Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 11:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 01:16 
Weteran
Weteran

Jeśli aparat ma wielopunktowy pomiar światła, a większość taki właśnie ma, to lepiej robić fotki monet na ciemniejszym tle. Wyjdą wtedy jaśniejsze. Inaczej "uśredniona jasność obrazu" jest spora i aparat dokonuje korekcji. Szczególnie widać to , gdy zdjęcie robione jest z większej odległości i jasne tło stanowi większość obrazu. Oczywiście odnosi się to do trybu AUTO i prostych "kompakcików"., które mają w zasadzie tylko taki algorytm działania.

Na fotce przykład "efektu tła" . Zdjęcie robione na :
1. białej kartce
2. jasnoszarym płótnie
3. ciemnobrązowym kawałku skóry

moneta stanowiła ok 10-15 % obrazu (trochę celowo, żeby uwypuklić ten efekt) , te samo światło , ta sama odległość od obiektywu,
Aparat to Olympus C - 760, tryb AUTO . Według mnie do oryginału najbardziej zbliżona jest fotka nr 3, choć moneta na niej jest za jasna
Warto zawsze poeksperymentować.

pzdr 111

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano środa, 28 lutego 2007, 11:11 przez 111, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 07:22 
Generał Broni
Generał Broni

cop50 napisał(a):
Rob, co myslisz o tym?

Przecież to jest telekonwerter, czyli ustrojstwo do wydłużania ogniskowej obiektywu, a nie konwerter makro - a podobno takiego szukałeś.

Nie mam doświadczenia z robieniem zdjęć z takimi zabawkami - nigdy nie miałem aparatu kompaktowego, ale polecę Ci dobrą stronę, gdzie są fachowcy, którzy potrafią doradzić w tej materii. Mam nadzieję, że nie podpadnę Robiemu za umieszczenie linka, ale po pierwsze to zupełnie inna branża, a po drugie informacje tam zawarte przydadzą się sporej grupie naszych forumowiczów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 11:10 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja na potrzeby swojego awatarka :-) zrobiłem fotkę boratynce aparatem CANNON A60 z matrycą 2 MPX + konwerter macro, obecnie taki aparat na allegro mozna dostać w okolicach 200 zł, jast tani i dobry (w miarę swojej ceny oczywiście) a co najwazniejsze poza automatem posiada także pełen manual.

A jeszcze jedno, jak chcesz się pobawić z macro i robic dobre fotki, to koniecznie kup jakiś statyw, - taki mały stolikowy kupiłem w sklepie Foto Joker za 8 zł :-)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 11:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

dodane w trakcie jak pisałem swój poprzedni post.

111 napisał(a):

tryb AUTO

To co napisałem wcześniej, w aparacie najwazniejsza dla mnie jest mozliwość ustawiań manualnych, wtedy z każdego tła możesz wyciagnąć naturalne kolory eksponatu.
Ale eksperyment bardzo ciekawy obrazujący zasady fotografowania ;-)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 12:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

dobrze, gdy aparat posiada ustrojstwo o nazwie anti-shake - niweluje minimalne poruszenie aparatem drżenie rąk ;) podczas fotografowania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 13:26 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

wiking10 napisał(a):
anti-shake.

To ustrojstwo może i sprawdza się przy pstrykaniu na wakacjach :-), ale żaden anti-shake nie zastąpi nawet najtańszego statywu :-)

A i jeszcze jedna rada, przy precyzyjnych zdjęciach macro, najlepiej ustawić zdjęcia "czasowe", np. 2 sekudny, pozwoli to na naciśnięcie spustu i zabranie rączek od aparatu i zanim pstryknie migawka aparat juz nie będzie miał żadnych drgań i zdjęcie wyjdzie nam ładne i ostre :-)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 14:34 
Weteran
Weteran

karol_poznan napisał(a):
111 napisał(a):

tryb AUTO

To co napisałem wcześniej, w aparacie najwazniejsza dla mnie jest mozliwość ustawiań manualnych, wtedy z każdego tła możesz wyciagnąć naturalne kolory eksponatu.
Pozdrawiam

Dokładnie - nie dopisałem, że fotka jest po to by zobrazować jakie będziemy mieli problemy jeśli aparat nie będzie posiadał innych trybów oprócz AUTO. :) Ale są też programy graficzne, które mogą nam w takich sytuacjach pomóc.

