Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 06:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 00:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wyswietlacza nie mialem wiec nie wiem czy jest on "dobry" :1 czy "zly" :666 ,wydawaloby sie ze kalibruje sie go do konkretnej monety to powinien wskazywac cos tam,numer oparty na pomiarze przewodnosci danego fanta czy cos w tym stylu,(zakladam ze jest powtarzalny numer dla tego samego przedmiotu w takim samym polozeniu)Van,moglbys troche rozwinac na czym polega to "zlo" :666 tego wyswietlacza?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 00:15 
Specjalista
Specjalista

Owszem, wyświetlacz do Svereigna to dziwna sprawa. Jeszcze licząc po starych cenach, kupno Sovereigna GT z wyświetlaczem przekraczało ceną Quattro czy XLT które ma wyświetlacz znacznie praktyczniejszy. Bo co innego zwykły wyświetlacz działający na bazie woltomierza który podaje tylko cyferki a co innego wyświetlacz n a którym możemy manipulować nastawami i odczytywać wiele zawansowanych ustawień.

Inna sprawa, że ja z Sovereignem nie mam problemów z identyfikacja dźwiękową, być może, dlatego, że używam GT, nie wiem jak było w Elite.

Wicja 1 – nie wiem skąd nagle takie zbulwersowanie a propos marketingu Xterry 70. Jak sam zauważyłeś marketing nie omija żadnej dziedziny naszego życia, poczynając na super delikatnych, antyalergicznych i wytrzymałych chusteczek do nosa, przez opony na wykrywaczach kończąc.
Ja cenie sobie bogactwo wyboru. Wolę kupić sprzęt do którego jest mnóstwo akcesoriów nawet jeśli będę używał zestawu podstawowego. To jak z aparatami fotograficznymi o których już wspomniał Van. Są kompakty i lustrzanki z wymienną optyką. Mając kompakt masz aparat do zdjęć rodzinnych i jedyne co możesz zrobić jak zapragniesz zmiany to kupić drugi. Kupując lustrzankę, nie deprymuje cię to, że za sam korpus aparatu zapłaciłeś 5 tyś. Zł podczas gdy obiektywów do Twojego aparatu jest ponad 350 modeli z czego cena niektórych przekracza 100 tyś zł czyli przeszło 20-krotnie cenę Twojego aparatu. Na każdym forum foto przeczytasz, że kupując daną markę aparatu kupujesz cały system, czyli możliwości dodatkowych obiektywów, a więc możliwość wyboru, ale nikt ci nie karze kupować wszystkich akcesoriów tym bardziej, że wiele z nich się dubluje. Za to możesz precyzyjnie dobrać sprzęt tak aby sprawdzał się najlepiej w tym co robisz. Na ogół 3 do 5 obiektywów wystarczy dla fotoamatora.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 07:29 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

SID-to nie jest zbulwersowanie,tylko taka lużna uwaga :)
Siedzi w tym pewien Satanus Detektorus :666 Bynajmniej moim skromnym zdaniem.Tak jak gdzieś tu napisał Arkaido,na temat X70 można już napisać książkę.
Zobacz co dzieje się na forach.Na pytanie "co polecacie za 2500-3000 PLN ?"-odpowiedź jest taka lub podobna:
"Polecamy X70,linki masz tu,tu i tu,a testy tutaj i tutaj.Niezły też jest GoldMaxx i M6".
Niestety,na temat Gold Maxa i M6 można znaleźć tyle co kot napłakał.Więc co robi taki potencjalny delikwent???-Kupuje x70 bo na jego temat przeczyta najwięcej.
A przecież M6 to rewelacyjny wykrywacz,tylko w Polsce nikt tego nie wie (Mrand wie,ale nie powie ;) )
Była też uroczysta reaktywacja testów w "Odkrywcy"-niestety,testy zaczęły się i zakończyły na X70.
Może jestem przewrażliwiony i godny psychterapii,ale coś mi tu nie pasuje.
Pozdrawiam Serdecznie,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 12:10 
Specjalista
Specjalista

Całkowicie zgadzam się z Tobą, że ogromną szkoda jest bardzo niewielka ilość informacji na temat niektórych dobrych wykrywaczy. Cieszy mnie przykład z M6 bo faktycznie to sympatyczny sprzęt. Połączenie genialnej prostoty (którą lubię) z dobrymi parametrami oraz dobrym Whitesowskim wyświetlaczem. Rzeczywiście użytkowników tego sprzętu i opinii o nim w polskim Internecie jest jak na lekarstwo, a dziś gdybym miał kupować prosty sprzęt z identyfikacją dla mojej Oli to byłby to właśnie ten.

