Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 17:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 12:15 
Moderator
Moderator

wysłałem link do tego watku znajomym archeo, ciekawe, czy usłyszymy reakcję...

ps. adresatów mojego maila zapraszam do głosu także tu, na Forum :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 12:24 
Weteran
Weteran

Dowiedziałem się, że wycięcie drzew było uzasadnione tym, że rosły na wałach i korzenie niszczyły ich wewnętrzną strukturę. Prace miały być jednak przeprowadzone latem, jednak ze względu na opieszałość dyrekcji muzeum przetarg i rozpoczęcie prac opóźniło się. Ja już wcześniej ostrzegałem, że wpuszczenie sprzętu ciężkiego jesienią rozryje położone w terenie zalewowym grodzisko, ale jakoś decydenci nie wzieli tego pod uwagę. Koleiny mają miejscami już po 40 cm. :(

PS. Znajomi archeolodzy są również zbulwersowani sposobem prowadzenia prac

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 12:38 
Złosliwy Nieludzki Doktor

mirek napisał(a):
wysłałem link do tego watku znajomym archeo, ciekawe, czy usłyszymy reakcję...

Gdyby ktos wszedl z wykrywaczem zapewne reakcja by jakas byla....
a tak protesty srodowisk archeologicvznych rozbija sie jak stereta jesiennych lisci o betonowy mur
Nie iszukujmy sie ze kogokolwiek ze sluzb konserwatorskich to zainteresuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 13:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja osobiscie nie mam nic przeciwko budowaniu skansenow i promocji archeologii, to idzie tylko na plus.
Ale wszystko zalezy jak sie to zrobi. A tu widac wazne jest ze sie zrobi, a co przy tym sie rozwali to nie istotne. Jak sie podchodzi do takich rzeczy z idea, ze gdzie drwa rabia tam wiory leca to nie dziwne.

Ja sie osobisie cieszyblym jakby powstawalo coraz wiecej skansenow, ale to konserwator decyduje gdzie mozna to wybudowac i co uzyc itp. A tu konserwator dostal albo w lape, albo leje na to, albo pije z chlopakami, albo tez magistra dostal w szkole rolniczej 500 lat temu.
Jasne ze udostepnienie do masowego zwiedzania wiaze sie zawsze z jakimis szkodami dla krajobrau:wydeptane trawy, smieci itp. Ale takie rzeczy mozna szybko naprawic.

Tragiczne jest to ze na 100% caly teren nie zostal przebadany w 100% bo nie ma takiej mozliwosci fizycznej i pieniedzy. A tu widac ze jesli komus sie zamarzy przeprowadzic badania uzupelniajace to miejscami nie bedzie czego badac.

Co do humusu, to jak czesc osob dobrze sobie zdaje sprawe, to co jest czarna ziemia to nie jest tylko humus. Bardzo czesto pod niewielka warstwa humusu sa slady uzytkowania terenu od momentu powstania grodziska do dzis. Tak wiec szlag pewnie trafil wszelkie slady orki wszesn i poznosredniowiecznej, jak i ogrom zabytkow metalowych, glinianych itp.

Ciekawe ile jeszcze czasu beda panowali ludzie z przezartymi wodka umyslami i kolesiostwo. Ale to jest zapewne politycznie poprwane.

Jak bedzie jakis apel o ukaranie ich to chetnie podpisze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 15:59 
Generał Broni
Generał Broni

Aż dziwne, że kolega Stysz, który tak bardzo napiętnuje detektorystów nie reaguje. Taaaak....

Pozdrowienia dla archeologów kaliskich :n :n :n :n :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 17:59 
Kapitan Petersen

Taz napisał(a):
Jak bedzie jakis apel o ukaranie ich to chetnie podpisze.

Poszedłbym dalej. Gdyby był jakiś apel lub protest w sprawie takich metod prowadzenia prac to chętnie podpisałbym.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 18:04 
Weteran
Weteran

No dzisiaj przynajmniej już ciężarówki nie jeździły. Może jednak konserwator zadziałał

PS. Muszę stanąć w obronie kaliskich archeologów, większość tymi działaniami jest oburzona i czyni co może, żeby zapobiec dalszej dewastacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 20:26 
Specjalista
Specjalista

nie tylko grodziska ale drzew żal pogratulować co niektórym głupoty tym oczywiście kto na to pozwolił :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 22:12 
Podpułkownik
Podpułkownik

Taki projekt powinien mieć dokumentację podpisaną przez ludzi z imieniem i nazwiskiem. Jeśli w dokumentacji są zastrzeżenia odnośnie użycia ciężkiego sprzętu to nawalił wykonawca i nadzór archeologiczny który zapewne miał ważniejsze sprawy niż patrzenie na pracujących robotników a jeśli nie ma zastrzeżeń w dokumentacji to po prostu jedna z osób która podpisała papiery nie powinna mieć więcej prawa do ich podpisywania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 22:30 
Weteran
Weteran

Myślę, że to wina nieodpowiedniego nadzoru archeologicznego ze strony osoby wynajętej przez Muzeum. Dyrektor zdaje się już się za to musiał tłumaczyć przed konserwatorem. W każdym bądź razie zniszczeń nie przybyło.

