Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 22:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 12:58 
Szeregowy
Szeregowy

rob_k!!!!!!!!!!!!!!! Jakbys troche pomyslal to bys zakapowal ze chodzilo mi o wstawienie innego proca, zamiast tamtego PIC-a. Sa pewnie ludzie ktorzy sami by sobie chcieli zrobic takiego jabelka bo wyszlo by taniej, jeszcze stosujac jakies elementy z odzysku!! Poza tym zmieniajac czasy probkowania czyli przelaczania tego demultipleksera 4051 moze by sie udalo poprawic osiagi. To czysto teoretyczne rozwazania, ale kto wie???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 14:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

doktor123 napisał(a):
skoro uwazasz ze to pyskowki to mozesz skasowac. chcialem <b><font>"po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!!</font></b> zapytac o cos a tu tak wyszlo. no coz czlowiek chce dobrze a tu go tak traktuja.

ale czemu nie chcesz zrozumieć tego co ci odpisują? tam jest już procek. najprościej go po prostu przeprogramować. chyba sam przyznasz że jest to dużo łatwiejsze niż zastąpienie go innym prockiem, dostosowaniem płytki do innego procka i zaprogramowaniu tego nowego procka. przecież do tego innego procka też wsadu nie masz. ponadto praktycznie ten sam efekt możesz osiągnąć zmieniając parametry cewki i układu gaszącego cewkę. to już jest opisane i to chyba nawet w tym wątku.
tak, uważam że są to pyskówki bez wartości merytorycznej i za kilka godzin zrobię tu porządek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 15:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

doktor123 napisał(a):
skoro jestes taki madry i dasz rade przeprogramowac PIC12C508 to ok. Z tego co mi wiadomo to sie go nie da przeprogramowac. hehe!! stad pytam czy da sie wsadzic inny i nowy wsad ktory mozna samemu napisac. a tu od razu posadzaja mnie o pyskowki

skoro jesteś taki mądry i potrafisz wsadzić inny procek z innym wsadem w to samo miejsce to ok. stąd pytam czy da się wsadzić taki sam procek z innym wsadem w to samo miejsce. a tu od razu posądzają mnie o głupotę.
mam propozycję. zadanie jest proste - trzeba wygenerować trzy impulsy o ściśle określonym czasie trwania i następujące po sobie w ściśle określonych odstępach czasu. po prostu zrób to, a potem opisz jakie efekty osiągnąłeś - po prostu pokaż, że potrafisaz coś więcej, niż tłuc klawiaturę na forum, wtedy uznam że z "pyskówkami" wyjechałem za wcześnie.
tak czy inaczej wątek i tak będzie wyczyszczony, bo szkoda miejsca na paplaninę, z której nie wynika nic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 15:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

doktor123 napisał(a):
mam jeszcze pytanie? czy mozna dopuscic 1us roznicy?? tzn czy o 1us moze byc wczesniej lub pozniej opadanie lub narastanie tych przebiegow??

no właśnie. 1us nie wprowadzi zauważalnej różnicy. myśl o zmianach proporcjonalnie, a nie w skali bezwględnej. zmiany poniżej 5% nie są warte eksperymentowania. baw się w przedziale 50%-200%, chyba że wyniki cząstkowe będą na tyle obiecujące żeby wprowadzić głębsze zmiany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 16:09 
Szeregowy
Szeregowy

co o tym sadzisz?? bylo by dobrze?? [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 20:55 
Podpułkownik
Podpułkownik

doktor123 napisał(a):
co o tym sadzisz?? bylo by dobrze??

