|
Całkowicie zgadzam się z Tobą, że ogromną szkoda jest bardzo niewielka ilość informacji na temat niektórych dobrych wykrywaczy. Cieszy mnie przykład z M6 bo faktycznie to sympatyczny sprzęt. Połączenie genialnej prostoty (którą lubię) z dobrymi parametrami oraz dobrym Whitesowskim wyświetlaczem. Rzeczywiście użytkowników tego sprzętu i opinii o nim w polskim Internecie jest jak na lekarstwo, a dziś gdybym miał kupować prosty sprzęt z identyfikacją dla mojej Oli to byłby to właśnie ten.
Tym niemniej moim zdaniem za popularnością X70 stoi coś więcej niż tylko marketing (którego to z pewnością nie brakuje). Nie chce być odebrany jak bym robił reklamę X70, bo jak sam zauważyłeś ten wykrywacz już i tak jej nie potrzebuje. Porównując X70 do M6 okazuje się, że X70 ma bogatszą funkcjonalność w tej samej cenie. Chociażby funkcja dyskryminacji wybiórczej. Mało kto jej używa i na ogół rzadko, ale miło jest jak jest i czasem się przydaje. I tak można by wymieniać, że X70 ma to i tamto i kilka różnych cewek o różnej częstotliwości i druga gratis i można nim szukać złota (choć kto poszukuje złota w Polsce?) i trochę militarki etc.
Więc patrząc na oba sprzęty, jako pierwszy kupił bym X70, dopiero jako drugi sprzęt kupił bym M6, odwrotnie stało by się wówczas tylko wtedy, kiedy byłbym miłośnikiem Whitesa i tego co się z nim wiąże czyli jego ergonomii jego spustu i jego specyficznego (tu w sensie ponadprzeciętnie dobrego) wyświetlacza. Jednak kiedy owe cechy nie są dla mnie najważniejsze oraz kiedy sprzęt jest podobnie skuteczny (czego do końca nie wiem) wybieram ten który ma więcej nazwijmy to „bajerów” bo i tak dodatkowo za to nie płacę i nawet jeżeli nie będę wszystkich używał to wiem, że mam je łatwo dostępne kiedy najdzie mnie zachcianka. Można to nazwać częścią marketingu, ale nie mam nic przeciwko marketingowi polegającemu na nadawaniu sprzętu lepszej i szerszej funkcjonalności. Trzeba tylko sprawdzić jak owa funkcjonalność się sprawdza. Dla przykładu, tryb plażowy w X70 choć dobrze, że jest bo poprawia trochę pracę wykrywacza na przewodzącym gruncie i tak nie ma szans z wykrywaczem wieloczęstotliwościowym na mokrym piasku gdzie fale sięgają – trzeba być tego świadomym, że posiadanie jakiejś funkcji nie oznacza automatycznie, że sprzęt jest w czymś najlepszy. Ale innym funkcjom wykrywacza nie mogę nic więcej zarzucić.
Na koniec dodam, ze nie wykluczam, że M6 jest po prostu lepszy od X70 (głębszy, lepiej dyskryminuje, etc.) ale nie mam przesłanek aby tak sądzić, gdybym jednak spotkał użytkownika, który byłby wystarczająco dla mnie wiarygodny i wymienił bym z nim doświadczenia, a on twierdził by, że M6 deklasuje X70 i inna konkurencje, nie zawahał bym się kupić M6 choćby dlatego, że jest po prostu lepszy.
|