w prosty sposób wyeliminować choć trochę błąd powstający pod wpływem temperatury lub rozrzutu elementów. Prosząc o następne sugestie nie było w tym nic złośliwego chcę po prostu wiedzieć gdzie można napotkać podobne problemy. Z innego forum przejrzałem wszystkie posty na temat ALL-a i zauważyłem ile ludzie mają problemów podczas budowy np: potencjometry (skrobanie celem uzyskania właściwej wartości, bardzo pomysłowa metoda).A gdyby tak te wszystkie problemy zawrzeć w oprogramowaniu i gdyby to miały być dwa procesory (określenie procesory to na wyrost) to i tak powiedzmy dwa procki każdy po 25zł plus program za friko wykrywacz był by tani w budowie. Jak zaznaczyłem w pierwszym poście projekt ten miałby być w pełni otwarty tak że ktoś kto by chciał zbudować wykrywacz będzie miał pełny wgląd w schemat ,źródła oprogramowania i tym podobne .Jeśli potencjalny budujący będzie się czuł na siłach będzie mógł sobie modyfikować oprogramowanie jak mu się tylko podoba (jeden warunek licencja GNU GPL ). Wiem że udzielanie się za friko w takim projekcie może nie leżeć w gestii wszystkich osób ale przytoczę prosty przykład proszę się przyjrzeć jak dopracowane jest oprogramowanie na licencji GNU GPL np: Linux. Więc powtórzę jeszcze raz ma to być tani a przy najmniej w miarę tani wykrywacz (koszt części) , prosząc o dalsze sugestie mam na myśli pomysły jakie można by zawrzeć w programie.
Mam nadzieję że tym razem nikogo nie uraziłem a jeśli tak to z góry przepraszam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 22:09 
Podpułkownik
Podpułkownik

To, że procek nie jest panaceum na wszystkie problemy, to chyba jest oczywiste. Jeżeli uważasz inaczej, to poczytaj sobie o wykrywaczach kolegi mazab albo o kitach AVT5025. Posłuż się wyszukiwarką, ponieważ szkoda mi w sposób oczywisty tracić czasu i sam Ci tego szukał nie będę.
To że na samym procku da się zrobić bardzo dobry wykrywacz, też już od kilku lat wiadomo. Poczytaj sobie o MXT viewtopic.php?t=10312 - zwróć uwagę, że prace zespołu konstruktorskiego trwały nad nim circa 4 lata, a "digitalizację" (użyję takiego określenia w nieco dziwnym znaczeniu) urządzenia doprowadzono do takiego poziomu, że nastawy potencjometrów są zdejmowane przez przetwornik A/D i funkcjonują jako liczba w programie a nie jako napięcie / dzielnik napięcia / wartość rezystancji w układzie elektronicznym.
Gdybym wiedział, że Twój zapał nie wynika z nieznajomości zagadnienia, to nawet bym ten zapał podziwiał, ale tak czy inaczej życzę Ci jak najlepiej i będę najgłośniej i najdłużej składał gratulacje jeżeli Ci sie uda. Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 22:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Wiem że budowa takiego wykrywacza to nie jest łatwa rzecz ale z swojej strony mogę powiedzieć że cyfrową obróbką sygnału zajmuję się nie od dziś i to nie przy częstotliwościach 5kHz sam sprzęt pomiarowy którym dysponuję w pracy mówi sam za siebie anlizator sygnału do 3GHz oscyloskopy o paśmie 500MHz o generatorach sygnałowych nie wspomnę bo nauczenie się obsługi tego wszystkiego zajęło mi troszkę czasu. A zapał do pracy nad wykrywaczem po prostu trzeba coś robić żeby się nie nudzić w pracy :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 23:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki Sylur za podesłanie linka do opisu MXT bardzo dobrze opisane jest wszystko i to w szczegółach, np dyskryminacja o takim rozwiązaniu właśnie myślałem a co do procka zastosowanego wiem że rodzina PIC to standard prawie przemysłowy a ATMEL to atmel odwieczny zgrzyt z pamięciom eeprom ale jest jeden plus który przemawia na kożyść atmela . Przy taktowaniu obu procków sygnałem 20MHz jeden cykl rozkazowy w picu trwa 200ns natomiast w atmelu 50 ns a więc pic wykona 1 operację a atmel w tym samym czasie 4.
Dobra ale nie jestem władny aby podważać wiedzę konstruktorów MXT .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 03:19 
Kapitan
Kapitan

