Darglo44 napisał(a):
Skąd ten sarkazm kolego SiD??? Jak z pewnością zauważyłeś nowy kolega chce się dowiedzieć wszystkiego o pracy z wykrywaczem - więc uznałem to jako 'dobrą" radę dla Niego - a nie dla Ciebie - doświadczonego poszukiwacza.
A jeszcze jedna sprawa- o co Ci chodzi z tym VW Golfem ??? Mam to zrozumieć jako analogie, czy też aluzje??
Skąd sarkazm wyjaśniłem w swoim poprzednim poście, poza tym sarkazmem bym tego nie nazwał, jedynie porównaniem Twojej wypowiedzi do innego przykładu. Skoro analogie odbierasz jako sarkazm to sam rozumiesz, czemu Twoja wypowiedź prosiła się o taki komentarz. Dobra rada wyglądała by tak: „Wiesz, X70, jak też każdy inny wykrywacz, czasem wykrywa żelastwo jak metal kolorowy, tak to już jest z wykrywaczami, że żadna podawana przez nie informacja nie jest pewna na 100%, stad dopiero doświadczenie pomoże Ci w podejmowaniu decyzji co kopać a co nie. Tak więc nie stresuj się, jak pomimo dyskryminacji wykopiesz czasem jakieś żelastwo”. Mogłeś jeszcze ewentualnie napisać, że X70 omyłkowo wykrywa żelastwo rzadziej niż modele X, Y, Z ale niestety częściej niż modele A, B, C co pozwoliło by się do czegoś odnieść. Tymczasem, napisałeś tak jak by tylko X70 posiadało przypadłość omyłkowego wykrywania żelaza,
co właśnie w połączeniu z brakiem doświadczenia założyciela tematu mogło wprowadzić go w błąd. Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się dość jasno.
Golf, był tylko przykładem popularnego samochodu (tak mi się przynajmniej wydaję, gdzieś czytałem, że Golf jest synonimem samochodu średniej wielkości). Chodziło więc o analogie i ukazanie, że mówienie, że dany model samochodu trzeba czasem tankować wprowadza w błąd osobę ,która nie wie, że wszystkie samochody trzeba tankować a nie tylko ten jeden model, a z kolei doświadczonym miłośnikom motoryzacji taka informacja nic nie mówi, skoro powszechnie wiadomo, że wszystkie samochody napędzane płynnym paliwem trzeba tankować. Jednym słowem taka informacja w ogóle nie pomaga jeśli wręcz nie szkodzi. Rozumiem, że intencje miałeś dobre, dlatego zdecydowałem się odpisać , aby zwrócić Ci uwagę jak udzielić rzetelnej i „pomocnej” odpowiedzi. Nie wiem do czego aluzją miałby być VW Golf?
SiD
Witam SiD.
Dzięki za wspaniały wykład. Mam swoje lata i z wieku "dobrych rad" już dawno wyrosłem. Tak czy inaczej mam nadzieje, że się zrozumieliśmy swoje intencje :1
Odnośnie VW Golfa- tak się złozyło że jestem właścicielem takie samochodu i nieco mnie zdziwiła Twoja rozprawa na temat tankowania i spalania :drap .
Ale wszystko jest już jasne.