Teraz jest środa, 17 września 2025, 06:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: czy jest sens latać z piszczałką po
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 19:42 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

chałdach ziemi wywożonej w trakcie budowy nowej drogi?
pomiędzy miastem a jego jedną z nowszych dzielnic były pola, lasy i łąki. Rozpoczęła się budowa drogi od jednej z głównych ulic do nowego mostu. szeroka na dwa pasy w jedną i dwa pasy w dugą + pas zieleni + drogi techniczne - nowa droga jest wkopana w ziemię nawet do kilku metrów ( biegnie w wykopanym wąwozie) ziemia z wykopów zalega na sąsiednich polach niczym wielka pustynia. zanim rozpoczęto budowę kilku panów w moro przeleciało wzdłuż budowy z piszczałkami pewnie aby stwierdzić niewybuchy po trasie budowy i to tyle. Wiem że miały tu w okolicy działania wojenne a od wojny nic na tych polach nie było budowane. W okolicy gdy powstawało osiedle znajdywano często niewypały. Czy warto przelecieć takie chałdy z wykopów? i okolice gdzie na dużych powierzchniach zerwano od kilku do kilkudziesięcu cm warstwy wierzchniej ziemi? pozdrawaim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 19:52 
Generał Broni
Generał Broni

To zależy czego chcesz szukać :
Jak militarki, to warto
Jak drobnicy, to dowiedz się czy coś ciekawego było w tamtej okolicy wcześniej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 20:12 
Generał Broni
Generał Broni

Nie pytaj czy warto, tylko smigaj z piszczałką :) Ja na takich hałdach wywożonych z miejsca budowy trafiałem całkiem fajne rzeczy, zarówno z drobnicy jak i militarki. Spychacze zrobiły 50% roboty za Ciebie, Ty musisz teraz tylko wygrzebać przedmioty z hałdy.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 20:15 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

no tak, jestem ciekaw czy ktoś znalazł coś interesującego biegając po takich zwałach ziemi z wykopów. teoretycznie zostały odkryte miejsca głębsze (gdzie kopano) oraz ziemia wywieziona została przemieszana wierzchnia z tą głębszych pokładów Warszawiak czemu z ciebie taki pesymista? Jak zauważył kolega po tobie, 50% zrobiły spychy i koparki ;). Przypomniało mi się że nim rozpoczęto budowę, w jednym miejscu przez kilka miesięcy dłubali w ziemi archeolodzy. Co wygrzebali? nie wiem. pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 20:32 
Porucznik
Porucznik

Witam :)

Powiem tak ; ja miałem kiedyś tak zaje-fajną miejscówkę na monetki np; boratynki sypały się strasznie :1 i wiele innych .
Było to miejsce gdzie, kiedys wytapiano szkło,robiono ogólnie ceramikę.Do tej pory można znaleźć kupę takich bajerów.
Po wielu latach uprawiania tej miejscówki,gdy wróciłem na stare śmieci pokopać to ,co zobaczyłem :gil normalnie zgroza :mg: Myślałem, że to jest sen,uszczypnołem się :( Ale nic to nie dało.Zobaczyłem że moje miejsce znikło,tak po prostu znikło.
Stałem na środku jakiejś piep......... j drogi ,a cały teren został zniwelowany,a nadmiar ziemi został wywieziony :que Tylko gdzie :que
Szkoda ,że nie wiem?
Wiec sam wyciągnij wnoski :que :que Ten teren, co opisuje był w lesie,i to dośc głęboko.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 21:24 
Generał Broni
Generał Broni

To jeszcze nic. Na terenie największej karczmy w Toruniu, gdzie zatrzymywali się królowie etc. zbudowano oczyszczalnię ścieków. szlag jasny mnie trafia jak pomyślę, ile tam musiało być monet i jakich. Najgorsze jest to, że ziemią z terenów tej karczmy zasypano głębokie zbiorniki na chemikalia na terenie nieczynnego zakładu :gil

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 23:57 
Porucznik
Porucznik

Witam ;) Lipek no fakt można się :gil Ale może jest nadzieja jakos obok troszkę poszukać?
Bo u mnie trafili w 10-ke ,przejechali centralnie przez centrum targowiska.Już drugi rok próbuje się dowiedzieć gdzie wywalali tą ziemię?
Mam cicha nadzieję, że się dowiem :1 A jest warto :za

pozdrawiam

ps.Wesołych Świąt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:12 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety nic się nie da zrobić. Teren jest ogrodzony, poza tym przy budowie oczyszczalni nawieziono kupe ziemi, wszystko się przemieszało itp. Temat jest już na zawsze stracony :( A tam mogły leżeć prawdziwe cuda, tym bardziej, ze na karczmę nałożyło się stanowisko z epoki łuźyckiej ;)
Lepiej nie myśleć, ile takich miejsc zostało już bezpowrotnie straconych. Czasami bierzesz mapę, namierzasz miejscówkę, wchodzisz potem na geoportal i okazuje się, że w tym miejscu stoi teraz piękne osiedle albo jakiś zakład :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 kwietnia 2007, 16:15 
Porucznik
Porucznik

Więc morał jest jeden :1
Nic wrazie jakiegokolwiek podejżenia,że coś gdzieś może być,należy działać :1
A nie jak ja odwlekać i odwiedzać " awaryjną" miejscówkę ,tak od święta :n

pozdrawiam

ps.Lipek to ja Ci nie zazdroszcze,aż serce boli :( pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 22:45 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Lipek napisał(a):
To jeszcze nic. Na terenie największej karczmy w Toruniu, gdzie zatrzymywali się królowie etc. zbudowano oczyszczalnię ścieków. :gil

moze "kaczki" tam biesiadowały a teraz chłopaki teren odkażają ;))

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]