Teraz jest czwartek, 26 czerwca 2025, 19:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 18:01 
Porucznik
Porucznik

Witam!
Spacerując sobie po pięknej i przyjaznej Hajnowszczyźnie natknąłem się na takie oto rodzynki:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2007, 19:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czemu to jeszcze tam wo góle stoi !!!! powini usunąć te pomniki ludzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2007, 23:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!! Jestem świeżo po prapremierze Teatru Telewizji „Inka 1946”. Oglądam ten film po raz kolejny, ale za każdym razem widzę, jak wstrząsa widzami. Zapraszam wszytkich serdecznie na poniedziałek, 22-go, na godz. 21.00 do TVP1. Naprawdę warto!!! To praktycznie dokument a nie sztuka. Nawet teksty są autentyczne w znacznej części!!! Tym bardziej po projekcji filmu nie mogę patrzeć na zdjęcia zamieszczone przez Trapera. Zabili kilkadziesiąt tysięcy ludzi, z reguły bezbronnych, a ciągle dba się o tablice upamiętniające komunistów!!! To nie groby, to symbole zniewolenia!!! Zburzono Kancelarię Rzeszy, a Pałac Kultury stał się zabytkiem!!! Zburzono pomniki Hitlera, a takie paskudztwa u nas się remontuje!!! Czy to normalne?! Może warto zrobić tam wykład z historii najnowszej?! Zbierajcie informacje o takich miejscach. Potem może będzie można coś z tym zrobić? Na przykład prawnie?
Pozdrawiam sympatyków Reakcji i aktywnych zachowań :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2007, 17:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeżeli w Polsce najbardziej opiniotwórcze media uważają gen.(tfu!) Kiszczaka za za człowieka honoru, oprawcom narodu wypłacane są wysokie emerytury,
a słowo patriotyzm równoważne jest z szowinizmem i nacjonalizmem to wołanie o zwykłą normalność jest skazane na porażkę.
Czy wiesz Kolego że gen.Jaruzelski spodziewał się po wprowadzeniu stanu wojennego strajku w ok.1200 zakładach a skończyło się raptem na 20.
Wygląda na to że honor polaków został zabity w Katyniu i Powstaniu Warszawskim.Z kim można zmieniać obraz ojczyzny?
Z garstką "oszołomów" którym nie obce jest słowo pisane a straszliwa historia polski nieobojętna?
Przerażająca większość oglądnie sobie TVN i już wie wszystko!
Na pohybel wszystkim czerwonym,różowym,poprawnym i tolerancyjnym
Gorąco pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2007, 09:37 
Chorąży
Chorąży

Niestety smutne i haniebne jest to że, do tej pory takie rzeczy, nadal mogą istnieć w wolnej Polsce. Zmarnowano wystarczająco bezcennego czasu, i możliwości rozliczenia zbrodniczego sysyemu komunistycznego. Kto ponosi za to winę , każdy z nas doskonale o tym wie, i powinni oni być za to rozliczeni na równi z tymi, których mieli rozliczać !!! Inne państwa będące pod okupacja sowiecką , potrafiły to zrobić i rozliczyć się z przeszłością. Jak jest u nas to doskonale widać, skoro do dnia dzisiejszego oprawcy i zbrodniarze komunistyczni i sowieccy mają swoje pomniki i nazwy ulic !!! Niech za przykład posłuży sonda, dotycząca ustawy ubekizacyjnej ( oczywiście trzeba wziąć na nią poprawkę , ale w jakimś stopniu pokazuje i uświadamia, jakie jest podejście znacznej większości społeczeństwa do kwestii rozliczeniowych, jest to po prostu przerażające !!! ).

Wyniki sondażu :

http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/ank ... yniki,9523

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 21:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

dzisjaj na TVP 1 spektakl o Ince oglądajcie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 21:53 
Weteran
Weteran

xior napisał(a):
dzisjaj na TVP 1 spektakl o Ince oglądajcie

Dodam że o 21:00 więc za 7 min ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 22:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jak się film podobał? Takich trzeba więcej!!! A komuniści, którzy przesłuchiwali Inkę żyją do dziś i mają emerytury po 8000 zł!!! Aż chce się iśc poszukać czegoś na chodzie wykrywką!!!
Spektakl oparty został niemal w 100% na dokumentach. Scenarzysta odtworzył nie tylko autentyczne wydarzenia, ale nawet dośc dobrze scharakteryzował postacie. ratajczak to bandyta, Anderman miał gruźlice a Stawicki był sukinsynem. Naczelnik więzienia zaś jest wierną kopią autentycznego naczelnika (mieszka pod W-wą). Ciekawa jest postać Zofii Bazan, strażniczki, która m.in. pod wpływem losu Inki odeszła z więzienia. Zaś w roli partyzantów (świetne zdjęcie, nieprawdaż?) występuje TGRH. W roli KBW zresztą też.
Pozdrawiam sympatyków rekacji, teraz jeszcze bardziej zagorzałych

