Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 08:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 09:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Hi,hi nie każda fotka wystawiana na aukcjach jest oryginalna. Ciekawe kto ma oryginał. Mówimy o tej samej niepowtarzalnej fotce z trzema żołnierzami z ładownicami trójkowymi do rkm wz28.

Odnośnie aukcji to już po i uważam, że trójwymiarowe okulary to za mało... Ciekawie było. Ja tylko albo aż zdjąłem żabkę. Płacić za ładownicę 2700 PLN to jednak przesada. Jednak to wolny rynek kształtuje ceny i moje zdanie może być tylko subiektywne.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 10:15 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Winnicki napisał(a):
Odnośnie aukcji to już po i uważam, że trójwymiarowe okulary to za mało... Ciekawie było. Ja tylko albo aż zdjąłem żabkę. Płacić za ładownicę 2700 PLN to jednak przesada. Jednak to wolny rynek kształtuje ceny i moje zdanie może być tylko subiektywne.
Pozdr.

Popieram w calej rozciaglosci. Ja wychodze z zalozenia, ze i tak nie bede mial wszystkiego, zatem rzucanie sie, na az tak gleboka wode nie ma sensu, choc akurat w tym konkretnym przypadku zadnych emocji nie bylo, bo na swojej kolekcjonerskiej drodze dorobilem sie juz kilku takich fantow. Jeszcze rok temu, taka "trojka" oferowana za ok.1500 zl zostala u wlasciciela, bo cena wydawala sie absurdalna. Dzis portal aukcyjny wyznacza chore trendy, bo takiej "trojki" ponizej 2 tysiecy juz nikt nie sprzeda, podobnie, jak nie zobaczycie podstawy do ckm wz. 30 ponizej 8 -9 tys w zaleznosci od stanu.To poklosie aukcji internetowych. I pozostaje mi sie tylko cieszyc, ze zaczalem zbierac duzo wczesniej, niz wiekszosc z Was i niz powstal internet:)

P.S. A ladownica poszla za 2600, ale zalozono 3 tysiace, nie bylo tylko nikogo, kto by dobil wyzej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 11:52 
Generał Broni
Generał Broni

Może jutro wstawie fajniutki :piwo futerał na lornetkę, niestety nie sygnowany, poproszę was o opinię :za :n .
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ceny na aukcjach.
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 14:01 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Chciałbym zwrócić uwagę Kolegów na fakt, że ceny na aukcjach z licytacją można kształtować w dowolny sposób, jeśli tylko dysponuje się grupą "zaufanych przyjaciół" lub "klonami". Dlatego takie jednostkowe "wybryki" trudno traktować jako wyznacznik trendu cenowego. Oczywiście cieszy mnie, że polskie militaria wyzbywają się zaściankowości i nawiązują do najlepszych światowych wyników - jeśli chodzi o cenę. Skoro 1 ładownica do MP44 potrafi kosztować 1500 Euro, to czemu nasza miałaby być tańsza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ceny na aukcjach.
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 14:59 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

pzo napisał(a):
Oczywiście cieszy mnie, że polskie militaria wyzbywają się zaściankowości i nawiązują do najlepszych światowych wyników - jeśli chodzi o cenę. Skoro 1 ładownica do MP44 potrafi kosztować 1500 Euro, to czemu nasza miałaby być tańsza.

Tego to przyznam, kompletnie nie rozumiem. Chodzi o to, zeby nasza kosztowala 2 tysiace euro i pobila niemiecka? Ja raczej zbieram dla wlasnej satysfakcji i nie przeliczam swojej kolekcji na pieniadze, a poza wszszystkim wolalbym gromadzic przedmioty, po stosunkowo niskiej cenie przy ich kupowaniu. I jakos mi nie przeszkadza, ze ktos uzna polskie przedmioty za "zasciankowe". Przeciez i tak, poza nielicznymi, znanymi mi wyjatkami, zbiera sie je wylacznie w Polsce. I wolalbym, jak to sie juz zdarzylo, kupic "trojke" do Browninga na zagranicznej gieldzie za 20 euro, jako nieznana i niezidentyfikowana ladownice, niz bulic 700 jednostek w tej samej walucie ( vide aukcja z wczoraj) w imie "wychodzenia z kolekcjonerskiego zascianka". Nie bede oczywiscie sypal nickami, ale sami na pewno dostrzegliscie, ze jest pare osob, ktore stac na kazdy wydatek. Niektore z nich sa mi znane i jak sie upra, to i dadza za taka ladownice 5 tysiecy i bedzie to dla nich tyle, co dla wiekszosci z nas 100, czy 200 zl. I przy takich cenach i konkurencji, pozostanie nam za chwile scenariusz przedstawiony prze bolasa, chipsy, okulary 3D i wzdychanie przed monitorem. W imie czego? Najdrozszych kolekcji na swiecie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 15:14 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:15 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: "Zaściankowość polskich militariów"
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 15:28 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wzmiankę o zaściankowości zapomniałem ująć w cudzysłów. Treść mojego postu miała nieco napiętnować niezdrową fascynację cenami. Też zbieram polskie militaria i radość sprawia mi każdy przedmiot, niezależnie od tego czy zapłaciłem za rzecz 1 zł, czy też przeznaczyłem na zakup wielokrotność pensji. Ujmując rzecz proporcjonalnie, niektóre nasze militaria są rzeczywistymi unikatami, i trudno ocenić ich realną wartość. Realną cenę wyznaczy zuchwałość sprzedającego i kaprys kupującego. Pozdrawiam wszystkich miłośników polskich militariów!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 15:52 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:15 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 16:00 
Pułkownik
Pułkownik

