Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 21:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 18:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

W nawiązniu do dotychczasowych wypowiedzi - miałem golfa III teraz mam IV - i żadne inne auto!!! Ktoś kiedyś nazwał golfa - niemiecką taczką - i miał racje- ta taczka nawet 20 letnia przeżyła wszystkie fiaciki, fordziki i inne francuzkie gówno.
VW górą :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 20:23 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Co do twojego dylematu , to w większości wypowiedzi sam widzisz że jednak VW ma 70% przewage, osobiście bym ci nie radził kupna UNO
mankament, to skrzynie biegów, wysokie zużycie silnika po krótkim żywocie, pobór oleju, jak i szybsza korozja, i mało nadające się na wyprawy o naszym profilu.
(temat "czym jeździcie na wyprawy" już był dawno znajdziesz na forum )
Golf II to swojej klasy Auto , i w sumie nie do zdarcia, cenowo w tej chwili są bardzo tanie, wszystkie marki w niemczech. okres zimowy, wielu nie jeździ w tym czasie.
radził bym Ci samemu zakupić w niemczech, te co są sprowadzane są po prostu podkręcane, oraz ogołacane z radia, nowych opon , a ich ceny w niemczech często nie przekraczają 200 euro.
Też musi zarobić żeby się opłaciło, więc jakim cudem są ceny przybliżone w polsce do cen w niemczech.
Zakup w niemczech . własny wydatek musisz liczyć tak, podróż 120zł + koszta tablic z ubezpieczeniem 130/40 euro +paliwo na powrót
zakup samochodu , sam określasz kwotę na to przeznaczoną, ewentualnie 1 nocleg , 40-60 euro no i potargować zawsze jest wskazane.
Mieszkam w niemczech jestem mechanikiem z zawodu, i nie jeden przyjeżdżał po auto, jak na razie nikt reklamacji nie złożył , a mam z nimi nadal dobre kontakty, jeżeli chcesz jakiejś porady to pod moim nikiem znajdziesz namiary na mnie.

pozdrawiam
johnny40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 10:02 
Specjalista
Specjalista

Witam,
serdecznie wszystkim dziękuję za rady, przekonałem się dzięki nim do zakupu w Niemczech Golfa.
Serdecznie pozdrawiam,
Sławek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2007, 21:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A poza tym podróżując fiatem, będziesz się czuł jakbyś jechał PKS-em. Plastik kiepski, trzaski i różne inne dźwięki. Wiem, bo mam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 18:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Zastanawiam się dlaczego nikt nie napisał o tym że nawet „nieśmiertelny ‘’diesel vw potrafi a nawet musi się po jakimś czasie rozpaść mój serdeczny kolega też był zdania że lepszy stary golf niż młody
Włoch.po wymianie drugiego silnika zmienił zdanie ale ta nauka dużo go kosztowała.
Po za tym chyba każdy przyzna że podróż piętnastoletnim samochodem do najprzyjemniejszych nie należy. Kupno samochodu należy rozpatrywać na podstawie poszczególnych egzemplarzy. nie każdy stary golf jest zajechany nie każdy nawet w miarę nowy fiat jest w dobrym stanie.
Kraj pochodzenia nie ma w tym przypadku znaczenia .inny kolega kupił atsrę 93’ z niemiec po tygodniu pasek rozrządu przeskoczył mu o dwa zęby.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 19:26 
Generał Broni
Generał Broni

QAWRONIE!Każdy samochód czy silnik po jakimś czasie się rozleci,sedno sprawy tkwi w tym,po JAKIM! W kwestii podróżowania 15 letnim autem nie do końca się z Toba zgadzam.Jazda nawet leciwym Golfem należy do przyjemnych.Nigdy nie miałem oporów podróżować nim za granicę na długie trasy,a wieloma młodszymi autami innych marek bym się bał oddalić od domu na odległość większa niż możliwosci zholowania.Odnosnie paska zebatego-cóż,nie ma aut bezobsługowych,paski się czasem wymienia,albo to olewa i wtedy wymienia zdemolowane silniki :jump PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 19:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

oczywiśćie
tylko ile tem pasek musiał mieć przebiegu???
i jak to sie ma do uczciwych przeglądów w niemieckich serwisach??
ludzie nieszanujący samochodów są po obu stronach granicy
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 20:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ralf08 napisał(a):
A poza tym podróżując fiatem, będziesz się czuł jakbyś jechał PKS-em. Plastik kiepski, trzaski i różne inne dźwięki. Wiem, bo mam.

HAHA To powiedziałes ,a w Golfie to co, decha wyglada chodzby siekierą rąbana, skrzypi, czaska (mowie o benzynie ) a co dopiero w dieslu sie dzieje, ho ho mialem 2 golfa i szczeze powiem wolał bym fiata bo jak sie schrzani to czesci sa taniuskie a WV -haha placi sie jak za zborze A reasumując Stare to jest dobre wino i skrzypce oraz tesciowa -bo szybko umrze. Wiec polecal bym wybranie autka od znajomych.Handlazy nie polecam - chyba ze znajomych bo z niemiec to 80% złomu schodzi P.S.Miałem golfa 2 na silnik nie narzekałem (miał 9 lat). Ale ten samochod jest "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! okropny poczynając od 1 do 5 w tym.No ale o gustach sie nie dyskutuje 14 lat to naprawde duzo :) i nie ma co sie oszukiwac chociaz blacha zdrowa - ile kolizji mialo itp pozdrawiam.Pochwal sie wyborem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 20:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czasami moze sie trafic jakis egzemplarz ktory zostal zakatowany przez wlasciciela,wystarczy niezmieniac oleju itp,a jakby ktos chcial zobaczyc jak mozna katowac auto to daje link do fajnego filmiku. :D
http://www.youtube.com/watch?v=w0rCEeWC ... ed&search=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 21:16 
Generał Broni
Generał Broni

