Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 15:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2006, 00:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam. Michał gratuluję tematu, super sprawa. Mam jednocześnie pytanie. Jesteś pewien, co do tego znaczka patriotycznego? Kopnął mi się latem taki sam. Nie wiedziałem co to i wrzuciłem do szuflady z bele czym i już nawet o nim zapomniałem, aż tu patrzę i czytam u Ciebie ... .Więc go odszukałem i zacząłem drążyć trochę temat. Trafiłem m.in. na taki wątek viewtopic.php?t=13040&highlight=znaczek+patriotyczny Sam już nie wiem, ale to trochę dziwne, że większość to tzw. ziemie odzyskane, mój oczywiście też.
pzdr andrzej

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2006, 11:08 
Podporucznik
Podporucznik

Dodam kilka guziczków do kolekcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2006, 20:06 
Specjalista
Specjalista

winszuje :piwo :piwo właścicielowi kul armatnich bo jak zobaczyłem zdjęcie to prawie mnie rozerwało gratuluje. a przy okazji czy mógłbym się dowiedzieć z jakiej epoki okresu jest ten topór pozdrawiam Numizmatryk57

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2006, 21:54 
Specjalista
Specjalista

Pajaczek powoli zazdroszcze Ci tych trafień - cyfra z ładownicy 4 Pułku Piechoty Liniowej jest piękna :-) skałka karabinowa też super rzadko trafia się z zachowaną ołowiną okładziną - ja najczęściej trafiałem albo same skałki ("oczami" ;-)) albo same okładziny oddzielnie. Co do tego guziczka ułanów to może być on też piechoty z Księstwa Warszawskiego albo oficerski piechoty z Królestwa Polskiego - przydałyby się lepsze fotki. Wielkie dzięki też dla Reweliasa - dawno nie widziałem tak obfitej i ładnie utrzymanej kolekcji :-). Też mam troche kul ale już z rok czasu się czyszczą i jakoś nie moge tego zrobić - może w zime będe miał czas. Bardzo fajny kurek od karabinu, granaciki i jeśli dobrze widze to przedmiot na środku to spust - czegoś takiego nie widziałem :-) fajny :-). Dołączam się też do pytania o topór bo wygląda ciekawie. Jeśli chodzi o biżuterie patriotyczną to kapituluje i zmieniam opis na stronie bo chyba rzeczywiście delikatne przegięcie z mojej strony - mam katalog z biżuterią patriotyczną i te symbole pojawiają się tam dość często ale to nie znaczy że znaczek musi być akurat z tego okresu :-/. Link i opinie innych poszukiwaczy pokazują dobitnie że było to produkowane później (Beyo wspomniał o aluminium) - trochę szkoda ale prawda to wartość najwyższa ;-).
Garbi dzięki za fotki guzików :1
Pierwszy guziczek to 3 Batalion Saperów
Numer 2 to 23 Pułk Piechoty, Rosja carska, piękna wersja oficerska z lat 40' - 60' XIX wieku. w takim stanie bardzo rzadki :666
Kolejny to Gubernia Lubelska 1844 - 1869
Numer cztery to guziczek Guberni Mazowieckiej, datowanie jak wyżej. Pozdrawiam i dzięki :1

Ostatnio edytowano niedziela, 3 grudnia 2006, 13:25 przez michalochnio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2006, 22:28 
Sierżant
Sierżant

Dzięki! Prawdę powiedziawszy najbardziej cieszy mnie w tych rzeczach fakt, że wszystkie pochodzą z jednego miejsca - właściwie to na ich podstawie udało mi się odtworzyć w zarysie przebieg batalii. :) Co do toporka - wyskoczył "przy okazji", nie wiem więc jak bardzo jest stary, nie znam się też na tym (tu mam nadzieję wypowie się może ktoś bardziej kompetentny ode mnie ;) ). Masz rację Michał - pod kurkiem znajduje się spust - najprawdopodobniej od austriackiej flinty. Jest w fatalnym stanie, dlatego też nic więcej z nim nie robię...
Poniżej jeszcze jeden rekwizyt - znalezisko z sąsiedztwa spustu: rozerwana lufa z "korkiem" (wybaczcie słabą jakość fotki)... Reszty wciąż szukam :skromny