Układ atywstrząsowy do fotografowania mone nie jest potrzebny, choć zdarza, się, że zdjęcie wyjdzie "poruszone" tylko dzięki naciśnięciu spustu. Więc jeśli to możliwe warto skorzystać z rady Karola , bo o zamocowaniu wężyka spustowego , raczej nie ma co marzyć.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 14:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

oczywiście masz rację. statywu nic nie zastąpi, ale nie zawsze i wszędzie się go targa. robiąc zdjęcie na dużym zbliżeniu, nawet wakacyjne, taki bajer jest przydatny.
dla przykładu - robione "w biegu", z ręki.
viewtopic.php?t=39111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 17:27 
Generał Broni
Generał Broni

wiking10 napisał(a):
dobrze, gdy aparat posiada ustrojstwo o nazwie anti-shake - niweluje minimalne poruszenie aparatem drżenie rąk ;) podczas fotografowania.

Sorry, ale anti-shake w kompaktach sprowadza się do podbicia czułości (i zwiększenia poziomu szumów).
Totalnie nieprzydatny bajer. :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 20:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

karol_poznan napisał(a):
wiking10 napisał(a):
anti-shake.

To ustrojstwo może i sprawdza się przy pstrykaniu na wakacjach :-), ale żaden anti-shake nie zastąpi nawet najtańszego statywu :-)

Najtańsze statywy to taka sama porażka jak anti-shake.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 21:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Fakt, pokickalo mi sie z tym konwerterem :? Rob, dziekuje za pomoc i fajna stronke :zdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 09:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

rob_k napisał(a):
wiking10 napisał(a):

Sorry, ale anti-shake w kompaktach sprowadza się do podbicia czułości (i zwiększenia poziomu szumów).
Totalnie nieprzydatny bajer. :n

mam na myśli stabilizację matrycy w korpusie, a nie elektroniczną w obiektywie. to że "klamki" w opisie posiadają informacje o stabilizacji to już sprawa "markjetingu". :n
oczywiście "a-s" nie jest receptą na niedbałą rękę fotografa amatora, ale czasem, jak już wspomniałem, przydatnym bajerem.
kolega pytał o aparat i już wie, że takie coś jest. nie chcę przekonywać, a jedynie wskazać.
:)
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 10:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

wiking10 napisał(a):
mam na myśli stabilizację matrycy w korpusie, a nie elektroniczną w obiektywie. to że "klamki" w opisie posiadają informacje o stabilizacji to już sprawa "markjetingu". :n
pozdr.

To też nie jest tak. Stabilizator optyczny może być w obiektywie - na przykład seria obiektywów IS Canona - a stabilizacja elektroniczna to w najlepszym przypadku program w korpusie aparatu przetwarzający obraz a w najgorszym przypadku zwykły slogan reklamowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 11:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

krecik napisał(a):
wiking10 napisał(a):
pozdr.

To też nie jest tak. Stabilizator optyczny może być w obiektywie - na przykład seria obiektywów IS Canona - a stabilizacja elektroniczna to w najlepszym przypadku program w korpusie aparatu przetwarzający obraz a w najgorszym przypadku zwykły slogan reklamowy.

ale mówimy o sprzęcie w miarę dostępnym finansowo, a bardzo łatwo wpaść w spiralę cenową. w moim, subiektywnym, mniemaniu stabilizacja - jeżeli już -to w korpusie i "na matrycy".
nie chcę się wypowiadać na temat shizy obiektywowej - temat rzeka i mam niemiłe wspomnienia.
pozdr. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 15:59 
Generał Broni
Generał Broni

wiking10 napisał(a):
ale mówimy o sprzęcie w miarę dostępnym finansowo, a bardzo łatwo wpaść w spiralę cenową.

Czyli mowa o kompakcie.

wiking10 napisał(a):
w moim, subiektywnym, mniemaniu stabilizacja - jeżeli już -to w korpusie i "na matrycy".

To biorąc pod uwagę, że kompakt w zasadzie jest nierozbieralny z obiektywem, jeżeli już ma stabilizację, to w korpusie.
No chyba, że będziesz super oszczędzał lub jesteś wyjątkowo łatwowierny - wtedy "anti-shake" okaże się podbiciem czułości matrycy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]