Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 10:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jarzębina Czerwona, Kołobrzeg oraz Kloss w TV
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 00:39 
Moderator
Moderator

Dla tych co mogą oglądać Kino Polska jutro (czyli 02.02.2007 piątek) ciekawy wieczór. Do obejrzenia filmy:
Jarzębina Czerwona, Bitwa o Kołobrzeg, oraz cz 1 Stawki większej niż życie. Więcej szczegółów TUTAJ
POLECAM, Grzebiuszka

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 lutego 2007, 01:56 przez Grzebiuszka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 02:34 
Kapitan Petersen

Witam

Miło usłyszeć, że jest jeszcze jakaś normalna TV, która daje takie filmy. W TVP to już tylko lustracja się liczy...

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 02:13 
Moderator
Moderator

W sobotę cd Stawki, w niedzielę rusza II seria Czterech Pancernych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 13:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Niestety jak nie mam tego programu :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 19:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fajny zestaw,szkoda że "poprawni" niemcy nie nakręcili serialu pt: Czterech blondasów z "Totenkopf",byłoby do kompletu.
Proszę zauważyć że część młodego pokolenia ma awersję do książek i opinię o historii DWŚ wyrabia sobie na postawie TV.
A taka historia jaką przedstawiono np w "Czterech pancernych" chyba trochę tą historię przekłamuje?
Trudno każdemu"fanowi" 4PiP tłumaczyć że ogląda niezły film przygodowy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

Solidna porcja komunistycznej propagandy przed snem nie zaszkodzi ;) Najbardziej ubawił mnie film o zdobywaniu Kołobrzegu, gdzie wszyscy Niemcy to byli SS-mani z MP40 :bir I oczywiście strzelali w plecy swoim cywilom, którzy chcieli się poddać. Nauczyli się tego chyba od swoich niedawnych kompanów z Armii Czerwonej ;)
Ale odrzucając propagandę mamy porządną dawkę filmu przygodowego przy którym można się odstresować. I o to chodzi :1
Tybet masz rację z młodzieżą. Pamiętam jak 5 lat temu w mojej klasie w liceum jedna dziewczyna powiedziała, ze ACZ. przyszła nam we Wrześniu 1939r. z bratnią pomocą, wyzwalając Białorusinów i Ukraińców :n I była szczerze zdziwiona, że to była zwykła napaść. Oczywiście swoja "wiedzę" miała z TV.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 00:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziękuję za wsparcie,aczkolwiek obawiam się że "niepoprawny post" zniknie jak temat dotyczący R.Kapuścińskiego.Kilkadziesiąt lat czerwonej zarazy zostawia
niestety swoje piętno.Nawiasem mówiąc,jeśli ktoś z forum chce komplet DVD 4PiP to posiadam i chętnie wykonam kopię.
Pozdrawiam"oszołomów"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 00:49 
Kapitan
Kapitan

drogi Tybecie otóż wydaje mi się że niestety nie masz racji... mam tylko małą prośbę proszę podaj mi jakiś fabularny film historyczny który w ten lub w inny sposób nie zakłamuje historii. Piszę pracę magisterską pod tytułem "Film historyczny jako źródło informacji" wiec jesli takowy film znasz to podziel się ze mną ową wiedzą będę wdzięczny...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 01:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Drogi Grafie zero,nie bardzo wiem gdzie popełniłem błąd traktując filmy fabularne z czasów PRL-u jako stek bzdur.Nie użyłem żadnego przykładu
radosnej twórczości czy to z lewej czy z prawej strony.Myślę że tak doświadczony forumowicz jak Ty Kolego nie będziesz mnie przekonywał
do opcji w której "nasza załoga kochana" zdobywa Berlin wraz z Czernołusowem,Marusią i natchnionym politrukiem.Cała reszta twórczości
filmowej dotyczącej DWŚ obchodzi mnie tyle co zeszłoroczny śnieg.Oglądam aczkolwiek traktuję jako lichą rozrywkę.
Pełen Szacunku
Witek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 11:41 
Kapitan
Kapitan

Cytuj:
Proszę zauważyć że część młodego pokolenia ma awersję do książek i opinię o historii DWŚ wyrabia sobie na postawie TV.

