Teraz jest środa, 17 września 2025, 19:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Two box jakie założenia
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 12:36 
Chorąży
Chorąży

witam jako ze elektronika mnie intersuje a na politechnice staraja sie mnie jej nauczyc chciałbym zaprojektowac two boxa. I tu się rodzi wiele moich pytan dotyczaczych tego urzadzenia a mmianowicie jakie powinno ono spleniac zalozenia konstruktorskie?
Cewki: odbiorcza i nadawcza jak powinny być zrobione aby uzyskac jak najlepsze zasiegi? Jakie zasilanie (napiecie, przebieg fali(sinus? Prostokat? O jakies czestotliwosci i wypelnieniu? Jaka amplituda?)
Detekcja metali zealznych od nie zelaznych ( jak bardzo zmienia się czestotliwosc w czasie wykrycia metalu i na czym najlepiej będzie taka detekcje przeprowadzac) czy robic sama detekcje zmiany czestotliwosci czy mieszac czestotliwosci i badac roznice?
Jak się wykrywa wielkosc metali czy jest to w miare możliwe dobrze zrobic? Bo nie zamierzam kopac za gwozdziem .
Od czego zalezy zasieg?
Wiem ze dla nie ktorcyh sa to proste pytania ale jak dla mnie sa one trudne, szukalem w internecie sa przedstawione rozne schematy wykrywaczy ale nie ma zalozen ani zadnych schematow blokowych czy czegos w tym rodzaju a jak wiadomo to jest podstawa przy konstruowniu takich urzadzen. Za kazde rady i sugestie będę wdzieczny

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Two box jakie założenia
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 19:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
( jak bardzo zmienia się czestotliwosc w czasie wykrycia metalu i na czym najlepiej będzie taka detekcje przeprowadzac) czy robic sama detekcje zmiany czestotliwosci czy mieszac czestotliwosci i badac roznice?

Częstotliwość zmienia sie niezauważalnie. Cewki powinny być umieszczone prostopadle do siebie tak aby odbiorcza nie "słyszała" nadawczej - a w zasadzie żeby sygnał nadawczej kompensował (zerował) się w odbiorczej. W obecności przedmiotu metalowego cewka odbiorcza zaczyna wykrywać sygnał pochodzący od prądów wirowych inicjowanych w przedmiocie przez cewkę nadawczą. Najprostsze konstrukcje wykrywają po prostu pojawienie się sygnału w cewce odbiorczej (detektor amplitudowy). Nieco bardziej złożone mają detektor fazowo-amplitudowy (tak jest lepiej).
Cytuj:
Cewki: odbiorcza i nadawcza jak powinny być zrobione aby uzyskac jak najlepsze zasiegi?

Sztywno - jakiekolwiek odkształcenia mechaniczne cewek i drążka nośnego są źródłem sygnalu większego niż sygnał od obiektu.
Cytuj:
Jakie zasilanie (napiecie, przebieg fali(sinus? Prostokat? O jakies czestotliwosci i wypelnieniu? Jaka amplituda?)

Sinus, od kilku do kilkudziusięciu kiloherców, im większa tym lepsza - znaczy ważna jest emitowana moc.
Cytuj:
Detekcja metali zealznych od nie zelaznych

W zasadzie nie występuje.
Cytuj:
Jak się wykrywa wielkosc metali czy jest to w miare możliwe dobrze zrobic? Bo nie zamierzam kopac za gwozdziem .

2box gwoździ nie wykrywa bo nosi się go na tyle wysoko że gwoździe są poza zasięgiem. 2box jest na duże rzeczy.
Cytuj:
Od czego zalezy zasieg?

Od mocy nadajnika, czułości odbiornika, wielkości i rozstawu cewek .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 14:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!

Z częstotliwością nie ma co kombinować. Lepiej od razu przyjąć w granicach około 4,0 - 6,0 kHz.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 18:02 
Chorąży
Chorąży

Witam
Więc
Cytuj:
[...]potrzebny jest nadajnik i odbiornik ,przesuwniki faz ,detektor oraz filtry , modulator mcz. Należy też założyć jaką mamy mieć częstotliwość pracy wykrywacza i do tego obliczmy rezonans cewek , które powinny mieć maximum rozproszenia pola elektrycznego[i tu ważne, średnice drutu i pojemność własna cewek ]. Dalej to zapoznanie się z układami scalonymi.I tak .... które i jakie mają pasmo przenoszenia odpowiednio do częstotliwości ,wzmocnienie trzeba obiczyć i ofset tych ukladów które zamierzamy użyć.Można też skorzystać z gotowych aplikacji układów scalonych ,których dane zawsze podaje firma która je projektuje [tak ja to zrobilem] Po odpowiedniej modyfikacji tych aplikacji pozostaje tylko to zgrabnie połączyć i wykrywacz można wrzucić na deskę do montżu próbnego.Ale wcześniej należy mieć już gotową policzoną ,zestrojoną i zrónoważoną sonde. [...]

To mi napisał Pan Aleksander gdy pytałem sie go co trzeba zrobicprzy projektowaniu wykrywacza T\R Ramowego :)
NA poczatek radze przyjrzeć się innym schematom wykrywaczy ramowych jak np. Chemelec :) PEwna rosyjka rama dość dobra która zaczynam powoli składać pierw zrobic płytke i zebrać elementy :) Jest wrażliwa na mineralke czyli dobrze pamiętać o wpływie gruntu ;).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 maja 2007, 12:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Do Radek M.

Proponuje zebys blizej przyjrzal sie schematowi detektora typu Two-box White's TM-808 to jeden z najlepszych, jesli nie najlepszy detektor tego typu. Schemat znajdziesz na forum Geotech, jak chcesz mogę też Ci go podeslać na priv.

Dalej...

Poczytaj materialy do ktorych podaje Ci teraz linki, znajdzisz w nich mnostwo informacji na temat zalozen konstrukcyjnych two-box, roznych producentow:

http://geotech.thunting.com/pages/metde ... 969528.pdf

http://thunting.com/geotech/forums/show ... hp?t=12324

W tym drugim linku znajdziesz schematy i sporo ciekawostek.

Pozdrawiam
EDIK

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]