Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 08:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

jms-bytom napisał(a):
jacek_gliwice napisał(a):
jak na razie podobno spotkanie szykuje sie o godz. 13 w Bytomiu

Nie podobno a podobne...:)

tak jest!
a moglbym prosic o przyblizenie lokalizacji placu na ktorym odbedzie sie spotkanie?
w Bytomiu to ja czesto bywam...ale w skansenie wąskotorówki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 08:29 
Moderator
Moderator

Nie wiesz gdzie jest Muzeum Gornoslaskie?
To plac przed nim-scisle centrum miasta.

Ul Pilsudskiego-jednokierunkowa-jadac od strony Krakowa,Bedzina za znakami na Wroclaw.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 08:40 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

jms-bytom napisał(a):
Nie wiesz gdzie jest Muzeum Gornoslaskie?
To plac przed nim-scisle centrum miasta.

Ul Pilsudskiego-jednokierunkowa-jadac od strony Krakowa,Bedzina za znakami na Wroclaw.

aaaa...gdzie jest muzeum wiem
tylko te place są mi obce. Tam zdaje się byl zlot pojazdów militarnych 3 czerwca br na ktorym ,rzecz jasna, bylem
dzieki
postaram sie byc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 12:52 
Porucznik
Porucznik

Witam,
mysle ze tez wpadne. Czyli o 13.00 w sobote - przed Exlibrisem czy w srodku ?? Bo ludzi , jak to na gieldzie, moze byc sporo....

Pozdrawiam
Natan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 18:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,

Kiedyś słyszałem, że fundament pod radar „Wurzburg-Riese” jest z drugiej (czyli chyba północnej) strony Tarnowskich Gór. Może ktoś coś wie na ten temat ?

Alkali

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 10:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,

Ilekroć pojawia się temat stolarzowickiego radaru towarzyszy mu zawsze informacja o baterii Flak. Czy ktoś z Kolegów ma jakieś dowody potwierdzające tezę, że takowa faktycznie tam stacjonowała ?
W ubiegłym roku przeprowadziłem w Stolarzowicach „rozpoznanie bojem”. Z tego co się dowiedziałem nie mieszka tam już nikt kto pamięta czasy okupacji. Natomiast informacje uzyskane od obecnych mieszkańców są delikatnie mówiąc sprzeczne. Jeden jegomość usiłował przekonać mnie, że fundament radaru to .... szyb zasypanej kopalni !!
Pytam o tą baterię nie bez powodu. Otóż do kierowania ogniem artylerii przeciwlotniczej Niemcy używali głównie radarów typu FuMG 62 „Würzburg” (inne oznaczenie FuMG 39 T) oraz opracowane w późniejszym okresie radary FuMG 41 „Mannheim” (FuSE 64) czy FuMG 68 „Ansbach” i FuMG 76 „Marbach”.

[ img ]
FuMG 62 „Würzburg”

[ img ]
FuMG 41 „Mannheim” i FuMG 62 „Würzburg”

[ img ]
FuMG 68 „Ansbach”

Jak widać na zdjęciach były to urządzenia stosunkowo niewielkie, mobilne i nie wymagały betonowych fundamentów jak znacznie większy i cięższy „Würzburg-Riese”.
Ten ostatni wykorzystywany był głównie przez kompanie radiotechniczne do naprowadzania własnych nocnych myśliwców.
Jako element systemu obrony przeciwlotniczej występował raczej sporadycznie, głównie na wieżach przeciwlotniczych – flakturmach - oraz przy niektórych „wielkich bateriach” grupujących w jednym miejscu kilka baterii Flak.
Jednak z wielu powodów nie ustawiano go w bezpośrednim sąsiedztwie stanowisk ogniowych.
Stąd moje zainteresowanie informacjami o rzekomej baterii Flak obok stolarzowickiego radaru. Czy ktoś znalazł w jego pobliżu jakieś fanty potwierdzające jej istnienie, może jakieś blaszki ? Gdzie ta bateria miałaby stacjonować bo fundament radaru jest na zboczu wzniesienia, a w takim miejscu baterii raczej nie rozstawiano.

Pozdrawiam,
Alkali

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 10:46 
Major
Major

Witam

Znajomy w latach 90'tych, kopał na stolarzowicach. Wyskakiwały tam łuski z flakow, ale teraz juz nie pamiętam jakich. W sumie by sie zgadzało bo od tego lekkiego wzniesieni promieniscie rozchodza sie zagłebienia z kępkami drzewek. Przynajmniej mi sie wydaje, z nocki zawsze wtedy wracałem wiec wszystko możliwe : )

Ah i zapomniał bym. ten sam znajomy wykopał pęk niesmiertelnikow bodajze 14 ich było. I z tego co pamietam wybite było ze to oddzialy plot