Chodzilo mi o tą kwestie :) Sądzę że ta część młodego pokolenia co ma awersje do książek po prostu nie wyrabia sobie opinii o historii bo im historia zwisa :) a Czterej Pancerni no cóż sądzę film ten powinien być pokazywany jako bardzo dobre swiadectwo historii acz nie czasów o których mówi a czasów w jakich powstał. I nie ma sie o co oburzac ze go znow w TV pokazuja...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 01:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A Dopiszesz Kolego Szanowny komentarz do każdego odcinka , że młodzi odbiorcy oglądają political fiction ?
Wytłumaczysz młodym prawdę o nędznych psach ze wschodu?Opowiesz o tym że trzy lata wcześniej napadli razem z Adolfem?
Że za wolność od kałmuków oddali zdrowie i życie tysiące?Że za chorą ideologię zgineły miliony?Że z powodu pieprzonej amnezji(a może tolerancji)
oglądam T-shirty z tow.Che i napisem CCCP? Ze z czerwonym sztandarem można sobie biegać a za tym sztandarem biegają tysiące?
Chciałbym napisać jeszcze dużo ,ale powtarzałbym to co gra duszy wielu.Jeśli Uważasz że "radosna twórczość PRL" nie wpływa
na psychikę i to proszę o argumenty.A może nie warto?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 02:52 
Kapitan Petersen

Panowie

A kto powiedział, że "Czterej Pancerni" to film historyczny i trzeba traktować go jako źródło wiedzy o II wojnie światowej? Przecież to jest film fabularny. Tak samo jak "Rambo" albo "Złoto dla zuchwałych". Czy ktoś próbuje z tych filmów nauczyć się historii albo choćby taktyki? Pora w końcu uświadomić sobie, że wszyscy ludzie mają mózgi. Dzieci też mają mózgi, a w dodatku przy interpretacji bardziej skomplikowanych przekazów mogą korzystać z pomocy dorosłych.

Proponuję zakazać emisji "Rambo", bo wykrzywia prawdziwy obraz wojny. A przecież większość Polaków już jej nie pamięta i mogą pomyśleć, że wygląda ona tak jak na tym filmie.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 lutego 2007, 10:31 
Kapitan
Kapitan

Tybet spokojnie i powoli:
Film fabularny to film fabularny. Nawet jesli nazwiemy go mianem fabularnego filmu historycznego to zawsze pozostanie filmem fabularnym. A co za tym idzie filmem nieobiektywnym, filmem fałszującym obraz historii. Ale wcale nie oznacza to, ze nie będzie to np dobry film przygodowy, bądź sensacyjny, bądź artystyczny. Dla przykładu: w czasach hitleryzmu powstał w Niemczech film "Jud Suss" - była to ekranizacja powiesci piętnujacej antysemityzm. Niemcy jednak tak sprawnie pokierowali fabułą, że zrobil się antysemicki. Cóż jedenak z tego skoro został on genialnie zagrany i stał na tak wysokim poziomie że zdobył głowną nagrode na jednym z europejskich festiwali.
Mam prosbę zanim zasypiesz mnie kolejnym gradem argumentów za tym że Czterej pancerni to film propogandowy zrozum jedno : JA TO WIEM!. Pytanie brzmi tylk co z tego ? Czy to jest powod zeby nie pokazywac tego filmu w TV ?? Moim zdaniem nie. A jesli ktos cos takiego wymysli to ja go zapytam : Po jaka cholere w takim razie pokazuje sie tak gniotowaty film jak "Królestwo niebieskie" w którym zaklamania historyczne sa tak olbrzymie że czterej pancerni mogliby robic przy nim za dokument....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 lutego 2007, 22:06 
Moderator
Moderator

TEST.całkowicie się z tobą zgadzam,było wiele innych filmów wuja Sama na które można "rzygać",a ja bym chciał zobaczyć znów "Balladę o żołnierzu"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 11:30 
Strzelec galicyjski

Witam . Proponuję pooglądać filmy mniej efektowne np. " Virtuti militarii " - filmik o walkach we wrześniu 1939 - przyznam się że choć nakręcony w PRL dale do myślenia i zadumy nad losem polskich żołnierzy . A 4 pancerni , no cóż wielce prawdopodobne że można się tak szlajać na froncie po tyłach ,ale lekkim przegięciem jest walczyć z samymi tygrysami i panterami i z nimi wygrywać , ale jak pisali przedmówcy jest to film przygodowy , więc i przygody muszą jakieś zaistnieć , a nie po drugim odcinku film małby kończć się spaleniem czołgu i załogi - chodż przynajmniej po części widać że trochę dbano o "prawde historyczną " no i towarzysze ginęli . W tej chwili nakręcenie takiego serialu byłoby bardzo bardzo kosztowne i dla tego przynajmniej Trzeba to docenić .A tak na prawdę któż z nas w młodości nie oglądał z wypiekami na twarzy tego serialu :jump . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]