Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 23:07 
Kapral
Kapral

Zdecydowanie polecam książkę Jarosława Grzędowicza "Pan Lodowego Ogrodu" - choć wyszedł dopiero pierwszy tom.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 23:33 
Kapitan
Kapitan

Drugi tom z tego co wiem mial przyjsc do ksiegarn przed swietami. Obecnie poinformowano nas ze powinien sie pojawic jeszcze w styczniu. Bądź co bądź książka :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2007, 01:12 
Podporucznik
Podporucznik

Witam

Jeśli chodzi o rodzimych twórców Fantasy polecam
Sagę o Kotołaku Konrada Lewandowskiego, jest w niej
esensja tego co w Fantasy najlepsze - strzygi,wikołaki,
upiory itp. podobne stwory,naprawde rewelacyjna pozycja
z polskich jak dla mnie absolutny TOP

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2007, 10:31 
Kapitan
Kapitan

A mozesz powiedziec cos więcej na ten temat szkodniku ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2007, 16:30 
Podporucznik
Podporucznik

Nie da sie opowiedzieć to trzeba przeczytać, w każdym razie
dobra literatura Fantasy, szybka akcja, czary,uroki, czarnoksiężnicy,
królowie itp. sa także czasem dowcipne dialogi, naprawde kawał
dobrej literatury szczerze polecam.

Ogólnie jednym z głównych bohaterów jest człowiek przemieniający
sie w kotołaka pomieszanie człowieka z kotem,ale poprzez to,że
potrafił przełamać czar,czy tez urok rzucony na niego po
przemianie zachowuje świadomość. Zostaje dowódcą gwardii
u króla (nie pamiętam już jakiego).....

Naprawdę warto poczytać,jesli ktos lubi fantasy. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2007, 16:57 
Porucznik
Porucznik

Jeśli chcesz dobrej fantasy to polecam cykl o Drizzicie - R A Salvatore, poza tym większość Raymonda Feista. Z polskich - Jacek Piekara ze swoją serią o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie - naprawdę wciąga.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2007, 17:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cytuj:
Z polskich - Jacek Piekara ze swoją serią o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie - naprawdę wciąga.

Święta racja :1
Przeczetałem 3 tomy i musze powiedzieć że mnie naprawde zassało. Piekara buduje świetny klimat, porzez przedstawianie świata takim jaki jest (no prawie...) np chlanie aż do wymiocin, brutalność itp A sama fabuła jest naprawde ciekawa i dobrze poprowadzona. Polecam

Chciałbym przedstaiwć jeszcze jednego polskiego autora. Andzrzeja Pilipiuka i jego sage o Jakubie Wędrowyczu. Jest to lekka i przyjemna lektura (swoisty odstresowywacz) pelna specyficznego humoru (3/4 powieści kręci się wokół bimbru który jest ideą i celem sam w sobie). Swietnie nadaje sie na poprawianie nastroju po ciężkim dniu

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 20:55 
Kapitan
Kapitan

Co do piekary i piilipiuka zgoda. choc Piekara ostro namieszał w ostatnim tomie i ciekaw jestem czy z tego wybrnie. Natomiast
Cytuj:
Jeśli chcesz dobrej fantasy to polecam cykl o Drizzicie - R A Salvatore,

Nie sądzicie ze po 6 tomie drizzt sie skonczyl jak dla mnie od tego momentu to wszystko zrobiło sie wtórne i vciągniete na siłe.
Ostatnio pojawilo sie trochę nowosci zwolennikom czystej szybkiej akcji i wampirów polecam Książkii m. Kozak "Nocarz" i "Renegat" choc Ci ktorzy ogladalii Hellsinga będą pewnie miali skojarzenia. wyszedł drugi tom antologii "Hura Polska" w sumie polecam choc jak to z antologiami bywa opowiadania sa na różnym poziomie ale jest kilka naprawde dobrych. Zwolennikom mrocznego dark fantasy polecam "Czarna ikonę" M zagańczyka. Jest tez nowy tom cyklu pierwsze prawo magii Goddkinda i bodaj Solaris wznowił cos z klasyki SF, poza tym wyd. dolnoslaskie wypusciło nowa książke J. Soboty tym razem w klimatach Chandlerowskich....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 23:50 
Porucznik
Porucznik