Pozdrawiam i gratuluję wszystkim trafień - przyznacie, że XVIII i XIX wiek to naparwdę finezyjne fanciki, cieszą jak mało co...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hej:)
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2006, 23:56 
Kapral
Kapral

no ja mam na razie pare guziczkow ale Twoje zbiory michalochnio sa super te piekne guziki z nr, to z ziemi??niestety duzo łaze i nie ma efektow :( bede wiecej:) w sobote :)taki guzik z J mam gdzies w domu znaleziony na polu ,dzis odwazylem sie wejsc do lasu ,zlalazlem łuski od czaka i baczek od karabinu ,nie wiem z jakiego okresu,ale wygladaze tez odpowiedni,mam juz ksiazke pozyczona o powstaniu bede sie kształcil :),no i na polu lepiej sie kopie:) nie ma korzeni:)i stan lepszy tu rzeczy sie krusza:( pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2006, 20:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gratuluję miejscówki pajączek, nie rezygnój z tego lasku. Te bączki są podobne do siebie i ze zdjęcia trudno jednoznacznie go okrsślić. Myślę jednak, że to może być muszkiet fr. 1777 AN IX. Poszukaj reszty. Tu masz do porównania:
pzdr andrzej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: :)
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2006, 22:05 
Kapral
Kapral

wkrecacie mnie z ta miejscowka:) :666 ,wystarczy zajrzec na identyfikacje zeby zobaczyc co poszukiwacze kopia,ile rzeczy przybywa a nie wszyscy sie chwala :)))))))))no coz poslychalem rady i mam kule armatnia:))))))))))))))jest super strasznie chciałem,wyszło jeszcze chyba czesc okucia tego karabinu,jakies cos do zawieszania ,ale pozniej wszedlem na pole i mam super guzik z 12:)i chiba srubke od karabinu tez ,i takie cos???nie wiem co to ale cos od tych zolnierzy,gładkich guzikow wam nie pokazuje nic fajnego:(pzdr :jump :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 00:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pajączek, kto kopie to kopie, ale ja i wielu innych możemy Ci tylko pozazdrościć. Udajesz? - chyba tak, już widzę Twoją :luv jak wyjmujesz z dołka to i tamto. Super, i o to chodzi, tak trzymaj :1 . Rzyczę piramidki z tych kulek i nie tylko.
pzdr andrzej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2006, 00:55 
Sierżant
Sierżant

Z taką fajną miejscóweczką zakosisz szybko nas wszystkich ;) Byle byś miał tylko z tego frajdę, tak jak my... Spróbuj ponanosić w wolnych chwilach na dobrą mapę punkty, gdzie znalazłeś te rzeczy. Jak nie Tobie, to kiedyś przyda się jakimś historykom. Nie żartuję - według mnie jest to jedyny możliwy kompromis między poszukiwaniami a archeologią, która przecież kiedyś zajmie się też tym okresem. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 01:15 
Specjalista
Specjalista

Rzeczywiście miejscówka Pajaczka od początku wydawała mi się niezła - taka dziewicza :666 mnóstwo fajnych rzeczy tam jeszcze wyjdzie coś czuje :-). Np. takich jak fragment lufy Reweliasa :-) bardzo fajny fant - ja nie miałem przyjemności czegoś takiego wykopać ale słyszałem o poszukiwczu który znalazł pod Maciejowicami kilka luf muszkietowych... Fajne miał trafienie :-) Kuba Gd - dzięki za guziczki - u mnie takie nie wychodzą a szkoda bo napoleonki są takie "wyrafinowane" w porównaniu do innych guzików, powiedziałbym nawet że są "z lekką nutką dekadencji" ;-). Ja też coś musze wrzucić bo Wy wrzucacie i wrzucacie i cały czas Wam fantów przybywa a u mnie zastój kompletny :-). Jutro coś wstawie nowego ale serio już mi się fanty kończą :-). Pozdrawiam Wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 01:35 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witajcie !

Michalochnio , masz rację , coś w tych guzikach jest... :)

:jump , takie blaszki też się trafiły,
skoro jesteśy przy XIX w. ,wojna 7-tygodniowa może być ;) ?

Pozdrawiam

Kuba

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 10:22 
Kapral
Kapral

witam Kuba_gd , ładne medaliki:) łuska z nitami to picelhauba ,a reszta ciezko ocenic ale moga byc niektore od kaszkietu,pzdr :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hej
PostNapisane: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 12:47 
Kapral
Kapral

witam wszystkich troche ostatnio kopalem...lecz bardziej po cichutku w domu juz nie pozwalaja:))))szkola czy jakies tam inne bzdury:))))zart:))ale sa swieta :))))))najlepszego dla wszystkich:)w zasadzie to jak ja sobie cos znajde to moze interesowac archeologow??moze mi ktos powie??przeciez to nie skarby :)))))tylko militarka:)))))))bo w zasadzie jak tak sobie mysle to ja mam to po dziadku ze strychu.............ze stodoły i piwnicy ale lezalo na półce,nie zakopane:):))) Yoo2 ,ten fajny guziczek z herbem to co to???nie mam takiego i z 7 tez nie mam:(((((
najlepszego jeszcze raz i duzo skarbófffffffffff:)))))))))) :666 bo skarbów nie mozna:((((( :666 Michalochnio wrzocaj czasem cos masz takie fajne rzeczy ... :1 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 12:51 
Moderator
Moderator

Aż mi się oczka zaświeciły na Twój pasek........... gdzie reszta czako ??

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]