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 13:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jeżeli chodzi o inne miejsca, w których znajduje się fundament pod radar Würzburg-Riese, to znam takie w Żarkach (obecnie woj. śląskie, 10 km na północny-wschód od Myszkowa). Fundament znajduje się niedaleko drogi wylotowej z Żarek na Janów (po wyjeździe z Żarek, przed pierwszym ostrym zakrętem w prawo, po lewej stronie drogi w odległości jakieś 200 - 300m w polach). Oprócz fundamentu w sąsiedztwie znajduje się co najmniej jeden "kochbunkier".
Ciekawym miejscem jest także wzgórze, zwane przez miejscowych Parchowotką, które znajduje się ok. 0,5 km za cmentarzem (katolickim; w Żarkach jest też żydowski). Na szczycie tego wzgórza znajduje się schron, co do przeznaczenia którego mam wątpliwości (jak znajdę zdjęcia z wakacji, to je wrzucę). Nie może być schronem bojowym ponieważ nie ma strzelnic i jest mocno "osadzony" w gruncie. Strop przystosowany do maskowania. Z tego co pamiętam, na odlewanych elementach widniała data 1944. W najbliższej okolicy ślady po okopach, w dalszej kilka "kochbunkrów". Czy ktoś wie może coś więcej o tym schronie? Jakie było jego przeznaczenie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 18:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,

mkowol napisał(a):
Fundament znajduje się niedaleko drogi wylotowej z Żarek na Janów (po wyjeździe z Żarek, przed pierwszym ostrym zakrętem w prawo, po lewej stronie drogi w odległości jakieś 200 - 300m w polach).

Czy masz na myśli ten fundament stojący w polu kawałek za lasem rosnącym po lewej stronie szosy, jakieś 120 m na płd-zach od zabudowań gospodarstwa rolnego ?

Pzdr.
Alkali

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 23:50 
Szeregowy
Szeregowy

jacek_gliwice napisał(a):
a w takim razie do czego to sluzylo?

[ img ]

[ img ]

[ img ]

prawde powiedziawszy nadal mam watpliwosci czy aby to za duze nie jest na zagluszarkę WE...

chociaz faktycznie, zgodnie z opisem na tej stronie:

http://149.156.142.12/ows/fort.niem/sto ... zowice.htm

obiekty ze zdjec raczej nie przypominają tego w zabrzu

Grzeje tego kotleta ;) :1
Bo mieszkam od 8 roku zycia jakies 300 metrów od tego wszytkiego.
Wszytko słuzyło do zagłuszania radia wola europa....
Sama maszt stalowy wysoki na jakies 100 metrów(z pamieci mojej w tamtym okresie-8 letniego "synka")..Padł pewnego wieczora,w czasie silnego wiatru.Był to schyłek komuny,nie pamietam ale lata 87-89."po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wieza nie była konserwowana,i nalezycie doglądana.I "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wiatr ją przewrócił.Pamietam jak jeszcze cały maszt-połamane,wykrzywione rury lezały na polu,i wojskowi cieli je palnikiem na kawałki.Do jakiegos 95 roku bardzo łatwo było błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" fundement masztu(teraz całkowicie zarosciety,i za cholere nie potrafie go błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" :n ).Ostały sie tylko odciągi,ktore słuzyły do napinania lin stalowych trzymające,maszt w pionie.
Cały teren był okrązony podwójnym płotem z drutu kolczastego,miedzy którym był pas zaoranej ziemi szerokosci jakis 5-8 metrów(podobno na tym pasie były zakopane miny,a sam płot wew pod prądem-ile w tym prawdy nie wiem...za duzo nie mogłem sprawdzic jako 8 latek :) hehe)Teraz wszytko juz dawno zarosniete trawa,chodz jeszcze stoi pare betonowych słupów z tego ogrodzenia.
W tym pierwszym kwadratowym budynku,znajdowała sie cała aparatura słuząca do zasilania tego masztu.U podstawy sa wywiercone otwory na dynamit-na wszelki wypadek,zeby jak cos wszytko "wyjebudu" w krótkim czasie.W tym okrągłym była cała aparatura słuzaca do zagłuszania-takie centrum dowodzenia...Od tego centrum dowodzenia leciały zakopane przewody(do dzisiaj zachował sie rów wykopany przez złomiarzy w celu odzyskania miedzi),ale takze nad ziemia leciały rury "z czyms" w srodku,bo zachowały sie fundamenty ktore je podtrzymywały.Oprócz tego wszytkiego była jeszcze kantyna+pokoje wojskowych(teraz znajduje sie tam knajpa "wrzos",oraz magazyn-garaz,gdzie teraz znajduje sie zakład produkujący pompy głebinowe....
Nie wiem dokładnie kto tym wszytkim rządził....Na 100% wojskowi(ruskie,albo polacy nie wiem,jako 8 latek mnie to nie za bardzo interesował).Cały teren był bardzo pilnowany,pamietam wojskowych z psami na obchodzie wokół płotu itd...
Jak maszt padł w ciagu jakiegos miesiaca,wojskowi sie wyniesli...wywozac wszystko co sie da...A reszte zrobili złomiarze

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 12:09 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Alkali napisał(a):
Czy masz na myśli ten fundament stojący w polu kawałek za lasem rosnącym po lewej stronie szosy, jakieś 120 m na płd-zach od zabudowań gospodarstwa rolnego ?

Tak, to ten sam.
Czy wiesz może coś więcej nt. zastosowania radaru, jednostki wojskowej itp.
Pytam dlatego, że w Żarkach wychowywała się moja mama i od dzieciństwa słyszałem o radarze i "bunkrach na Parchowotce", ale jak to jest zazwyczaj, opowieści brzmią mniej więcej tak: "byli Niemcy, przyszli Ruscy, zostało dużo hełmów, w bunkrach długo jeszcze śmierdziało trupami, bawiliśmy się na radarze" itp.
Co do tych schronów na Parchowotce, znalazłem zdjęcia z wakacji - załączam.
Troszeczkę zastanawiają mnie te "kochbunkry" - nie widać wejścia do nich. Hm... za słabe to, żeby się opłacało kopać do nich wejścia pod ziemią (taki ZIS-3 załatwiłby to od pierwszego strzału). Może to tylko obiekty pozoracyjne?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]