Teraz jest sobota, 11 października 2025, 14:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Studia archeologiczne
PostNapisane: sobota, 31 marca 2007, 10:38 
Sierżant
Sierżant

Witam!
Jestem tegorocznym maturzystą i chciałbym wybrać się na archeologię. Mam kilka pytań: czy ktoś z Was studiuje ten kierunek, jak tak to gdzie? czy jest ciężko? ile trzeba mieć punktów, alby się załapać? i najważniejsze, czy warto tam iść?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam pimpek_122

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 marca 2007, 11:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

sprawdz pw

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 08:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

ooo bardzo dobry kierunek - szczegolnie w polsce, mam kuzynke ktora to ukonczyla - obecnie pracuje w jakims biurze, a byla jedna z najlepszych na roku, jezdzila nawet gdzies do rosji na podwodne wyprawy i co - dupa - pracy nie ma :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 08:36 
Kapitan
Kapitan

I wlasnie takie teksty jak bigiego zniechęciły mnie wiele lat temu do podjęcia studiów na archeologii. Stary wyluzuj poza paroma kierunkami nie ma pracy po niczym praktycznie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 12:37 
Specjalista
Specjalista

właśnie obecnie śą takie czasy żę po niczym nie ma pracy a to po czym jest to sie dostaje nie za wiedze a za koligacje lub znajomości. wracając do wątku bo to dla młodego kolegi jest najstotniejsze wiem że nie jest łatwo na archeologi szczególnie pierwsze półrocze i jak wszędzie na tych działach których się nie lubi. polecałbym jedna nad zastanowieniem się na zmianą kierunku na pokrewną bliską i bardziej ogólną bo archeologia to fajny kierunek obcowania z tym co się wykopie ale jest bardzo specjalistyczny proponuję historie choć tu łatwo nie jest z pracą tez gorzej ale nie aż tak jak po arch. natomiast punkty itp to trzeba sprawdzać na stronach uczelni bo tam masz najnowsze dane i nie zniechęcaj się złymi wypowiedziami bo jak skończysz jakiekolwiek studja to kto wie co będzie dalej nie gdybam bo nie ma sensu co by było bo tego nie lubie pozdrawiam i powodzenia na maturze!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 16:25 
Sierżant
Sierżant

Witam wszyatkich!!!
Dzięki wielkie za odowiedzi. Właśnie z pracą krucho po niektórych kierunkach, ale właśnie archeologia mnie najbardziej fascynuje. Doszedłem do wniosku, że mam coś studiować, co mnie nie interesuje to wolę przez pięć lat siedzieć nad tym, co mnie fascynuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 20:15 
Kapitan
Kapitan

Jeśli myślisz o Uniwersytecie Łódzkim to daj znać na PW mozesz coś pomoge :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 20:42 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Studiuj to co ci sie podoba, w przeciwnym razie studia będą 5 latami męki. A praca po archeo jest - Anglia i Irlandia, w dodatku dobrze płacą, u nas trzeba mieć dobre "plecy" ale może się to zmienić jeśli ruszy budowa autostrad i jak znajdzie się kasa na nauke. Znam kupe osób co porobiło studia na różnych marketingach itp i nie ma pracy lub też chemie wykłada - w Biedronce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 23:28 
Specjalista
Specjalista

Fenix57 napisał(a):
właśnie obecnie śą takie czasy żę po niczym nie ma pracy a to po czym jest to sie dostaje nie za wiedze a za koligacje lub znajomości...

Panowie jak was prosze, widze ze w watku juz ze 3 wypowiedzi typu i tak sie nic nie da. Jak chlopak bedzie dobry to robote znajdzie, jesli bedzie mial pasje do tego co robi, troche zaradnosci i odrobine oleju w glowie to czy bedzie piekl bulki, kladl rury, zarzadzal firma czy robil cokolwiek innego to na zycie zarobi. Trzeba sie umiec jeszcze dobrze sprzedac, ale tego sie tez mozna nauczyc. Sam jestem rok po studiach - prace dostalem zanim jeszcze mialem dyplomy obronione, po pol roku zmienilem ja na inna (placili 2,5 raza wiecej)
Jak to sie udaje? Po prostu troche optymizmu i trzeba chciec - wywala drzwiami pchac sie oknem.