graf_zero napisał(a):
Nie sądzicie ze po 6 tomie drizzt sie skonczyl jak dla mnie od tego momentu to wszystko zrobiło sie wtórne i vciągniete na siłe.
Ostatnio pojawilo sie trochę nowosci zwolennikom czystej szybkiej akcji i wampirów polecam Książkii m. Kozak "Nocarz" i "Renegat" choc Ci ktorzy ogladalii Hellsinga będą pewnie miali skojarzenia. .

Hmmm - mi osobiście kolejne tomy się podobają, zwłaszcza Ścieżki Mroku. Co do Nocarza - książka faktycznie ciekawa, Renegata jeszcze nie miałem okazji czytać. Ostatnio kolejny raz przebrnąłem przez Orsona Scotta Carda - całość o Alvinie. A jeśli ktoś ma ochotę na coś troszkę innego to zamiast fantasy polecam porządną fantastykę militarną - właśnie skończyłem cały cykl Sten, a bardzo często wracam do wszystkiego co napisał David Weber - między innymi cykl Honor Harrington.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 00:34 
Kapitan
Kapitan

O właśnie jak już jestesmy przy militarnej to w tym tygodniu prawdopodobnie pojawi sie kolejna część cyklu pieśń przed bitwą J. Ringo. Na dniach (a może raczej tygodniach) kolejna ksiązka tegoz autora czyli kontynuacja Szmaragdowego morza...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 00:33 
Porucznik
Porucznik

No i jestem po lekturze ostatniej części Piekary - Łowcy dusz. Prawdę mówiąc czuję lekki niedosyt - spodziewałem się czegoś więcej.
Co do nowych książek - właśnie pojawiła się na rynku kolejna część serii Starfire - Davida Webera i Steve White'a - "W martwym terenie". Seria jest niezłym przykładem fantastyki militarnej.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 10:20 
Kapitan
Kapitan

Heh Starfire mój drogi jest w sprzedazy od wakacji :D Ponieważ widzę że istnieje tu pewne zainteresowanie fantastyką mam pewna propozycje. Podejme się założenia nowego tematu w którym co tydzień będę pisał o nowosciach w fantastyce, kilka słów o kazdej ksiązce ew. jakies zapowiedzi. Jesli ktos ma cos przeciw prosze pisac...

A co do Piekary hmmm ja ten nie jestem do konca zadowolony ale to tylko z pewnego elementu. Z tego czym jest tajemnica klasztoru Amszilas, po pierwsze troche to przegiete boję się ze Piekara sobie z tym nie poradzi w nastepnym tomie. Poza tym na kilka stron przed wyjasnieniem tajemnicy Piekara czyni dosyc oczywista aluzje do tego co ową tajemnicą będzie :/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 12:16 
Porucznik
Porucznik

Co do nowego tematu - jestem całkowicie za, nie wiem tylko czy moderator będzie zadowolony - w końcu to raczej odbiega od profilu forum.
Co do Piekary - wydawało mi się, że gdzieś przeczytałam o tym, że ten tom miał być ostatnim. Dlatego sam byłem trochę zaskoczony zakończeniem, które jednak wskazuje na kontynuację.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 14:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

"Łowca dusz" to ostatni zbór opowiadań. Jak twierdzi autor we wstępie "Miecza Aniołów" następna będzie powieść o następstwach wydzarzeń z obecniej książki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 20:07 
Kapitan
Kapitan

Następna powieść ma miec tytuł "Czarna śmierc" ale zapowiadana jest także historia Chrystusa autorstwoa Piekary i to będzie dopiero mióóóód :P
tytuł "Rzeźnik z Nazaretu" :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]