|
Witam
Do tego można jeszcze dodać kilka "myków" z archeologii lotniczej.
Jeśli pod powierzchnią gruntu zachowały się resztki fundamentów, to w suche lata trawa i inna roślinność żółknie tam znacznie wcześniej znacząc obrysy murów - to efekt drenażu i jałowości gleby, (kilka lat temu w pod koniec wyjątkowo suchego lata obserwowałem już z poziomu ziemi taki pożółkły plan budowli).
W zimie, o pierwszym śniegu albo w czasie roztopów, takie miejsca może ukazać zróżnicowanie w pokrywie śnieżnej, czyli śnieg i jego brak ;) Niekiedy daje to świetne efekty ale trzeba mieć szczęście, żeby znaleźć się we właściwym miejscu o właściwym czasie. Tę metodę można zastosować do rozpracowania starej miejscówki w lesie - wiemy, że coś tu stało, chcemy zobaczyć jak wyglądało. No to walimy tam popatrzeć na topniejący śnieg.
Oczywiście na podziemnych pozostałościach murów lubią rosnąć nieco inne rośliny, z inną intensywnością. Rośliny potrzebujące składników odżywczych i wody rosną gorzej (np. są niższe niż w sąsiedztwie albo nie rosną wcale), a rośliny lubiące suchy i ubogi grunt, trzymają się tam znacznie lepiej.
Czasem może pomóc woda. W zeszłym roku, gdy wylała Wisła akurat szukałem karczmy przy dawnej przeprawie. Za pierwszym razem cała okolica była pod wodą, ale kilka dni później woda trochę opadła i podkreśliła najdrobniejsze wypukłości terenu. No i zobaczyłem zarys dawnej drogi, którą miałem na tej samej mapie, co i karczmę. Droga odchodziła od innej, do dziś używanej, łagodnym łukiem, a w rozwidleniu powinna być karczma. Ale albo była starannie przeszukana albo wylewy Wisły przez dziesiątki lat naniosły taką warstwę mułu, że nie było żadnego sygnału. Jeszcze nigdy nie miałem tak czytelnej miejscówki i żadnych znalezisk... "Naukowe" podejście czasem gubi, powinienem pojechać gdzieś na pałę i znalazłbym srebrną fibulę ;)
Na zimowe wieczory polecam hasło "archeologia lotnicza" na naszym forum, w internecie albo w bibliotecznych katalogach. Dziedzina jest pasjonująca. Myślę, że obkuty w niej detektorysta - lotniarz miałby całkiem dobre wyniki. Oczywiście są jeszcze dostępne w sieci zdjęcia lotnicze i satelitarne...
:pa
Test
|