Sławek gratuluje ładownicy ;)

Co do cen zaś ... ja tam zawsze podchodze do tego w zależności od możliwości. A możliwości póki co mam takie a nie inne i to właśnie one decydują że chwilowo nie kupię takiej ładownicy za 2600 ;) Przyznam jednak otwarcie, że gdybym hipotetycznie miał pensję np. 5-6 tys PLN miesięcznie to bez wachania bym zapłacił nawet i 3 tysie jeżeli to miałaby być moja pierwsza wymarzona trójka. A czemu ? Właśnie dla przyjemności posiadania. Przy zakupie drugiego egzemplarza na pewno już bym rozsądniej do tego podchodził. Czasy że ładne rzeczy z II RP kupuję się przypadkiem i za groszę powoli odchodzą do lamusa. Niestety ;). Co do możliwości zakupu u mnie póki co pozostają jednak trójwymiarowe okulary i czipsy :1 Ale to się pewno zmieni z czasem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 17:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

scz napisał(a):
Po trzecie pytanie do,,Ktos tam,, czy jak będziesz sprzedawał swoje ładownice to sprzedaż je po 10 euro? Bo podejrzewam, ze chcesz kupować tanio, ale sprzedaż za,,zbójeckie,, ceny.

Nie wiem, w zyciu nic nie sprzedalem ze swojej kolekcji. I Nie zamierzam. Trzymam nawet takie ogryzki, ktorych dzis nie wzialbym w reke, a ktore kiedys sam wyjalem z ziemi, czy jakiejs stodoly. I nie dlatego, ze mnie nie stac. Zdarzalo mi sie placic i kilkanascie tysiecy za rzeczy, ktorych byc moze nawet nie widzialy Wasze oczy. Zbieram dla przyjemnosci, to hobby. Znacie to uczucie, kiedy bierze sie jeden z ulubionych fantow w rece po raz setny i zawsze towarzyszy temu, to samo zadowolenie. I nie narzekam, tylko uwazam, ze rynek w tej chwili oszalal, ale fakt, w koncu on ksztaltuje popyt i ceny, a to ucina cala dyskusje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 20:51 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Bolas popieram Cie, nic na sile i za wszelka cene, nie chce sie chwalic ale tez jak na cos sie nakrece to nie ma ceny zebym nie dal, ale naprawde trzeba zachowac odrobine rozsadku, polskie fanty sa specyficzne, rzadko wychodza w ladnych stanach ale trzeba znac umiar :)
takim licytowaniem psujemy rynek :)

na 100% taki fant jeszcze sie trafi :)
a jak nie to na 100% uszyje go nasz kolega z Warszawy z jakiegos starego tornistra z ladnymi stemplami :D:D:D

ja od jakiegos czasu zaczynam odpuszczac pewne przedmioty jak osiagna poziom roszadnej ceny wg. mojego postrzegania rynku :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 11:26 
Generał Broni
Generał Broni

Ja się zadowalam gorszymi, ale tańszymi, na to mnie stać. Czasem coś fajne wpadnie za grosze, to wtedy się bardzo cieszę. Niektóre rzeczy widuję tylko dzięki allegro lub muzeum, no i tutaj.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 16:57 
Generał Broni
Generał Broni

Oto on.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 17:00 
Generał Broni
Generał Broni

Wszystkie nitowania ma zamalowane. Nawet wewnątrz. Pędzlem. Wykonany z płótna lakierowanego, góra i dół obszyte skórą, wewnątrz brązowy materiał, a tam, gdzie się opiera lornetka - jasnozielone. Niestety, bez paska.
Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 21:18 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:16 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]