Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 16:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

wymień województwo
Ankieta wygasła sobota, 2 grudnia 2006, 17:50
kujawsko-pomorskie 8%  8%  [ 6 ]
lubelskie 1%  1%  [ 1 ]
lubuskie 10%  10%  [ 7 ]
wielkopolskie 11%  11%  [ 8 ]
łódzkie 8%  8%  [ 6 ]
małopolskie 7%  7%  [ 5 ]
mazowieckie 12%  12%  [ 9 ]
opolskie 3%  3%  [ 2 ]
podkarpackie 1%  1%  [ 1 ]
podlaskie 1%  1%  [ 1 ]
pomorskie 5%  5%  [ 4 ]
śląskie 7%  7%  [ 5 ]
świętokrzyskie 1%  1%  [ 1 ]
warmińsko-mazurskie 4%  4%  [ 3 ]
zachodniopomorskie 7%  7%  [ 5 ]
dolnośląskie 12%  12%  [ 9 ]
Liczba głosów : 73
Autor Wiadomość
 Tytuł: odp
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 12:56 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Juz zaglosowalem na Mazowieckie.... a interesuje mnie lotnisko Chrcynno kolo Nasielska.... historia itp

entralizo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2006, 19:59 
Inspektor Gadget

Ja zagłosowałem na Lubuskie. Lotnisko w Wiechlicach k/Szprotawy.
Kopacz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 01:59 
Pułkownik
Pułkownik

