Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 13:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 03:41 
Moderator
Moderator

Dziad, możesz napisać w czym elektronika TF900 różni się od TM808? Inaczej mówiąc jaka jest różnica w praktyce w stosunku do TM808, pomijając sprawę stabilności?
Bo właśnie brak stabilności doprowadzał mnie do białej gorączki, gdy używałem TM.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 00:39 
Klucznik z Klucz

Dalej TM
Kiedyś wyczytalem w Kellycodetectors ze TF na odbiornik i nadajnik stabilizowany kwarcem.Czy to prawda nie wiem ale wydaje mi się ze mam teraz mniej problemów niz jak chodzilem z TM.W serwisie Whitesa powiedzieli mi ze TF ma starszą elektronike,Tm ma ulepszoną.Dobrze by bylo o szczególy zapytać przedstawiciela serwisu z Gliwic,bardzo sympatycznego Pana(nie podaje nazwiska poniewaz nie wiem czy mozna).Ja nie jestem elektronikiem.
Druga sprawa,psychologicznie wydaje się ze TM jest zepsuty bo nic nie sygnalizuje,ale jak coś jest mocnego i nawet głęboko to szaleje.Ja chodze sam to rzucam lopatke w rejonie poszukiwan i dosyć często sprawdzam zasieg na niej.Niewazne ze jeczy i sie wzbudza .Jak coś konkretnego będzie to zsygnalizuje wyrażnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2007, 12:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Od jakiegoś czasu próbuje przekonać się do TM808 ale słabo mi idzie... :)
Mam po prostu wątpliwośc co do jego osiągów, jak dotąd na kilku wyprawach nie udało mi się namierzyć nic czego nie złapał by zwykły wykrywacz. Może to brak szczęścia bo teren jest produktywny w głębokie sygnały co potwierdza się przy stacjonarnym kopaniu ziemianek itp. Testy powietrzne też niezbyt optymistycznie nastrajają (próby na fiskarsie z metalowym trzonkiem, samochodzie i innych przedmiotach). Więc jak to z nim jest czy dostaje dopiero "powera" gdy widzi przedmioty długo leżące w ziemi wraz z rdzą czy tlenkami wokół nich? I jeszcze jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze robię - gdy chce wyzerować sprzęt to obracam go pod kątem 90 stopni od powierzchni ziemi i przeprowadzam zerowanie "w powietrze" - oczywiście na początku poszukiwań dostrajanie do gruntu robię zgodnie z instrukcją. Acha póki co chodzę w trybie auto może tu tkwi problem.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 21:28 
Klucznik z Klucz

Jeszce raz-jak juz bardzo zmienia ton po dotknięciu nawet reką anteny to styki dipola trzeba przeszlifować i skrecić na nowo.Jak w ziemi nie ma konkretu to nic nie sygnalizuje,a ponieważ jest mało duzych dobrych rzeczy to bariera psychologiczna powoduje zrazenie sie do sprzętu.Testy w powietrzu lub na samochod ma słabiutkie.Najlepiej zakopac stara chłodnicę samochodowa i na tym testowac przed wyjściem w pole.Generalnie dostrojenie do gruntu jest prawie niemozliwe w takim stopniu jak w instrukcji,ale gdy przy podnoszeniu i opuszczaniu aparatu ton zmienia sie niewiele to jest juz dobrze.Zadnych dostrojeń w poz 90 stopni.
A najlepiej nic nie kombinowac tylko chodzić,jak coś bedzie to pokaze.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]