Teraz jest środa, 15 lipca 2026, 08:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szabla, kto używał?
PostNapisane: środa, 25 lutego 2004, 22:48 
Weteran
Weteran

Mam pytanie, konkretnie które pułki kawalerii używały (do 1921 r.) austyjackich szabel kawalerii Wz-1877 ? Wie ktoś? Dzięki i pozdrawiam.

Ps. Polskiej kawalerii oczywiście :-_

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 22:51 
Porucznik
Porucznik

Bardzo ciężko będzie znaleźć odpowiedź na to pytanie. W polskiej literaturze dotyczącej białej broni tak szczegółowych informacji nie ma (znam prawie wszystko co wyszło), no chyba żebym coś przeoczył - co jest jednak mało prawdopodobne. Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że może taka informacja znajdować się w niepublikowanej pracy B. Mincera "Szable używane w Wojsku Polskim w latach 1918-1939", (istnieje w formie maszynopisu i podobno jest w Polsce kilka jej kopii - niestety nie znam tej pracy i nie mam do niej dojścia :( ), ewentualnie może coś by wiedzieli w Stowarzyszeniu Miłośników Dawnej Barwy i Broni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2004, 00:24 
Weteran
Weteran

Dzięki, też mam wiele z tego co wyszło, niestety..zero szczegółowych informacji. Ciekaw jestem na jakiej podstawie autorzy piszą o tej kawalerii. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2004, 18:16 
Porucznik
Porucznik

dago napisał(a):
Ciekaw jestem na jakiej podstawie autorzy piszą o tej kawalerii.

Najwartościowsze są archiwalne dokumenty z epoki - zachowało się tego całkiem sporo w C.A.W. Wiele interesujących informacji opartych na tych źródłach opublikowano w artykułach i polemikach poświęconych polskim szablom na łamach "Arsenału Poznańskiego", a także w pracach pana Andrzeja Konstankiewicza.
Wartościowy jest także zachowany materiał ikonograficzny - szczególnie ten przedstawiający pododdziały. Zdjęcia przedstawiające poszczególnych żołnierzy - szczególnie w atelier fotograficznych mogą być bardzo mylące (uzbrojenie i oporządzenie mogło być na wyposażeniu zakładu fotograficznego w charakterze rekwizytów :lol:). Bardzo istotne jest jeszcze zweryfikowanie podpisów, czy też ustnych przekazów na temat ludzi, faktów czy zdarzeń przedstawionych na fotografiach. Niestety często się zdarza, że są one błedne.
Trzecim źródłem informacji są zachowane do naszych czasów części oporządzenia, uzbrojenia itp. Tutaj na przykładzie polskich, przedwojennych bagnetów z własnego kolekcjonerskiego doświadczenia moge powiedzieć, że można wysnuć bardzo ciekawe wnioski - jednak podstawowym warunkiem powodzenia jest dysponowanie wiadomościami o odpowiednio dużej liczbie egzemplarzy do porównań.

P.S.
Wracając do austriackiej szabli wz. 1877 to po przewertowaniu dostępnych mi materiałów, udało mi się znaleźć tylko informacje, że w 1923 roku były one na uzbrojeniu m.in. 10 P.S.K., a na początku lat trzydziestych prawdopodobnie również szable tego wzoru (bo określono je ogólnie - austriackie) trafiły do niektórych pułków kawalerii jako tzw. szable ćwiczebne, przeznaczone do nauki szermierki i walki wręcz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2004, 23:46 
Weteran
Weteran

Dzięki, mam przynajmniej ten 10.PSK. (mam gdizieś w domu fotę strzelca "jakiegoś" PSK z szablą francuską Wz 1822, sprawdzę jaki pułk, czy nie 10? ). Znalazłem gdzieś fotę podpisaną "artylerzyści Legionów Polskich" zrobioną w Wiedniu 1917. Niestety nic na temat kawalerii oprócz nie popartej niczym informacji o używaniu jej prz "niektóre" pułki kawalerii i artylerii do końca lat 30. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]