Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 11:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 13:14 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:02 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 20:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

tak dzieki!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 06:49 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:02 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 07:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie luzik a nie Sejm IV RP. Nie chcę wpychać się między wódkę i zakąskę, ale ostatecznie korzystam z tego forum to mam prawo. Pan Ktoś przegina i mam nadzięje, że wymiana ciosów się zakończy. Po cholerę takie zaczepki. Sławek nie daj się sprowokować. Nie warto. Dyskutujmy na temat września to jest dużo ciekawsze.
Odnośnie manekina to już go gdzieś widziałem. Wypłynął przy okazji licytacji fantów Policji RP na allegro (m.in.czapki, hełmu). Nie pamiętam kto mi przysłał fotkę. Rzadko trafiają się tak kompletne manekiny.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 09:54 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:58 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 11:21 
Pułkownik
Pułkownik

Witojcie ;)

Mam tu mały kalambur zagadkę. Wpadł mi jakiś czas temu w ręce płaszcz wz.36 szeregowego kawalerii. Jest to pamiątka postalagowa. Zaciekawiły mnie jego losy bo za bardzo nie potrafię ustalić jednostki z jakiej pochodzi.

Płaszcz zrobniono w lutym 1939 w PZU nr.3. Stempla pułkowego ani DOK nie posiada. Posiada natomiast z odręczne podpisy właściciela który go nosił w Stalagu - na niektórych elementach podszewki kilka razy powtarza się numer 80489 (pewnie numer jeniecki), w jednym miejscu jest też podpisany z imienia i nazwiska - Jodko(... chyba Jodkowicz) Czesław.

Zastanawiam się czy na podstawie tych danych da się dowiedzieć o losach tego człowieka ? W jaki sposób trafił do niewoli, gdzie walczył i ew jaki nosił stopień. Czy ktoś próbował szukać w podobny sposób ? Czy są zachowane jakieś listy jeńców konkretnych obozów ? Z góry dzięki za wszelką pomoc. Fotki wstawię niebawem - właśnie baterie się ładują.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 12:05 
Pułkownik
Pułkownik

No i fotosy - na razie 4 liche fotki, bo niestety baterie nadal trupy ...

[ img ][ img ][ img ][ img ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 23:20 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 13:04 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:59 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 13:19 
Pułkownik
Pułkownik

Warto czekać - ja czekałem 5 lat i naraz wyskoczyły mi teraz 3 sztuki: dwa wz.36 i jeden wz.19.
Na pewno się uda, płaszczy zachowało sie stosunkowo sporo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 21:30 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!

No tego płaszcza to Ci Bolas chyba naprawdę zazdroszczę. Nie wiem czemu, ale mam słabość do kawaleryjskich szyneli...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 21:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bardzo ladny plaszcz :) , nawet nie jest zle zachowany biorac pod uwage ze byl noszony w stalagu. Ciekawe ze zachowane sa oryginalne guziki. Nie jestem pewny ale czy Niemcy nie kazali usowac symboli panstwowych? Co do ustalenia wlasciciela to moze w jakis Niemieckich archiwach. :1
Tak na marginesie czy ktos widzial ta rogatywke wz.37 na allegro?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:17 
Pułkownik
Pułkownik

Co do rogatywki to widział ją zapewne każdy. Ja nawet brałem udział w licytacji. Cóż według mnie była jak najbardziej OK, choć kilku z nas twierdzi że to zwyczajna kopia. Żałuje, że nie udało mi się jej nabyć. Jednak to nie ostatnia sztuka na świecie, doczekam się i swojej ;) A jak to jednak kopia to może i lepiej, że byłem drugi. Parę tych czapek jednak w żywocie przewaliłem i jak dla mnie w wersji "na foto" czapka była w 100% dobra. Niemniej jednak ryzyko jak sami wiecie zawsze jakieś tam jest, są ludzie którzy robią cuda, niestety podłe cuda.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 23:17 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Gratuluje, bardzo ladna ta Twoja trojka. :) Wszystkie naprawde w dobrej kondycji. :1 Jeszcze zolnierskiego plaszcza nie mam. W swoich zbiorach mam plaszcz oficerski podporucznika artylerii ktory kupilem dwa lata temu.
Co do rogatywki to sam mialem na nia apetyt, wygladala o.k. tylko ciekawy byl ten material, moze powycierany. Ale gdzies czytalem ze byly dwa typy materialu uzywane na rogatywki wz.37 Co do stanu to nie wiem czy byla wara tych pieniedzy. Kilka dziur i orzelka brakowalo. Tak jak mowiles nie pierwsza i nie ostatnia :za Bardziej zaluje ze przegapilem ta rogatywke garnizonowa artylerii kilka tygodni temu.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 09:08 
Pułkownik
Pułkownik

Pawcio może dałbyś się przekonac do publikacji fotek tego płaszcza podporucznika artylerii ? Brzmi bardzo apetycznie ... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 15:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zdjecia moich zbiorow znajdziesz pod kolekcja pawcia. Ostatnio do mojego watku dodawalem zdjecia na jesien. Troche tam jest taki bajzel , jak groch z kapusta, musze to lepiej ulozyc. W moich zbiorach jest tez duzo niemczyzny ale teraz concentruje sie glownie na Polsce. Wiele Polskich medali pochodzi ze zbiorow rodzinnych. Na tych stronach zobaczysz moje zbiory IIRP, troche cierpliwosci :) i dotrzesz do plaszcza.

Pozdrawiam

Tak sie zastanawiam czy moze nie zaczne mojego watku od nowa tylko z Polskim rzeczami. :1
Sprawdzilem i plaszcz jest na stronie 6

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]