Do końca quizzu pozostał niecały tydzień, a jego dotychczasowe wyniki są dośc zaskakujące. Zaskakuje mianowicie to, że mieszkańcy województw szczególnie "obdarzonych" lotniskami nie są nimi zainteresowani, albo jeżdżą kopac gdzie indziej! No bo jak inaczej wytłumaczyc niemal całkowity brak głosów na pomorskie, zachodniopomorskie, podlaskie czy warmińsko-mazurskie? Dla zachęty wrzucam kopię mojego posta z innego Forum, gdzie temat został już przerobiony. Mapki przedstawiają tylko główne obiekty, lub te najbardziej znane. Objaśnienia pozostawiam w języku angielskim.
No___Name___REMARKS
1___Allenstein-Deuthen___currently: Olsztyn-Dajtki, a flying club airfield;
2___Altkemnitz___currently: Stara Kamienica;
3___Arys-Rostken___currently: Orzysz;
4___Aslau___currently: Osla, ex-SovAF a/d;
5___Balice___a landing ground used by Polish AF in 09.39, currently: international airport;
6___Baranowicze___ 3rd class airfield in 1938, Ger.: Baranowitschi;
7___Bednary___Ger.: Tonndorf, abandoned during early 1950s;
8___Berzniki___
9___Biala Podlaska___a PWS factory airfield, currently active civil;
10___Bialystok___3nd class airfield in 1927; a landing ground used by Polish AF in 09.39;
11___Bielsk Podlaski___a landing ground in 1938;
12___Bielsko-Biala Aleksandrowice___public a/d in 1938; Ger.: Bielitz-Alexanderfeld;
13___Breslau___a group of airfield: Gandau (absorbed by city in late 1980s), Schöngarten (international airport Strachowice), Scheitinger Stern and Firesenwiese (both established and used during defence of city);
14___Brieg___currently: Brzeg Opolski, ex-sovAF a/d;
15___Brody___ a landing ground in 1927; converted into public a/d in 1938;
16___Brzesc nad Bugiem___3rd class airfield in 1927, converted into public airfield in 1938, a landing ground used by Polish AF in 09.39; Ger.: Brest Litovsk (Litovsk=Lithuanian; for unknown reason, as Lithuania is 200 km/110 Nm away!);
17___Bydgoszcz Szweredowo___Ger.: Bromberg, currently active military/civil;
18___Ciechanow–Krubinek___landing ground in 1927, Ger.: Ziechenau;
19___Cuniow___sometimes named Cuniew, or Cuniow;
20___Czestochowa___a group of airfields: Kucelin (used in 1939 by Polish AF and Luftwaffe), Kruszyna (landing ground) – both abandoned, Rudniki (built by Germans during early 1940s, currently active, used by flying club); Ger.: Tschenstochau;
21___Danzig-Langfuhr___used for short time after the war under name Gdansk-Wrzeszcz, absorbed by city;
22___Debica___public airfield in 1938, Ger.: Debiza;
23___Deblin___a group of airfields with the best known Deblin-Irena, an Air Force Academy. Remaining fields were Deblin-Zajezierze and Deblin-Borowina;
24___Dievenow___currently: Dziwnow;
25___Dramburg___currently: Drawsko, an active military airfield;
26___Dub___near Zamosc;
27___Dubno___could be Dworzyszcze n/Dubno in fact. A difficult exact name probably caused that it wasn’t in use;
28___Elbing___currently: Elblag, an active flying club airfield;
29___Flatow-Annafeld___currently: Zlotow;
30___Frankfurt am Oder___currently: Slubice;
31___Frauenburg___currently: Frombork;
32___Freiwaldau___currently: Gozdnica;
33___Gabbert___currently: Jaworze;
34___Glatz___currently: Klodzko. There were two airfields in fact west and east of town (some locals say there were even four, but their location can’t be determined precisely);
35___Gleiwitz___currently: Gliwice, an active flying club airfield;
36___Gotenhafen-Hexengrund___registered as public airfield 1938, modified by Germans and converted into air torpedos’ research facility, currently: Gdynia-Babie Doly (military airfield); also known as Amalienfelde, or Öxhoft;
37___Grieslienen___currently: Gryzliny;
38___Grodno-Karolin___landing ground in 1927; public airfield in 1938 after modification;
39___Groß Stein___currently: Kamien Sl.;
40___Groß-Schiemanen___currently: Szymany (military/civil);
41___Grottkau___currently: Stary Grodkow, abandoned;
42___Grojec___also known as Slomczyn, Ger.: Grojek;
43___Grudziadz___3rd class airfield in 1927, military use only, Ger.: Graudenz
44___Guben___currently: Gubin
45___Juliusburg___currently: Dobroszyce;
46___Kamp___currently: Mrzezyno;
47___Katowice___3rd class airfield in 1927, public airfield in 1938, Ger.: Kattowitz;
48___Kobryn___a landing ground used by Polish AF in 09.39, Ger.: Kobrin
49___Kolberg___currently: Kolobrzeg, also know as Hankenhagen by Germans, and later as Bagicz, ex-Soviet AF airfield, a flying club airfield now;
50___Kolomyja___3rd class airfield in 1927, Ger.: Kolomea;
51___Königsberg/Neumark___currently: Chojna, ex-Soviet AF airfield;
52___Kowel___3rd class airfield in 1927;
53___Krakow___known under two Polish alternate names Rakowice and Czyzyny;
54___Krosno___an airfields system with Iwonicz-Targowiska (alt.: Lezany, Ger.: Lezanie) and Jedlicze being main airfields;
55___Krzewica___built by Germans probably in 1940;
56___Leba-See___currently: Leba;
57___Lida___3rd class airfield in 1927; public one in 1938;
58___Liegnitz___currently: Legnica, ex-Soviet AF airfield;
59___Lüben___currently: Lubin, a flying club airfield;
60___Lublin___a flying club airfield;
61___Lwow___Ger.: Lemberg, in fact two airfields: Sknilow and Winniki. The third one, Lewandowka probably was not in use during the war;
62___Luck___3rd class airfield in 1927; public one in 1938, Ger.: Luzk or Luck;
63___Mackfitz___also known as Plathe, currently: Makowice;
64___Malaszewicze___an important Polish airfield in 1939, known by Germans as Terespol (due to easier pronounciation);
65___Marienburg___currently: Malbork, military airfield t present;
66___Märkisch-Friedland___= Crössinsee, currently: Miroslawiec, military airfield;
67___Mehlsack-Wormditt___= Wormditt, currently: Orneta, ex-military airfield;
68___Mielec___a PZL factory airfield berfore 1939 and now, Industriehafen Heinkel AG during the war;
69___Neiße-Stephansdorf___currently: Nysa-Radzikowice;
70___Nest___currently: Uniescie;
71___Nieder-Ellguth___currently: Ligota Dolna;
72___Oels___currently: Olesnica;
73___Ohlau___= Märzdorf, currently: Olawa;
74___Oppeln-Neudorf___currently: Opole-Nowe Miasto, a flying club airfield;
75___Pinnow___currently: Pniewo;
76___Pinsk___4th class airfield in 1927; military traffic only; Ger.: Pinsk-West;
77___Poznan___besides Lawica (civil airfield before 1939, an international airport now), a Krzesiny shall be mentioned. Focke Wulf research and development center, military airfield now;
78___Praust___currently: Pruszcz Gd.;
79___Radom___there are two airfields: the military one east of city, and Radom-Piastow (a flying club airfield), known by Germans simply as Piastow;
80___Rastenburg___currenlty: Ketrzyn-Wilamowo, a flying club airfield now;
81___Rosenborn-Zobten___currently: Miroslawice, a flying club airfield now;
82___Rzeszow___a system of small airfields before 1939, the Jasionka was established by Germans, international airport now;
83___Sagan-Küpper___an ex-Soviet airbase, currently abandoned;
84___Schönfeld-Seifersdorf___currently: Lukaszow;
85___Schweidnitz___currently: Swidnica, in fact two airfields were established there: Schweidnitz and Schweidnitz-Ost;
86___Slonim___public airfield in 1938;
87___Sorau___currently: Zary, a Focke Wulf factory, devastated by Rusians after 1945, abandoned;
88___Sprottau___currently: Szprotawa, former Soviet airbase;
89___Stanislawow___public airfield in 1938, Ger.: Stanislau;
90___Stargard___also known as Klützow, and later as Kluczewo, used by Soviet AF after 1945.
91___Stettin-Altdamm___currently: Szczecin Dabie, a flying club airfield, with it’s water section (slipways and jetties) abandoned;
92___Stolp___two airfields in fact: Reitz (currently: Redzikowo) and West (absorbed by city);
93___Stryj___
94___Stubendorf___currently: Izbicko
95___Suwalki___public airfield in 1938, Ger.: Sudauen;
96___Tarnopol___3rd class airfield in 1927; public one in 1938;
97___Torun___3rd class airfield in 1927; public one in 1938, Ger.: Thorn, flying club airfield now;
98___Turbia___established by Germans before 1941, flying club airfield now;
99___Vietzkerstrand___currently: Wicko Morskie
100___Warszawa___a capital had a few airfields: Mokotow (the oldest one, absorbed by city, but not abandoned totally before 1945), Bielany (sport airfield before 1939), Bemowo (landing ground before 1945, flying club airfield now), Goclaw (modification process not complete before 1939) and biggest Okecie (an international airport now);
101___Weidengut___currently: Wierzbie;
102…..Wielick___landing ground used by polish AF in 1939, probably modified by Germans during war;
103___Wilno___1st class airfield in 1927, currently: Vilnius (a Lithuanian capital), German.: Wilna
104___Wlodzimierz Wol___.
105___Zamosc___German name Zamosz was used for a few airfields in fact: Klemensow, Labunie, Mokre (flying club airfield before 1939 and now) and Sitaniec;

