Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 10:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 17:25 
Podporucznik
Podporucznik

Koledzy dajcie Bolasowi spokój ;) Na ebay każdy może sobie szukać fantów. A gdybyście tak wykopali jakiś super fant to podali byście współrzędne geograficzne tak jak oczekujecie numeru aukcji od Bolasa :que Tak jak dużo ziemi do przekopania tak wiele aukcji na światowym ebay trzeba przejrzeć. W obu przypadkach w jenym miejscu można więcej ciekawych rzeczy kupić (wykopać) a w innym mniej i trzeba poświęcić trochę czasu na znalezienie dobrych miejscówek ;) . Nie idźcie na łatwiznę i szukajcie :1
Wesołe pozdro :)
Bartek
PS. Bolas ja za tą ładownicę dawałem 101 euro więc nie ja jestem przyczyną Twojej porażki w licytacji ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 21:52 
Kapitan
Kapitan

Bartoo, ta aukcja już się skończyła, więc łatwizna nic do tego nie ma. W takim wypadku nie ma innej możliwości znalezienia, jak podanie numeru aukcji. I nie ma możliwości przelicytowania. Konkurencja więc nie wchodzi w grę. Nie wiem w czym mógłbym "nabruździć" koledze Bolasowi. Abstrachując już od tego, że zbieram bagnety, a nie wyposażenie.
Chyba, że aukcja jeszcze trwa, to przepraszam za natarczywość i rozumiem wstrzemięźliwość w podawaniu linka. W takim razie poprosiłbym o namiary po zakończeniu.

pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 06:35 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 12:48 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 06:48 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:06 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 08:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Potwierdzam pełnym zdaniem :1 Z oryginalnymi pokrowcami to będzie mały problem. Żeby złapać wymiary trzeba się dogadać w Muzeum (co wcale nie jest takie trudne jak się wydaje) lub uszyć na podstawie oryginalnej instrukcji. Tak na marginesie to jak były przenoszone nożyce. W plecaku, chlebaku czy troczone czy jeszcze inaczej. Interesujące jest to, że nożyce znajduje się na polach bitewnych bez pokrowców (to można zrozumieć). Dotyczy to jednak także miejsc gdzie oddziały się rozbrajały lub przekraczały granice.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 09:03 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:07 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: takie tam male cosik
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 09:58 
Specjalista
Specjalista

Witam !!

do mojej skromnej polskiej kolekcji dolazyla dzisiaj ta skrzynka z historia... Kupilem ja od dilera niemczyzna - ktory nie za bardzo wiedzial co ma.. tak wiec i cena nie byla najgorsza..

Skrzynka to 1931 MARS, sygnowana znakiem kontrolnym K, nastepnie zdobyta przez niemcow i przekazana Suomi Armee. skrzynka jest sygnowana znakami SA w dwoch miejscach.. i aktualnie przechowywuje niemieckie tasmy do MG. mam nadzieje ze sie podoba :]

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 11:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Fajna skrzyneczka, moje gratulacje. Widziałem już różne polskie fanty przejęte przez Finów, ale skrzynki jeszcze nie.
Sławku dzięki za info. Czy tylko na pasie... Brakuje mi fotek dzięki za wskazanie, muszę podejrzeć. Wrzuciłem temat bo wcale nie jest to takie oczywiste. Spotkałem opinie o przenoszeniu na różne sposoby. Ciekawe jakie było wskazanie regulaminowe odnośnie umiejscowienia na pasie, czy pokrowiec uzupełniał pozostałe elementy jak saperka, chlebak, maska pgaz, ładownice,bagnet, czy zastępował jakiś z tych elementów.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 12:41 
Pułkownik
Pułkownik

Pokrowiec na nożyce i w ogóle nożyce nosił jeden żołnierz (lub dwóch nie pamietam dokładnie) w każdej drużynie strzeleckiej. Noszono je w pokrowcu zawieszonym na pasie, po lewej stronie ciała nieco na tyłku. Dosłownie zaraz za łopatką i bagnetem. Świetne zdjęcie gdzie widać jak się ten element nosiło jest w tomie o polskim bagnecie w publikacji p.Szczegłowa "Polski Bagnet Wojskowy 1918-39" - widać tam obsługi rkm wz.28 na jakimś poligonie. Jeden z żołnierzy ma wlaśnie pokrowiec na pasie i ładnie się tym bokiem do fotki wystawił. Czy ktoś może wstawić tą fotkę ?

