Cytuj:
Panowie nie chcę krytykować kogoś kto ma większe doświadczenie w temacie wykrywek ale popatrzcie cały świat w wszelkich urządzeniach nawet tych najprostszych dąży do digitalizacji , a wy nadal tkwicie w analogu .
Nawet tak zaawansowany technologicznie detektor jakim jest White's DFX dwa filtry ma zrealizowane w analogu reszta cyfrowo - więc nie ma tu potwierdzenia, że cały świat dąży do digitalizacji wszystkiego. Jak widać inżynierowie White'sa stosują równiez filtry analogowe. ;)
http://www.whiteselectronics.com/dfxengineerw.phpCytuj:
Podepnij oscyloskop pod generator i pod wyjście odbiornika. Ile masz sygnałów , bo ja widzę dwa . Następnie nagrzej sondę , czy zmieniła ci się faza sygnału nie ( nie w mojej sondzie) jedynie co może się zmienić to amplituda.
Jeśli zmienia się amplituda sygnału to zmienia się także napięcie niezrównoważenia, w konsekwencji zmienia się FAZA. Jest tak na pewno i stosuję się różne zabiegi, żeby tak się nie działo, w najlepszych sondach jakie są na rynku...
Cytuj:
Po za tym im więcej elementów dyskretnych w wykrywce tym więcej elementów które pod wpływem stażenia będą zakłócać pracę wykrywki . Jeśli wystąpiom jakieś zmiany to nie będą to zmiany gwałtowne ale bardzo powolne, a to można uwzględnić w programie.
Nierozumiem. Chcesz w programie uwzględnić zmiany wynikające ze starzenia się elementów? Chyba źle zrozumiałem... Widzisz tutaj bardziej chodzi o uwzględnienie tych drugich zmian, gwałtownych takich jakie powodują: mineralizacja, kamienie magnetyczne, zakłócenia, temperatura, śmieci(efekt maskowania)...
Cytuj:
Kolego sylur widzę że łatwo ci krytykować innych ale widzę że tak prosty schemacik który zamieścił IdeL jest dla ciebie zagatką bez opisu . Gość ma koncepcję i chwała mu za to .
Co prawda to nie do mnie ale wtrące się. Dla mnie też jest zagadkowy... :)
Cytuj:
Na początku myślałem o bardzo szybkim przetworniku ale w miarę rozwijania projektu i po dokonaniu pewnych pomiarów doszedłem do wniosku że można zastosować wolniejszy przetwornik a tym samym obniżyć koszty. Na koniec chcę powiedzieć że rozmawiałem z konstruktorem ALL -a i stwierdzenie jest jedno . Może się to udać . Sam nie twierdzę że jest to w 100% pewne na razie projekt zajmuje połowę biurka , każdy blok na osobnym druku jeśli wszystko będzie działać a jak na razie działa to umieszczone to zostanie na jednej płytce.
Pewnie, że może się to udać. Z pewnością się uda... ale nie według koncepcji, że wszystko bedzie cyfrowo. Tracisz mnóstwo czasu, budując koncepcje budowy "cyfrowego detektora synchronicznego" podczas gdy mógłbyś już być o jeden etap dalej... np. tworząc porządny system analizy i identyfikacji...
EDIK