mniej więcej tak jest w jablu - narysowałeś to co było opisane.
trzeci impuls niech zostanie tam gdzie jest - możesz go co najwyżej wydłużyć (do dwóch razy).
możesz się pobawić długością pierwszego impulsu - od połowy do drugie tyle
najsilniej będzie reagował na położenie i długość drugiego impulsu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lutego 2007, 12:57 
Szeregowy
Szeregowy

to mam na to wsat tyle ze na '51 w asm. czyli mam cos porobic z drugim impulsem?? czy dobrze zrozumiałem? i jeszcze jesli moge prosic o zdjecie plytki od strony lutowania?? z gory dzieki. pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 16:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A gdybym chciał zmienić jabla na 12V co muszę wymienić?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 marca 2007, 19:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja nie wymienilem nic i jest ok :1 Sa zwolennicy wymiany stabilizatora.Skorzystaj z opcji "szukaj" i wszystkiego sie dowiesz byly watki na ten temat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 maja 2007, 22:03 
Szeregowy
Szeregowy

I oto prosze jabelek w wersji atmelowskiej, osiagi troche wzrosly, ale niestety kosztem poboru pradu, ja uzywam aku zelowego wiec nie robi to zbyt duzej roznicy, wszystko jest jeszcze w fazie testow. Jak na razie pobor pradu to ok 130mA, wspolczesna monete 2gr wykrywa teraz ciaglym piskiem z odleglosci ok 30cm, wczesniej bylo ok 22cm, a 2zł z odleglosci 36cm, wczesniej 27cm, wiecej nie moglem wyciagnac ze wzgledu na to ze testy byly robione w mieszkaniu i przemieszczajac cewke w gore lub w dol o ok 2cm wykrywal juz mi druty w zbrojeniu stropu. Cewka o srednicy ok 30cm. Zmienilem czasy generowania przebiegow i zwiekszylem czestotliwosc pracy. Poprawila sie wykrywalnosc miedzi, 10cm kawalek druta o srednicy 1.5mm wykrywa z 1cm, wczesniej brak bylo jakiejkolwiek reakcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 20:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

opłaca się podkręcać jabla na gwarancji?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 stycznia 2008, 15:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

mam jabola i jedyną przeróbkę jaką robiłem to zwiekszenie nap zasilania z 9 na 12v jestem za słaby w uszach an elektronike. i tu mam pytanie czy ktoś -oczywiście odpłatnie- podją by sie zrobienia z niego "cudu techniki":) prosze pisać na meila rudyvtt@wp.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 18:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

czy 7805 moze byc 5amperowy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2008, 14:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

Moje pytanie zapewne okaże sie tendencyjne...ale z uwagi na mnogość postów oraz teorii w tym zakresie pozwoliłem sobie sformułować pytanie raz jeszcze... :-0

rzecz tyczy się cewki do Jabla, w instrukcji dołączonej do zestawu jest napisane o cewce 25 cm, z 20 zwoi drutu DNE 0,7, przewód do cewki ma być ekranowany.
Na którymś z forów wyczytałem iż polecana cewka powinna mieć wymiar 259 mm śr wewnętrznej i zbudowana być z jakiś 23 zwoi w/w drutu.
Znów inna teoria mówi ze średnica ma wynosić 260 mm i porostu nawinąć 19-20 mb drutu. itd itd....
Ktoś mądry także gdzieś napisał że indukcyjnosc cewki powinna się mieścić w tolerancji 350-400uH oraz o rezystancji 1,5 Om ( tylko czy rezystancji całkowitej razem z kablem czy samej cewki ?)
i im więcej czytam tym mniej z tego rozumiem Smile
Tak więc moje pytanie brzmi :
Jaka będzie różnica w zasięgu oraz czułości pomiędzy cewkami 26 cm a 30 czy 35 ? oraz z uwagi ze pomimo wszystko uważam iż zgodnie ze sztuką ilość zwoi oraz grubość drutu nie powinna być przypadkowa zachowując stosunek indukcyjności na poziomie ok 380uH ile konkretnie zwoi drutu DNE 0,7 mm powinienem nawinąć na te trzy wyżej wymienione średnicę ?

Pozdrawiam
DMX

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2008, 16:14 
Generał Broni
Generał Broni

fox1236 napisał(a):
czy 7805 moze byc 5amperowy

7805 to max. 2A w odmianie L78S05CV.
Jak na siłę potrzebujesz +5V i 5A, to zastosuj LM1084IT-5.0 :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]