Co do tematu kopii - chcemy odtworzyć ten element w ramach rekonstrukcji stowarzyszenia "Strzelcy Kaniowscy" (www.strzelcykaniowscy.pl). To stosunkowo prosta sprawa do uszycia - nieco brezentu, kawałek skóry i dosłownie jeden trok. Oryginał na pewno jest też w muzeum w Woli Gułowskiej pod Kockiem. Od czasu do czasu pojawiają się też w sieci na różnych aukcjach (nie polskich, więc raczej nie ma wątpliwości co do oryginalności). Co do wyglądu i budowy to wszystko jasne - pozostaje jednak kwestia dokładnych wymiarów - oczywiście można zrobić to niby na oko, pod wymiary nożyc, ale przecież chodzi o to żeby zrobić to możliwie wiernie. Jeżeli ktoś dysponuje świetną kopią, to na pewno wymiary też będą OK.

Przykładowy:
[ img ]
[ img ]

Wola Gułowska:
[ img ]

Co do podawania linku - Panowie wszyscy zbieramy tutaj jeden temat i naprawdę zrozumcie prostego kolekcjonera - wolę kupić taniej, niż walczyć o te same rzeczy zamiast z pięcioma (jak teraz), to z 30 kolekcjonerami z Polski. Dla mnie wygodniej jest spotykać w tych zakamarkach czeluści aukcyjnych portali tylko te pare osób które już tam są :) Tłumaczenie, że aukcja się skończyła nic nie zmienia, bo chodzi po prostu o miejsce i rodzaj kategorii gdzie te przedmioty, często przypadkiem, błędnie opisane potrafią się od czasu do czasu pokazywać. Także link podaje - www.ebay.com a tam zakładka "search" albo "advanced search". Zrozumcie, szukajcie i powodzenia ... :)

Kuligow świetna skrzyneczka, szkoda że Finowie musieli przywalić swoje paskudne SA ...

W ramach ciekawostek dziś ktoś na allegro wystawił rewelacyjnego Visa - podkręconego nieco - ktoś wstawił sobie parę elementów ze ... złota hahah ;) Komedia, ale warto rzucić okiem - wstawiam fotki, bo pewnie zaraz skasują aukcje:

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 18:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

No ta pierwsza fota pokrowca znajomo mi wyglada.

;)

OK były mineło pozostało foto
[ img ]

co to jest za pokrowiec??? Ludziska wycisneli na tym ponad 200 euro ale czy tylko na telefonie. Ja mam swoja teza (pokrowca) moze pozniej sie z nia podziele...
Prosze o jakis komentarz na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2007, 06:30 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:08 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2007, 22:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

100 pkt Sławek :1 no ale słyszałem teksty typu ze to specjalny pokrowiec na ap-36 ;) ehhh bajdy
dobra nastepne pytanie : widziałes/liscie takie pieczatki na polskim wczesnym wyposazeniu ? pieczatki no własnie jakie? Czy to nie czasami pierwsze wzory pieczatek odbioru jakosci ???

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 18:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bolek ot tak "Na zająca" :1 Zrobilem to na szybcika...wymiary w cm.

Gdyby co daj znac !!!

Ostatnio edytowano piątek, 13 kwietnia 2007, 13:02 przez marek123, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2007, 20:08 
Pułkownik
Pułkownik

Dzieki Marek :1
Cienka jakość bo fotka, fotki - ale i tak ładnie widać pokrowiec na pasie u gościa po prawej ... ;)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 14:42 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:06 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]