Z tego co czytałem na elektrodzie to nie jest chyba takie proste że PIC jest 4 razy wolniejszy, bo niektóre rzeczy wykonują się na nim szybciej, ale tego już dokładnie nie pamiętam... Z atmelami z tego co wiem, jest za to taki problem, że często się sypią...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 22:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Bardzo po cichu odniosę się do tego co napisał Sylur :

" To że na samym procku da się zrobić bardzo dobry wykrywacz, też już od kilku lat wiadomo. Poczytaj sobie o MXT viewtopic.php?t=10312 - zwróć uwagę, że prace zespołu konstruktorskiego trwały nad nim circa 4 lata, a "digitalizację" (użyję takiego określenia w nieco dziwnym znaczeniu) urządzenia doprowadzono do takiego poziomu, że nastawy potencjometrów są zdejmowane przez przetwornik A/D i funkcjonują jako liczba w programie a nie jako napięcie / dzielnik napięcia / wartość rezystancji w układzie elektronicznym. "

MXT stanowczo nie jest wykrywaczem składającym się z sondy i procesora. Jest tam kawał "analogówki" i to na wysokim poziomie.
I cała kwint esencja tego wykrywacza to ta analogówka. Połączenie przetwornika 16 bit / 250ksps z jakimś rozsądnym prockiem i innymi bajerami to nie problem. Próbkujemy , wrzucamy sygnał na filtry cyfrowe , jednocześnie w tle pracuje identyfikacja połączona jakby w jedno z dyskryminacją. W ten sposób dyskryminacja moze być wybiórcza albo klasyczna .Automatyczne strojenie do gruntu ? proszę bardzo :),
Brak reakcji na kamienie magnetyczne - proszę bardzo :), filtry o zmiennych przez użytkownika parametrach ( np. wolny na głęboką militarkę , szybki o dużej dobroci na monetki ) nie ma sprawy - wszystko można w takiej konfiguracji zrobić . Tylko do tego cyfrowego rdzenia trzeba doprowadzić sygnał o wysokiej jakości. I to jest ból..:) no chyba że cały ten bajer ma mieć zasięg rzędu dwudziestu pięciu cm. na 5 gr. to problemu nie ma .

Skrajny zasieg MXT na 5 gr oceniłbym na jakieś 35....40 cm. I to już jest sztuka .

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 10:25 
Generał Broni
Generał Broni

Gregus, nie przejmuj się złośliwymi uwagami, bardzo podoba mi się twoje podejście do tematu i wiedza nt urządzeń cyfrowych. Ja się zajmuje amatorsko elektroniką i 90% wypowiedzi w tym wątku to czarna magia, jednak parę wykrywek złożyłem i chodzą.
Ale gdybym miał taką wiedzę, lub gdyby opisy były wyczerpujące dla laika, a nie tylko goły schemat i dwie linijki opisu (w końcu opisy są dla elekroników, którzy by pewnie wyśmiali za zbyt dokładne opisy, bo są rzeczy zrozumiałe same przez się dla elektronika, ale nie dla laika, który wie jak działa tranzystor (przynajniej tak mu się wydaje), ale nie kuma już istoty przesunięć fazowych, synchronizacji ze zboczem sygnału, podmiany elementów w zależności od efektów porównywania sygnałów), no i gdybym miał wobuloskop itp. itd, to może bym pchnął parę rzeczy do przodu, może bym coś usprawnił. A tak się cieszę, jak złoże i działa, o usprawnienach nie ma mowy. Po za tym w opisach nie ma też pewnych rzeczy, zrozumiałych dla elektronika, jak np. zmienić dyskryminację w urządzeniu z nią ustawioną na sztywno.
Wybaczcie mi ten bełkot laika.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]