Snajper-nie wszystko zrozumiałem z Twojego postu,ale odnośnie cen części ,to do VW muszą byc droższe,bo są do VW.Biarąc jednak pod uwagę trwałosc uważam,że są relatywnie tańsze ;) Tak możemy sobie dyskutować.Jeśli zgodzisz się jednak,że wskaznikiem czy auto jest dobre jest ilośc sprzedanych egzemplazy oraz to,ile z nich jeszcze jeżdzi w dobrej kondycji- to jak ma się UNO do GOLFA?PZDR :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 21:51 
Generał Broni
Generał Broni

:jump :jump :jump :jump ;) Ciacho,współczuję złych doświadczeń,i nie ukrywam zaskoczenia Twoją opinią.8 lat temu musiałem kupić auto-w możliwościach finansowych stały: Golfy ll ,4 lata młodsze Opelki,5-6 lat mlodsze Francuziki i FIATY,ewentualnie 3 letnie Poldki.Przez 8 lat zrobiłem prawie 300 000.A kupiłem też nienowe ;) Jeżdziłem bardzo długie trasy po Europie i Polsce,czesto w trudnym terenie i z duzym obciażeniem.Auto nigdy nie stało dłużej niż dzień z powodu awarii!!!Większość napraw to tzw. czynnosci eksploatacyjne,których nie dokonuje się zbyt czesto.Ponadto mimo przebiegu jest dzielne nie wykazując roszczeń paliwowych,nie buntuje się tez z powodu nie zawsze dobrego traktowania :) Nad Morze Śródziemne doeżdża na 1 baku ropy.Dodając inne zalety trakcyjne i eksploatacyjne powiem,że bym chętnie kupił nowszą dwójkę-niestety,to właśnie moja jest z nowszych...ma dopiero 20 lat :jump :) Ale nikogo nie zamierzam przekonywać -jak se kto kupi tak se bedzie miał :jump Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 00:38 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No pewnie ze Uno, na co komu 14 letni zlom, ponaprawiasz to kilka lat, i kto to od Ciebie potem kupi? Chyba ze jakis poszukiwacz staroci....

Pozdrawiam Baxter12

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 11:22 
Specjalista
Specjalista

Dzięki za wypowiedzi na temat!
Wynika z nich, że wszystko jak zwykle zależy od tego, jaki egzemplarz się trafi.
Mam jeszcze parę pytań:
- na podstawie doświadczeń Waszych oraz Waszych znajomych - ilu lat dożywają poprawnie eksploatowane volkswageny, a ilu fiaty?
- jak zbadać stan silnika diesel - w benzyniaku mogę sprawdzić ciśnienie sprężania na cylindrach, a jak w dieselu?
- czy kupując samochody - badając przeszłość wypadkową samochodu - stosowaliście testery lakieru? Czy sprawdzały się? Co możecie polecić?
z góry dziękuję i pozdrawiam
Sławek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 11:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W dieslu przedewszystkim wlasnie cisnienie sprezania,stan pompy wtryskowej jest wazny bo naprawa to sporo szelestow,generalnie gdy diesel juz ma slabe sprezanie to przejedz sie nim pod gorke zobacz czy nie ma problemow z przyspieszaniem i ile pod wzniesienie wycisniesz km/h,jesli moge jeszcze cos doradzic w sprawie diesla to bierz jak najwiekszy silnik jesli to bedzie mozliwe albo z doladowaniem mniejszy,na dluzsza mete maly diesel wkurza bo wlecze sie pod gore a i przy wyprzedzaniu tez muli..
Testy lakieru sobie odpusc,obejrzyj szczeliny miedzy poszczegolnymi elementami karoserii czy sa rowne i czy rowno sie schodza,najczesciej mozna wyczaic ze cos bylo robione po pozostalosciach lakieru na uszczelkach,plastikach,swiatlach,nawet na oponach gdyz zawsze gdzies lakierujacy niezaslonie dobrze,poza tym w starszym aucie lakier powinien miec zarysowania,gdy kilka elementow zarysowania lakieru ma a powiedzmy element lub kilka elementow nie ma to cos bylo robione z ta blacha ktora nie ma,zwroc uwage czy nie ma gdzies zaciekow,fabrycznie z tasmy nie schodza blachy z zaciekami lakieru gdziekolwiek by to nie bylo.Radze kogos wziac ze soba kto sie zna na autach,koszt niewielki w porownaniu do szelestow ile potem trzeba wydac na remont gdy kupisz jakies scierwo.

Bylbym zapomnial,wez plaski srubokret i "poprobuj " podwozie,male lusterko moze ci sie przydac i latarka do jego ogledzin,szczegolnie zwroc uwage na progi i okolice tylu,tlumikow..,wszelkie pecherze na lakierze w nadwoziu rowniez tym plaskim srubokretem poprobuj..gdy nie ma dziury w elemencie mozna tanio zrobic zaprawke ale gdy juz przezarlo na wylot to blache trza wymienic..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Zakup
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2007, 20:35 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Kup pojazd od zaufanego znajomego. Osobiście chciałem kupić golfa, który mi się podobał. Ale po sugestiach szwagra mechanika, importera i blacharza zrezygnowałem. Zbysiu stwierdził, że ten samochód jest po "przejściach" i mi odradził. A co do mechaniki warto spytać o tzw. gwarancję rozruchową, bądź o gwarancję na chociaż 1 miesiąc. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]