Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 17:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: niewypały i inne rozrywki
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 19:29 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam,
szukałem troche o niewypałach czytałem ale nic istotnego nie znalazlem,
troche poczytalem i moge powiedziec ze sie troche osr em ze mnie kmoze rozerwac ;p
mam fajny terenik do szukania ale podobno jest tam sporo niewypalow,
tedgo co sie dowiedzialem to to zeby kopac ostrozniedelikatnie i nie ruszac jak juz sie cos takiego znajdzie, powiadomic odpowiednie sluzby albo zakopac, zostaje to 2 bo mi terenik zaoraja ;p, ale kwestja jest tego typu jak mam rozpoznac czy to jest niewypał,
po 2 czy np taka luska z pociskiem (błąd ortograficzny!!! jak nazwac) tez jest niebezpieczna,
i czy jak udeze lekko lub mocniej saperka w cos takiego to czy nie wylece ;p
pozdrawiam i jezeli nie w tym dziale mam byc ten post to przepraszam i prosze o przeniesienie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 marca 2007, 19:47 
Kapitan
Kapitan

Nie rozumie w czym problem-temat walkowany 100 razy.Polecam lekture strony i forum http://niewypaly.poszukiwania.pl/ milego czytania-po tej lekturze bedziesz chyba wiedzial wsyztsko co Cie interesuje.Ogolna zasada jest taka ze kopiesz ostroznie i nic poza tym-wykrywacze nie maja funkcji dyskryminacji niewypalow...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: niewypały i inne rozrywki
PostNapisane: sobota, 31 marca 2007, 01:43 
Porucznik
Porucznik

Baxt napisał(a):
witam,
szukałem troche o niewypałach czytałem ale nic istotnego nie znalazlem,
troche poczytalem i moge powiedziec ze sie troche osr em ze mnie kmoze rozerwac ;p
mam fajny terenik do szukania ale podobno jest tam sporo niewypalow,
tedgo co sie dowiedzialem to to zeby kopac ostrozniedelikatnie i nie ruszac jak juz sie cos takiego znajdzie, powiadomic odpowiednie sluzby albo zakopac, zostaje to 2 bo mi terenik zaoraja ;p, ale kwestja jest tego typu jak mam rozpoznac czy to jest niewypał,
po 2 czy np taka luska z pociskiem (<b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b> jak nazwac) tez jest niebezpieczna,
i czy jak udeze lekko lub mocniej saperka w cos takiego to czy nie wylece ;p
pozdrawiam i jezeli nie w tym dziale mam byc ten post to przepraszam i prosze o przeniesienie

Najważniejsze wyczytałeś. Jak znajdziesz, nie ruszaj, powiadom służby albo zakop. Granaty, pociski moździerzowie, pociski artyleryjskie, bomby, miny - tego sie po prostu nie rusza, jeśli chce sie żyć. Co do amunicji, jak to nazwałeś "łuska z pociskiem" - zależy. Amunicja pistoletowa, czy karabinowa poza pewnymi wyjątkami nie jest aż tak niebezpieczna, tzn. nie zrobi ci krzywdy jeśli nie majstrujesz przy tym. Większe kalibry oprócz ładunku miotającego, posiadają ładunek "rozrywający" w pocisku, siłą rzeczy posiadają też zapalnik i są równie niebezpieczne jak rozrywki które wymieniłem na początku.

Rozrywki dzielą się na niewypały - czyli amunicja, lub pociski np. moździerzowe które nie wystrzeliły i niewybuchy, czyli pociski, bomby, granaty które powinny wybuchnąć przy uderzeniu w cel, a tego nie zrobiły. Druga grupa jest o wiele bardziej niebezpieczna, bo posiada uzbrojone zapalniki które nie zadziałały, ale mogą to zrobić jeśli im w tym pomóc majstrując przy rozrywce.
Materiały wybuchowe nie znikają z czasem, nie rozkładają się - wręcz przeciwnie - część z nich staje się jeszcze mniej stabilna i bardziej podatna na wybuch.

Co do rozpoznania, pooglądaj na necie galerie rozrywek, jest tego sporo, trzeba mieć sporo rezerwy, bo nie każda rozrywka jest łatwa do identyfikacji jak pocisk czy bomba. Niektóre miny, granaty, zapalniki wyglądają "dziwnie" i często nie posądza sie je o "rozrywkowe" właściwości. Pooglądaj w necie, żebyś wiedział czego można się w ziemi spodziewać.

Nigdy nie wiadomo co sie wykopie. Natomiast jeśli się wykopie - nie ruszać, nie ruszać, nie ruszać.

Pozdrawiam, pifko

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]