Pozdrawiam
Exodus999

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 23:48 
Specjalista
Specjalista

Jak to nie ma pracy ??!! Praca jest tylko trzeba chciec pracowac. To takie modne u nas narzekac na brak pracy, na niskie zarobki, na plamy na sloncu itp. Archeolodzy sa mile widziani nie tylko na wykopaliskach ale rowniez chociazby w turystyce.
Prosze bardzo ja zapraszam od zaraz i bez specjalnych koligacji. Nawet nie trzeba miec papieru, wystarczy wiedza i checi. Adepci i studenci archeologii w pierwszej kolejnosci !! :
viewtopic.php?p=247758#247758

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 00:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Odnośnie pracy. Jest jej teraz tyle, że nie pamiętam aby się tak kręciło w branży rekrutacyjnej. Ostatni raz na początku lat 90 potem pod koniec 90 i aktualnie. Ma to związek ze wzrostem PKB i generalnie ekonomią. Ogólnie - studia na jakimś niezłym uniwerku w temacie który cię kręci, angielski i trochę umiejętności samoprezentacji. O resztę się nie martw. Jednak bez angielskiego możliwości znalezienia dobrej pracy spadają o 90%.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 08:42 
Major
Major

Wy chyba nie wiecie co mowicie z tym że nie ma pracy :) Jak grzyby po deszczu powstają firmy archeologiczne , które potrzebują ludzi :) a naprawde duze pieniadze sie robi na wykopaliskach , w końcu za wiedze płaci sie należycie :) Teraz podczas prac przy autostradzie a4 wydano na prace archeologiczne 84 mln złotych , można sobie łatwo obliczyc jaki to bedzie dochodowy interes w związku z budową autostrad w Polsce (tylko ze o tym sie wciaz mowi i mowi a nic nie robi) . Każdy wie ile fantów odnaleziono podczas budowy rurociągu
jamalskiego :)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 10:56 
Sierżant
Sierżant

Zobaczymy jak to będzie, gdyż nie tylko na archeo składam papiery. Jednak z wszystkich kierunków ten dla mnie jest najbardziej odpowiedni. Zgadzam się z poprzednikami, że nie jest najważniejsze jaki kierunek się skończyło, gdyż w Polsce jest krucho troche z pracą, ale myślę, że nie z tego powodu, iż jej nie mam. Według mnie zarobki są zbyt niskie porównując do krajów Europy Zachodniej i dlatego ludzie tak marudzą. Może jacyś studenci tego kierunku coś się wypowiedzą? Co oczekiwali na tych studiach? Czym byli zaskoczeni?
Za wszystkie powyższe wypowiedzi dziękuję i prosze o następne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 13:08 
Specjalista
Specjalista

Zarobki zaleza od wiedzy, ambicji, kreatywnosci oraz samej sztuki autokreacji . Poza tym taj jak napisal Ardengard .Wcale nie jest krucho z praca zwlaszcza ze archeologow nie jest tak duzo. Znacznie tez trudniej skonczyc studia na dobrym uniwersytecie niz np.w prywatnych szkolach marketingu I taki papier jest bardziej ceniony.
Na archeologii naprawde bedziesz musial sie uczyc I leserka nie przejdzie. Jezeli tez interesuje cie np archeologia srodziemnomorska I chcialbys sie w niej specjalizowac bedziesz musial rowniez uczyc sie jezykow.Angielski absolutnie niezbedny I dodatkowo francuski I niemiecki wielce przydatne poniewaz juz od drugiego roku opieramy sie coraz mocniej na zachodniej literaturze.Pozniej przynosi to tylko korzysci bo znajomosc jezykow jest jeszcze wazniejsza niz studia.
Ponadto dostac sie jest stosunkowo latwo a odsiew zaczyna sie na pierwszym roku. 2 lata samozaparcia I potem juz pojdzie :)
Studia bardzo ciekawe I na pewno warto.
Mysl pozytywnie I nie sluchaj narzekan :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 16:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ucz sie i imprezuj :) Znajomości zawarte w czasie bibek, szkoleń oraz w klubach stowarzyszeniach itp wśród towarzyskich gości dają bankową w przyszłości szanse na wykorzystanie ich w pracy, biznesie itp. Jest to nie do przecenienia. Znając wielu ludzi można robić wszystko. No dobra, wpadam już w tor "wujka dobra rada".. Temat kończę. Powodzenia.

Wesołego zająca.

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]