Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 18:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 marca 2007, 07:33 
Specjalista
Specjalista

Danielewski napisał(a):
należy takze zwrócić uwage na sam sygnał, jezeli niejest stabillny i w cyferach detekcji są niestabilne np: wskazuje 2 a zaraz 42 i nastepnie 16, wtedy tez mozemy stwierdzić wykrycie żelaza.
Pozdrawiam.

Generalnie jest to oczywiście prawda, może się jednak zdarzyć sytuacja, gdzie żelazny przedmit będzie leżał tuż obok, albo wręcz nad wartościowym obiektem, wtedy może wystąpic podobny objaw, za to jego powodem nie będzie omyłkowość wykrywacza tylko mieszanie się sygnałów od dwóch różnych przedmitów dyskryminowanego żelastwa i wykrywanego kolorku, więc czasem warto sprawdzić taki sygnał. Osobiście poznałem osobę, która z pod żelastwa wyciągnęła przedmiot, za który mogła by kupić wszystkie modele wykrywaczy na rynku, i to wszystkie na raz :) Więc lenistwo w kopaniu i nadmierne poleganie na wskazaniach nie popłaca. :1
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 marca 2007, 18:40 
Pułkownik
Pułkownik

...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 lutego 2009, 08:39 przez sapertorun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 marca 2007, 20:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

SiD napisał(a):
Darglo44 napisał(a):
Skąd ten sarkazm kolego SiD??? Jak z pewnością zauważyłeś nowy kolega chce się dowiedzieć wszystkiego o pracy z wykrywaczem - więc uznałem to jako 'dobrą" radę dla Niego - a nie dla Ciebie - doświadczonego poszukiwacza.
A jeszcze jedna sprawa- o co Ci chodzi z tym VW Golfem ??? Mam to zrozumieć jako analogie, czy też aluzje??

Skąd sarkazm wyjaśniłem w swoim poprzednim poście, poza tym sarkazmem bym tego nie nazwał, jedynie porównaniem Twojej wypowiedzi do innego przykładu. Skoro analogie odbierasz jako sarkazm to sam rozumiesz, czemu Twoja wypowiedź prosiła się o taki komentarz. Dobra rada wyglądała by tak: „Wiesz, X70, jak też każdy inny wykrywacz, czasem wykrywa żelastwo jak metal kolorowy, tak to już jest z wykrywaczami, że żadna podawana przez nie informacja nie jest pewna na 100%, stad dopiero doświadczenie pomoże Ci w podejmowaniu decyzji co kopać a co nie. Tak więc nie stresuj się, jak pomimo dyskryminacji wykopiesz czasem jakieś żelastwo”. Mogłeś jeszcze ewentualnie napisać, że X70 omyłkowo wykrywa żelastwo rzadziej niż modele X, Y, Z ale niestety częściej niż modele A, B, C co pozwoliło by się do czegoś odnieść. Tymczasem, napisałeś tak jak by tylko X70 posiadało przypadłość omyłkowego wykrywania żelaza, co właśnie w połączeniu z brakiem doświadczenia założyciela tematu mogło wprowadzić go w błąd. Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się dość jasno.

Golf, był tylko przykładem popularnego samochodu (tak mi się przynajmniej wydaję, gdzieś czytałem, że Golf jest synonimem samochodu średniej wielkości). Chodziło więc o analogie i ukazanie, że mówienie, że dany model samochodu trzeba czasem tankować wprowadza w błąd osobę ,która nie wie, że wszystkie samochody trzeba tankować a nie tylko ten jeden model, a z kolei doświadczonym miłośnikom motoryzacji taka informacja nic nie mówi, skoro powszechnie wiadomo, że wszystkie samochody napędzane płynnym paliwem trzeba tankować. Jednym słowem taka informacja w ogóle nie pomaga jeśli wręcz nie szkodzi. Rozumiem, że intencje miałeś dobre, dlatego zdecydowałem się odpisać , aby zwrócić Ci uwagę jak udzielić rzetelnej i „pomocnej” odpowiedzi. Nie wiem do czego aluzją miałby być VW Golf?
SiD

Witam SiD.
Dzięki za wspaniały wykład. Mam swoje lata i z wieku "dobrych rad" już dawno wyrosłem. Tak czy inaczej mam nadzieje, że się zrozumieliśmy swoje intencje :1
Odnośnie VW Golfa- tak się złozyło że jestem właścicielem takie samochodu i nieco mnie zdziwiła Twoja rozprawa na temat tankowania i spalania :drap .
Ale wszystko jest już jasne.
Pozdrawiam i do zobaczenia na forum- darglo44

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]