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 23:41 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam . Przyznam ,że spektakl zrobił na mnie naprawdę ogromne wrażenie . Nie będę przytaczał słów jakie mi się cisnęły na usta patrząc na wyczyny naszej władzy ludowej .
Choćto temat nie z moich rejonów zainteresowań myślę , że dziś przeczytam wnikliwie cały temat tego postu . Po prostu wstrząsające to co siędziało zaraz po wojnie w naszym kraju !
Pozdrawiam T.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 23:51 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam koledzy!!

Po obejrzeniu inscenizacji wzbiera we mnie złość że nadal nie ma sprawiedliwości dla tych zdrajców po dzis dzien.

Kiedyś jak byłem młody i porywczy chciałem założyć organizację tropiącą byłych funkcjonariuszy UB, zdobywanie adresów wysyłanie listów generalnie utrudnianie życia tym kanaliom etc.
ale nic z tego w sumie nie wyszło w moim miescie narobiłem z kolegami paru ubekom starcha paroma telefonami, było to dośc dawno jeszcze nazwiska niektórych były w ksiązkach telefonicznych na poczcie.
Różowi już krytykuja ustawę antyubecką a w sumie jest to ostatnia szansa na to aby nie czuli sie bezkarni, choć tyle powinno sie zrobić, ale powoli zaczynam w to wątpić widząc odzew społeczny ,, tematy zastępcze,, jak to powiedził redaktor Tomasz Lis.
PASdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 00:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

kawał dobrego spektaklu!jednak coś się dzieje! wcześniej w teatrze historia rotmistrza Pileckiego teraz Inka i to w NORMALNYM czasie antenowym!choć i tak 2/3 oglądało telekamery czy Majewskiego!podpisuje się pod postem Burego99, uczucia miałem identyczne!i myślałem o tym czy ja byłbym na tyle silny żeby przejść przez to co ci wspaniali ludzie!pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 09:07 
Pułkownik
Pułkownik

Niech żyje Polska!

Rozmowa z ks. Marianem Prusakiem, który spowiadał przed egzekucją Danutę Siedzikównę "Inkę"

W jakich okolicznościach spotkał się ksiądz z "Inką"?
- Spotkałem się z nią przy okazji wykonania na niej wyroku. Wcześniej nie widziałem jej, słyszałem tylko o oddziale "Łupaszki". Mieszkałem we Wrzeszczu przy kościele garnizonowym. Przyszli do mnie oficerowie w wojskowych mundurach, jak się później okazało z UB, z propozycją, abym pojechał do więzienia wyspowiadać skazańców, takich, którzy mają wyroki śmierci. Z obowiązku kapłańskiego zgodziłem się, sami skazańcy bowiem pragnęli tej spowiedzi. Zapowiedzieli, że przyjadą po mnie w nocy, bo wtedy wykonywane były wyroki śmierci. Było już po północy, kiedy przyjechali. W więzieniu oddziałowy zaprowadził mnie do mężczyzny, jednego z dowódców u "Łupaszki", w wieku 30-40 lat. Gdy mnie zobaczył, od razu powiedział, że nie uwzględnili ułaskawienia... Wyspowiadałem go. Potem zaprowadzili mnie do drugiej celi, gdzie była "Inka". Tam ją wyspowiadałem.

Proszę powiedzieć, jak ksiądz zapamiętał Danutę Siedzikównę "Inkę". Jaka była przed spowiedzią?
- Bardzo spokojna. Dopiero później dowiedziałem się, że w ogóle nie składała wniosku o swoje ułaskawienie. Ten mężczyzna, którego wcześniej spowiadałem, był zdenerwowany, ona przeciwnie. Nie było u niej widać żadnego przerażenia. Zapamiętałem, że była ubrana w białą sukienkę w biało-czarne desenie. Po jakiejś pół godzinie zaprowadzili mnie do miejsca, gdzie wykonywane były wyroki śmierci. Bardzo przeżyłem tę egzekucję. Przez tydzień nie mogłem dojść do siebie.

