Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 07:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 marca 2007, 09:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Marek czemu przekombinowany, zgubił oryginalny i wykorzystał z maski RSC, zresztą szycia widać że nie były robione "wczoraj". A z koszyczkiem to jest historia taka że mam tą manierkę od znajomego, on z koleji ma ją od kogoś z rodziny kto walczył w 39 roku, tak że nie ma mowy żeby było coś kombinowane. Wydaje mi się że to też może być "inwencja twórcza" żołnierza, ciekawostką jest też sygnatura na karabińczyku: duża litera "A" (karabińczyk stalowy). Wieczorem wkleje dokładniejsze zdjęcia
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 marca 2007, 23:21 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

nie wiem czemu ten temat jakoś mi do tej pory umykał. Niestety z racji tego, że mieszkam na Pomorzu, znalezienie czegokolowiek z września 39 graniczy z cudem. A wolałbym 100 razy bardziej znaleźć coś polskiego niż tą ciągłą niemczyznę.
Jedyne co mam w swoich zbiorach, łączącego się z wrześniem 39, to zdjęcie mojego wujka po mobilizacji:

[ img ]

mam nadzieję, że nie obrazicie się, że to tu zamieszczam, ale pochodzę z takiej rodziny ze dumni jesteśmy z takich przodków :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2007, 00:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Fajna fota lubie takie :1 Jestes pewien ze to "zdjęcie mojego wujka po mobilizacji".Jak jest podpisane o ile jest ? Dla mnie to poczatek lat 30stych.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2007, 00:25 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:17 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 marca 2007, 18:46 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzięki scz, chyba miałeś fotki tego konkretnego egzemplarza ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 marca 2007, 20:09 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:18 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 00:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

marek w kwestii mojego zdjęcia.

mam 2 takich bohaterskich wujków i sporo ich zdjęć (jeden służył w 3 US armii Pattona, drugi w polskiej armii).

ten na zdjęciu służył w 7pp w Chełmie ale w latach coś ok. 34-35, mam mnóstwo zdjęć z tego okresu.
No ale to zamieszczone zdjęcie ma podpis z tyłu (wujek opisywał je wszystkie dosyć dokładnie): "październik 1939", dlatego powiązałem je z ogólnie pojętą kompanią wrześniową

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 00:58 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

73pp napisał(a):
Celownik do moździerza Stockes-Brandt pokazany na zdjęciu jest produkcji PZO Warszawa nr 0211, leżący obok kontrolny kwadrant do moździerza Stockes-Brandt również jest produkcji PZO Warszawa nr 0441, Kwadrant wz 1888-1900 - produkcji fransuckiej nr 1136.

Dzieki za odpowiedz, Dziwne o tyle, ze z takim numerem powinien miec tez punce (dokladnie po przeciwleglej stronie, niz te PZO) Fabryki Sprawdziwanow w rombie.

pzo napisał(a):
Co Panowie sądzą o "trójce", która pojawiła się na A......? Dobra? Może wcześniej ktoś ją oglądał, albo pochodzi ze znanej kolekcji?

Jest dobra i bardzo ladna, ale obstawiam, ze dobije nawet do 3 tysiecy . Ciekawe gdzie jest granica tej chorej spirali cen.

A co do pokrowca do "Jarzabka", to jesli mozna spytac, to ten trafiony onegdaj na Bzurze?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 13:19 
Pułkownik
Pułkownik

Pozyjemy zobaczymy ... przyznam, że nieśmiało obstawiałem przekroczenie poziomu 2 tys, ale 3 to już trochę kosmiczna cena. Z drugiej strony jednak jakby na to nie patrzyć za parę lat taniej nie będzie. Zawsze tez można liczyć na reakcje łańcuchową, że teraz cena poleci do zenitu i dzieki temu ktoś wystawi jeszcze jakaś. Ja chyba jednak będe musiał nieco jeszcze poczekać na taką ładną "trójeczkę"

Strażnik - kapitalne zdjęcie, jak masz więcej takich fajnych wstawiaj śmiało.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 23:34 przez bolas, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2007, 15:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Piękne fanty Bolasie, życzę Ci kolejnych cudownych fantów :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2007, 09:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam . Generalnie tylko obserwuję i podziwiam fanty w waszych kolekcjach bo polskich fantów nie zbieram . Ruszył mnie ten płaszczyk z 36 PLA. Bolas czy możesz mi napisać skąd wiesz , że z tej jednostki pochodzi i jakieś lepsze fotki ??? Może być na maila lub priva . Zainteresował mnie ten temat bo mój dziadek służył w tym pułku :)
Mam parę fajnych fotek z albumu , to potem wkleję .
Pozdrawiam T.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2007, 09:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No trochę sie posypało nowościami. Cieszą oko. Bolek fajna kombinacja na manekina. Przydałaby się ramka do saperki :1 Odnośnie trójeczki do wz.28 to rzeczywiście duża rzadkość. Oprócz ładownicy Kraków wystawia kilka innych ciekawostek. Swędzi mnie ręka na klawiaturze by coś wylicytować. Wszyscy wiedzą, że druga taka okazja prędko się nie zdarzy.
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2007, 12:37 
Pułkownik
Pułkownik

Paweł no wiem, wiem ... jednak niestety coś mam pecha do ramek łopatkowych ... wstyd się przyznać, ale póki co nie mam żadnej i nie trafiłem na taką w zadowalającym stanie i nie budzącą wątpliwości. Ale w końcu to nie wyścig ... poczekam jeszcze nieco ;)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 23:41 przez bolas, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2007, 12:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

73PP gratuluję futerału do granatnika. Przyjmuję, że oryginal. Z 15 lat poluję na taki i figa :n Gratuluję Koledze.
Bolek twoje płaszczyki są świetne.Bardzo przyzwoity stan.Odnośnie ładownic do trójki na a.. to cena na pewno będzie powyżej 2000 PLN.
Swoją drogą jak patrzę na taką fotkę polskich jeńców (Bolek wrzycił ją swego czasu na net, osobiście mam ją w zbiorach od kilku lat) z tymi ładownicami, to gdyby oni wiedzieli ile pieniążków mają na sobie to żywcem by się dali błąd ortograficzny!!! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2007, 13:37 
Pułkownik
Pułkownik

Ooo Paweł to była twoja fotka ? Nie wiedziałem, wydawało mi się że była z pół roku, może rok temu na ebayu niemieckim (jeżeli mówimy o tych trzech żołnierzach z trójkami na pasach).

A co do ładownicy na znanym serwisie, to chyba idę do sklepu po czipsy, ustawię alarm w zegarku i obejrzę sobie finał aukcji w trójwymiarowych okularach ;) Z tego co piszecie wygląda na to, że będzie wesoło ...

Odliczanie trwa ... :1 pon 12 mar 2007 18:15:00 CET ... :bir

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]