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 20:19 
Pułkownik
Pułkownik

Właściwie to nie żebym się jakoś interesował bardzo lotniskami, ale wyszukując w sieci informacje o Psim Polu, znalazłem takie coś:
"Moelders was a WWII German Ace who had achieved 115 aerial victories during his career. He was the highest-ranking German ace at the time of his death. Moelders was killed in a flying accident as a passenger while taking off from Breslau-Hundsfeld Airfield to attend Luftwaffe Generaloberst Ernst Udet's funeral."
Breslau-Hundsfeld Airfield - no własnie, było coś takiego????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 23:47 
Pułkownik
Pułkownik

Anarchista napisał(a):

...to inaczej Breslau-Schoengarten.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 17:50 
Pułkownik
Pułkownik

Korup napisał(a):
Anarchista napisał(a):

...to inaczej Breslau-Schoengarten.

Chyba, że tak i nie miało to nic wspólnego z Psim Polem. Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2006, 00:24 
Szeregowy
Szeregowy

Widzę ze zdążyłem przed wygaśnięciem ankiety :)
Interesują mnie informacje nt. lotnisk Dębica i Bagicz w Zachodniopomorskim.

Wszelkie info mile widziane :)

Pozdrawiam
Lobo26

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 14:01 
Pułkownik
Pułkownik

Ankieta zakończona. Wyniki? Osobiście jestem zaskoczony tym, że przez długi czas tak mocno stało mazowieckie – województwo bez znaczącej ilości lotnisk, a i tych na jego terenie się znajdujących historia nie potraktowała szczególnie łaskawie. Przez dłuższy czas trwał „pojedynek” z wielkopolskim, o którym mógłbym właściwie napisać to samo, jednak pod koniec trwania ankiety do boju ruszyło dolnośląskie i zrównało swe szanse z mazowieckim. Otrzymana korespondencja i rozmowy na czacie wskazują dobitnie, że gdyby quizz miał jeszcze trwać, to zajęłoby pozycję lidera. Dlaczego? Mam uzasadnione podstawy aby sadzić, że nie wszystkie osoby nawiązujące ze mną kontakt w sprawie lotnisk oddały swój głos w ankiecie.