Był ksiądz świadkiem, jak "Inka" przed samą egzekucją krzyknęła: "Niech żyje Polska!", a po salwie plutonu, przed strzałem kończącym jej życie, zawołała: "Niech żyje major 'Łupaszko'!". To świadczy o wielkości tej postaci...
- Tak. Pamiętam, że przed egzekucją pracownicy UB obrzucali skazanych obelżywymi wyrazami. Nie wypada mi nawet mówić, jakimi. "Inka" wraz z mężczyzną, którego też spowiadałem, nie pozwolili sobie zawiązać oczu. Skazanym dałem krzyż do ucałowania. Po rozkazie "Po zdrajcach narodu polskiego ognia", wydanym przez prokuratora w wojskowym mundurze, on i ona krzyknęli: "Niech żyje Polska!" i "Niech żyje 'Łupaszko'". Padły strzały... Osunęli się. To nie były pojedyncze strzały. Na koniec podszedł oficer z pistoletem i dobijał...

Choć "Inka" była tak młodą osobą, zaledwie 17-letnią, jej serce wypełniała żarliwa miłość Ojczyzny... Była sanitariuszką w V Brygadzie Wileńskiej AK, którą dowodził Zygmunt Szendzielarz "Łupaszko". Kiedy została aresztowana przez UB, pomimo tortur nie zgodziła się na współpracę z komunistami i nikogo nie wydała...
- Wykazała się wielkim patriotyzmem i pogodzeniem się z tym, że będzie rozstrzelana. Jeszcze raz podkreślę, że była spokojna. Na końcu spowiedzi poprosiła mnie, żebym przekazał właścicielom mieszkania, gdzie ją aresztowano we Wrzeszczu (podała mi ulicę i numer domu), że wykonany będzie na niej wyrok śmierci. Prosiła, by powiadomili o tym jej siostrę, która przebywała w Domu Dziecka w Sopocie. Mówiła, iż wysłała już jej kartkę z tą wiadomością, lecz nie wie, czy dojdzie.

Dziękuję Księdzu za rozmowę.
Piotr Czartoryski-Sziler

http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=kl11.txt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 20:50 
Chorąży
Chorąży

Spektakl zrobiony wspaniale, znakomicie dobrane postacie,dająca się odczuć atmosfera tamtych przerażających i tragicznych czasów. Całość jest na medal !!! Miejmy nadzieję że wkrótce powstanie film fabularny,może serial o V Brygadzie Wileńskie AK. W końcu są ku temu, odpowiednie czasy i moment na które chłopaki z partyzantki antykomunistycznej czekali bardzo długo. Wszystko zapoczątkował, znakomity i równie wstrząsający spektakl : " Śmierć Rotmistrza Pileckiego " ,dodam tylko że Anglicy uznali Rotmistrza Pileckiego za jedną z 6 najbardziej dzielnych i bohaterskich postaci II Wojny Światowej !!! Następnie : " Norymberga " ( wyznania UB-eka, który żąda dla siebie, za swoje zbrodnie, przysłowiowej Norymbergi ), wreszcie długo oczekiwany : " Inka 1946 ". Na premierę na " Scenie Faktu ", Teatru Telewizji czeka już spektakl o kapitan AK Emilii Malesie. Pozostaje mieć nadzieję że takich znakomitych i przede wszystkim, odkłamujących i pokazujących w prawdziwym świetle i prawdzie spektakli, filmów fabularnych, jak i seriali będzie powstawać jak najwięcej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 21:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Świetny spektatk. W chwili egzekucji aż mnie ciarki przeszły. Naprawdę jestem pod wrażeniem!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 10:35 
Porucznik
Porucznik

Kolejna rocznica egzekucji naszych chłopaków... Byłem wczoraj przez chwilę pod murem więzienia na Rakowieckiej. ktoś wetknął kwiat za tablicę pamiątkową na murze. Cześć pamięci żołnierzy PODZIEMIA ANTYKOMUNISTYCZNEGO! Nigdy o Was nie zapomnimy...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]