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 22:53 
Moderator
Moderator

Za 6mln które "wysępiono" z unijnych dotacji na ten projekt, spokojnie znaleziono by grupę dwudziestu stolarzy/cieśli (za ułamek tej sumy), którzy bez pomocy ciężkiego sprzętu wykonali by tę robotę (trwało by to może trochę dłużej). Z tego co wiem panów goni termin wykonania prac i związane z tym dofinansowanie z UE. Denary przeciw orzechom że większość sumy przeznaczonej na Zawodzie pochłoną koszty ekspertyz, projektów i przygotowań wniosków o przyznanie kasy. Ciekawe kto zajmuje się wnioskiem o dofinansowanie?
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 08:56 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ciekawe jak to grodzisko będzie wyglądało po rekonstrukcji. Mam nadzieję, że lepiej niż na warszawskim Bródnie gdzie wyrównano teren i zrobiono wały o wysokości około metra. Całość wygląda jak dla krasnali a wejście jest nie z tej strony z której powinno być.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lutego 2007, 01:17 
Kapitan Petersen

Witam

atylla napisał(a):
Na rekonstrukcję (a myślę że owa firma weźmie dużą część z tego) przeznaczono sześć milionów złotych!!!

A co konkretnie jest przewidziane w projekcie rekonstrukcji? Na pewno odbudowa i podwyższenie wałów. Co jeszcze?
Jakieś budowle? Czy było to grodzisko tylko obronne czy pełniło też funkcję mieszkalną?

Mam wrażenie, że za sześć baniek można postawić sześć Biskupinów...

Mam nadzieję, że rekonstrukcja nie będzie polegała na zrobieniu asfaltowych alejek, ławek i koszy na śmieci w kształcie betonowych misiów oraz postawieniu kilku plansz informacyjnych pod góralskimi zadaszeniami ...

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 14:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

"WYMAGACIE OD NICH RZECZY, O KTÓRYCH NIE MAJĄ ZIELONEGO POJĘCIA" - w "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz" tak powidziała żona do mężą, gdy ten ostro zareagował na podanie brudną ścierą kurczaka;
To są Ci sami ludzie, oni nie wyginą, co gorsza namnarzają się bezustannie. A gdyby trafiono tam jakiegoś poszukiwacza z wykrywaczem, pokazano w teleexpresie,
w jakichśtam faktach, opatrzono by odpowiednim komentarzem różnych rzeczników prasowych- to afera by była na całą polskę i pół europy.
WYMAGACIE OD NICH RZECZY, O KTÓRYCH NIE MAJĄ ZIELONEGO POJĘCIA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 18:52 
Kapitan Petersen

Test napisał(a):
A co konkretnie jest przewidziane w projekcie rekonstrukcji? Na pewno odbudowa i podwyższenie wałów. Co jeszcze?
Jakieś budowle? Czy było to grodzisko tylko obronne czy pełniło też funkcję mieszkalną?

Wyszukiwarka wypluła, że...

"Od IX do XIII wieku na Zawodziu (wczesnośredniowieczny Gród Kaliski na osiedlu Zawodzie w Kaliszu) znajdowało się centrum wczesnośredniowiecznego państwa. Była tu stolica kasztelanii, ziemi i księstwa, a położenie grodu na skrzyżowaniu ważnych szlaków handlowych i komunikacyjnych zdecydowało o szybkim rozwoju miejscowego rzemiosła i handlu".

Oraz:

"Projekt przewiduje zrekonstruowanie m.in. dwóch fragmentów wału obronnego, wieży na koronie wałów, bramy wjazdowej z falochronem i fragmentu palisady. Na Zawodziu stanie także siedem chałup, które zostaną zbudowane według średniowiecznych technik. Zrekonstruowane w skali 1 : 1 zostanie również przyziemie nieistniejącej kolegiaty św. Pawła. (...)Archeolodzy planują też specjalnie zaprojektowaną zieleń oraz wykonanie kilku dłubanek, odtwarzając w ten sposób fragment floty z czasów Mieszka III".

Cały tekst znajduje się tutaj:
http://fakty.interia.pl/newsroom/news/r ... ziu,857906

Test

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]