Wasz udział? Nie wiem czy początkowe problemy natury techniczne nie spowodowały u niektórych zniechęcenia do ponownego głosowania. Zagłosowały 72 osoby – myślę, że to dobry wynik. Podobnie cieszy ponad 900 wejść na wątek. Wszystkim forumowiczom serdecznie dziękuję za udział!

Nie wiem jak rozwiąże drugą fazę moich zobowiązań, ale co do pierwszej, to niebawem opublikuję wykazy lotnisk (i innych ciekawych instalacji należących do Luftwaffe) z mojej bazy danych w OBYDWU zwycięskich województwach. Przyznam, że nie pomyślałem co będzie w przypadku remisu, jednak jestem przekonany, iż dogrywka byłaby męcząca dla na wszystkich.

Quizz jest zamknięty, ale moje skrzynki mailowa i PW na Forum działają nadal. Jak macie jakieś sugestie lub pytania, to chętnie się z nimi zapoznam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 14:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cześć,
Ja jednak myślę że Breslau-Hundsfeld Airfield to zdecydowanie nie jest to samo co Breslau-Schoengarten. To przecież dwa zupełnie inne rejony miasta, praktycznie po przeciwnych stronach. O lotnisku Breslau-Hundsfeld wiem tylko ze słyszenia ale jako że mieszkam w tym rejonie, interesowałem się nim trochę. Podobno miało się znajdować niedaleko obecnych zakładów Hydral, bodajże na terenie ogródków działkowych (ul. Kiełczowska) lub troszke dalej, przy wyjeździe z Wrocławia. Są tam 2 schrony, dość dziwnie położone, bo na środku pola, daleko od zabudowań... Podobno był jeszcze trzeci, ale został rozebrany podczas budowy pobliskiego cmentarza. Zastanawia mnie właśnie ich lokalizacja... Ponadto bardzo niedaleko znajdowała się fabryka amunicji. Może ktoś jest w stanie potwierdzić te informacje?
Pozdrawiam
Krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 01:13 
Pułkownik
Pułkownik

Wygląda na to, że żaden z nas nie miał do końca racji. He-111 z Moeldersem na pokładzie nie osiągnął lotniska w Gądowie i rozbił się w pobliżu starego mostu na Ślęzie na wysokości ulicy Lotniczej. Popatrzcie tu: http://wroclaw.hydral.com.pl/71332,foto.html
Nie znalazłem ponadto potwierdzenia, jakoby na Psim Polu miało się znajdowac lądowisko (że już o lotnisku nie wspomnę). Najbliższe pole wzlotów znajdowało się w Mirkau (Mirków).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 16:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ale w takim razie po co te wszystkie schrony tak daleko od zabudowań? W szczerym polu? Za Niemców najbliżej to chyba były budynki obecnego Hydralu, w odległości mniej więcej 700m. Zastanawiające...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 18:07 
Pułkownik
Pułkownik

Prawdę mówiąc, po zwiedzeniu połtorej setki lotnisk jak dotąd, nie wiążę żadnych schronów z lotniskami. Niemcy nie traktowali lotnisk jak czegoś trwałego, zwłaszcza polowych, i budowali najwyżej ziemianki. Nie miało znaczenia, czy chodziło o obiekt magazynowy, czy schron do ochrony osób. Bomboskłady, a nawet polowe magazyny części zamiennych lądowały w rozległych dziurach w ziemi, umocnionych faszyną i nakrytych brezentem i siatką maskującą. Czy jest szansa na jakąś fotkę wspominanych przez Ciebie schronów? - może w ten sposób pomogę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 20:53 
Pułkownik
Pułkownik

Na hydralu można znaleźć zdjecia, na których jest większa część terenu zajmowanego obecnie przez ogródki, nie wypowiadam sie, bo się nie znam. Wygląda to tak:
http://wroclaw.hydral.com.pl/007112,foto.html
http://wroclaw.hydral.com.pl/007113,foto.html
(dla nietutejszych :) : obecne ogródki to głownie górna część drugiego zdjęcia)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 21:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jasne, postaram się o zdjęcia, ale to dopiero w okolicach następnego weekendu bo w czwartek mam kolokwium ;)
Mi one wyglądają na schrony piechoty...
Dzięki za zainteresowanie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 21:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Aha, te zdjęcia z hydralu nie obejmują terenów o które mi chodzi, schrony znajdują się nieco bardziej na wschód (bardziej w lewo na zdjęciu)
Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]