Tym niemniej moim zdaniem za popularnością X70 stoi coś więcej niż tylko marketing (którego to z pewnością nie brakuje). Nie chce być odebrany jak bym robił reklamę X70, bo jak sam zauważyłeś ten wykrywacz już i tak jej nie potrzebuje. Porównując X70 do M6 okazuje się, że X70 ma bogatszą funkcjonalność w tej samej cenie. Chociażby funkcja dyskryminacji wybiórczej. Mało kto jej używa i na ogół rzadko, ale miło jest jak jest i czasem się przydaje. I tak można by wymieniać, że X70 ma to i tamto i kilka różnych cewek o różnej częstotliwości i druga gratis i można nim szukać złota (choć kto poszukuje złota w Polsce?) i trochę militarki etc.
Więc patrząc na oba sprzęty, jako pierwszy kupił bym X70, dopiero jako drugi sprzęt kupił bym M6, odwrotnie stało by się wówczas tylko wtedy, kiedy byłbym miłośnikiem Whitesa i tego co się z nim wiąże czyli jego ergonomii jego spustu i jego specyficznego (tu w sensie ponadprzeciętnie dobrego) wyświetlacza. Jednak kiedy owe cechy nie są dla mnie najważniejsze oraz kiedy sprzęt jest podobnie skuteczny (czego do końca nie wiem) wybieram ten który ma więcej nazwijmy to „bajerów” bo i tak dodatkowo za to nie płacę i nawet jeżeli nie będę wszystkich używał to wiem, że mam je łatwo dostępne kiedy najdzie mnie zachcianka. Można to nazwać częścią marketingu, ale nie mam nic przeciwko marketingowi polegającemu na nadawaniu sprzętu lepszej i szerszej funkcjonalności. Trzeba tylko sprawdzić jak owa funkcjonalność się sprawdza. Dla przykładu, tryb plażowy w X70 choć dobrze, że jest bo poprawia trochę pracę wykrywacza na przewodzącym gruncie i tak nie ma szans z wykrywaczem wieloczęstotliwościowym na mokrym piasku gdzie fale sięgają – trzeba być tego świadomym, że posiadanie jakiejś funkcji nie oznacza automatycznie, że sprzęt jest w czymś najlepszy. Ale innym funkcjom wykrywacza nie mogę nic więcej zarzucić.

Na koniec dodam, ze nie wykluczam, że M6 jest po prostu lepszy od X70 (głębszy, lepiej dyskryminuje, etc.) ale nie mam przesłanek aby tak sądzić, gdybym jednak spotkał użytkownika, który byłby wystarczająco dla mnie wiarygodny i wymienił bym z nim doświadczenia, a on twierdził by, że M6 deklasuje X70 i inna konkurencje, nie zawahał bym się kupić M6 choćby dlatego, że jest po prostu lepszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 12:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Porownywal ktos zasiegi (i takie tam) 70-tki z innymi wykrywaczami w terenie? (GTI, Explorer, XLT itp :)?
Czytajac tony postow mozna odniesc wrazenie ze jest to "jedyny sluszny" wykrywacz (na dodatek "tani").

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 13:09 
Specjalista
Specjalista

Gdyby X70 był jedynym słusznym wykrywaczem to już dawno sprzedał bym dwa pozostałe które mam i używam równie często co X70 :)

Nikogo nie chce przekonać, że X70 jest najlepszym wykrywaczem bo jakkolwiek to rozumieć to nie będzie prawda. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że za popularnością tego sprzętu kryje się coś więcej niż tylko marketing (choć nie przeczę, że marketing ma w tym swój spory udział).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 13:58 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Ja zdecydowałem się na X70 nie ze względu na marketing ale na efekty jakie przynosi. W gronie z którym jeżdżę na wykopki w tej chwili z X70 chodzą 3 osoby (ja będę 4- jutro odbieram przesyłkę) i mają bardzo dobre wyniki, dla przykładu na polu które było przechodzone wzdłuż i wszerz bez mała kilkadziesiąt razy z wykrywaczami Tesoro-kilka modeli, Explorer II,Rutus-y,All,Garret-y,itd nie wychodziło już nic a po wejściu kolegów z X70 posypało się jeszcze kilkadziesiąt monetek (dodam, że teren jest bardzo zaśmieciony żelaztwem). Mój wykrywacz nie był z niskiej półki a miałem podczas każdego wypadu o połowę mniej monet niż reszta i właśnie to skłoniło mnie do nowego zakupu.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: sprzedam sonde do x-terrki L 3kHz
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 22:52 
Plutonowy
Plutonowy

