Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 22:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 01:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czesc Co do nazwy pharele to jest to raczej nazewnictwo niemieckie ale stowane rowniez w Polsce Jak widac jest to bezposrednia kalka jezykowa Polecam ksiazke Gaben an die Gotter wydana przez Muzeum w Berlinie (niestety w u nas raczej niedostepna:( ) Poswiecona jest problematyce skarbow z epoki brazu z terenu Niemiec i Polski Nie ma w niej skarbu identycznego jak twoj Zawieszki byly znajdowane raczej razem z innymi przedmiotami Pozdrawiam M.&Slonik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 01:12 
Specjalista
Specjalista

Umba były mocowane do tarczy tutaj natomiast u Wilka nie ma żadnych dziur na rancie tego "coś", zreszta popatrzcie na fotki, druga kwestia jest taka iż od drugiej strony wystający element nitu mógł być elementem mocującym, chociaż technicznie byłoby to nielogiczne mocować umbo do tarczy za pomocą czego?? sznurka :)

Popatrzcie na fotki różnych umb, przychylałbym się do tezy iż są to elementy ozdobne gdyż w jednym miejsu znalezione zostały elementy w różnych rozmiarach, skoro miałyby byc do tarczy to rozmiar byłby jeden tak sądzę, no chyba że to rękodzielnik robił tarcze dla dzieci i młodzieży. Dosyć żartów wklejam fotki pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na rozstrzygnięcie cóż to!

Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 01:22 
Specjalista
Specjalista

tu zapraszam jeszcze http://umba.newworldltd.org/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 16:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,

A więc tak, byłem wczoraj pomimo padającego deszczu na miejscu gdzie znalazłem owe przedmioty i tu chyba zgodzę się że jest to raczej jakiś depozyt, ponieważ miejsce obszedłem dokładnie dookoła sprawdzając sumiennie każdy skrawek ziemi wokól i nic! oprócz skupiska łusek od ppsz jakies 200-300 m od tego miejsca nie znalazłem dosłownie nic, no moze z wyjątkiem guzika ale myślę że raczej nie z tej epoki ;) Jedyne co może być to to że jeśli jednak tam coś jest więcej to poza zasięgiem mojego sprzętu.

Pozdrawiam

Samotny Wilk

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]