ogłoszenie w giełdzie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2007, 19:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam wszystkich x-terowców (70) !
Pozwole sobie "odgrzać" temat. Sezon w toku, wszyscy kopią. Napiszcie jak sprawują się Wasze wykrywki, może jakies sugestie co do korzystnych ustawień ?? Może jakieś uwagi i spostrzeżenia wynikłe w trakcie wykopków. Mam nadzieje, że każdy chętnie skorzystana z doświadczeń innych.
Z swojej strony, zauważyłem, iż znajdując się blisko przekażnika telefonii komórkowej wykrywacz zaczyna "szaleć". Nie da się tego znautralizować przy użyciu dostępnych ustawień wykrywacza. Ale np. linie wysokiego napięcia są "niezauważalne" dla wykrywacza.
Pozdrawiam Darglo44.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2007, 20:29 
Specjalista
Specjalista

Wracam z majowego wypadu z X70 i powiem szczerze, że jestem raczej zadowolony. Na polu było nas 8, nie odstawałem z trafieniami (ich ilością, jakość to już raczej kwestia szczęścia). Moje spostrzeżenia to:
-na przedmioty wielkości monety i większe na zoranym polu świetnie sprawuje się cewka 10,5” DD 7,5 kHz, choć jest cięższa od koncentrycznych odpowiedników, znacznie natomiast od nich stabilniejsza.
-czułość najczęściej od 23 do 27 zależnie od warunków, nie lubię fałszywych sygnałów, spowalniają mnie, wole zrobić szybki rekonesans bez zbędnych postojów na fałszywe sygnały wyciągając co prosi się o wyciągnięcie.
-zawsze przed poszukiwaniami używam auto noise cancel

Moim zdaniem wykrywacz ten pozwala względnie szybko i skutecznie przeczesać pole w poszukiwaniu monet itp. (skutecznie znaczy nie odstając od konkurencji, a nie „nie zostawiając nic po sobie”). Do poszukiwań w standardowych warunkach kolorowej drobnicy bardzo fajny wykrywacz, głównie dzięki swoim walorom użytkowym i nowoczesnej konstrukcji.
Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2007, 20:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mi osobiście także bardzo pasuje cewka 10,5” DD 7,5 kHz, uważam, że jest super. Bardzo ładnie reaguje nawet na minimalny kolorek ukryty na przyzwoitej głębokości. Gdy tylko chwyci sygnał - nie odpuści ;)
Jak ustawiasz "grunt"??? Czy korzystasz z opcji śledzenia zmian gruntu ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2007, 20:55 
Specjalista
Specjalista

Z gruntem eksperymentuje. Wcześniej korzystałem tylko ze strojenia automatycznego i kontroli co jakiś czas, czy jest ustawiony właściwie. Niedawno, zachęcony pozytywnymi opiniami z zachodnich forów poszukiwawczych przerzuciłem się na śledzenie. Na pewno uproszcza to sprawę i przyspiesza poszukiwania. Trudno mi jednak wydać jednoznaczną opinię co daje lepsze efekty, za mało czasu biegam na śledzeniu żeby porównać, ale jak pisałem efekty były bardzo przyzwoite, więc źle się na pewno nie pisuje… ale jak niuanse wyglądają trudno mi powiedzieć. Jak wspomniałem na zagranicznych forach bardzo chwalą sobie śledzenie.

Ja bym zrobił następująco, na nowych polach używał śledzenia, a na sprawdzonych polach gdzie są dobre fanty, precyzyjnie stroił ręcznie, i chodził powoli i starannie.
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2007, 21:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gdzieś czytałem, że jest pewne niebezpieczeństwo chodzenia na "śledzeniu". Przemiatając kilkakrotnie nad tym samym przedmiotem, wykrywka może się dostroić do przedmiotu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2007, 21:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hej!!!! Drogie Forum czy nikt więcej nie lata z terrą 70-tką????? Nikt nie ma żadnych doświadczeń którymi chce sie podzielić??????? Nie wierze !!!!!!! :o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 14:15 
Specjalista
Specjalista

Ciekawe linki z dyskusji na zagranicznym forum:
http://www.findmall.com/read.php?55,511 ... msg-511382
http://www.findmall.com/read.php?55,511 ... msg-511348
http://www.findmall.com/read.php?55,468 ... msg-468680

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]