Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 21:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: aku
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 18:41 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Akumulatorek (paluszek) duza pojemnosc- niska cena, do tego ladowarka - moze byc tylko na paluszki - czy poradzicie cos szczegolnie do kupienia- czy cos probowaliscie i odradzicie- dzieki za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 19:16 
Podporucznik
Podporucznik

polecam sczegolnie aku sanyo cadnica. niklowo kadmowe
teraz nawet o pojemnosci 1000-1100 mah. do tego radze nabyc ladowarke modelarska zamiast typowej pseudo ladowarki dostepnej w zestawach z akumulatorami. szukaj w sklepach modelarskich. ladowarka taka posiada funkcje ladowania , rozladowania , formowania , daje mozliwosc zadania parametrow w/w czynnosci, oraz , co wazne zasilana jest napieciem 12 V , czyli mozna zasilic w terenie z akumulatora samochodowego. ja sam uzywam great planes triton.
natomiast odradzam serdecznie wynalazki typu akumulator niklowo wodorkowy, niby oferuja one duza pojemnosc , natomiast co do ich trwalosci i wydajnosci , to niestety brakuje im wiele do swych "starszych braci" ni-cd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 19:49 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

nie wiem, czy sie dobrze zrozumielismy :)

mi chodzi o akumulatorki- zwykle paluszki 1.5V - a mowiac o pojemnosci myslalem przynajmniej o 2500mah - chcialbym kupic jakies sprawdzone a zarazem tanie - nie jakies tajwańskie jednorazowki- na all..o mozna spotkac 4 akumulatorki+ ladowarka w cenie 15 zl - szok!! , czy ktos to testowal?

tego co mi poleciles- szukalem w serwisie all.. i nie znalazlem ani aku, ani ladowarki :que

ale moze cos zle zrobilem- tak czy siak dzieki za odpowiedz :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 21:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tak apropo akumulatorki AA (i zresztą nie tylko AA) maja 1.2V , zwykłe baterie mają po 1.5V.

Nie wiem czemu kolega trebor tak jedzie po akumulatorkach Ni-Mh. Przez 8 miesięcy chodziłem na akumulatorkach R14 Ni-Mh 3500mAh firmy Camellion, chodziłem niemalrze codziennie , ładowały się przez noc i nic złego się z nimi nie działo "trzymały" cały czas tak samo. Teraz jadę na foreverach AA ni-mh 2500mah i tez wydają się być ok. Ładowarki uzywam prawie od roku cały czas tej samej - http://www.allegro.pl/item184937140_szy ... gs_fv.html działa jak nalezy nie jest droga, i mozna nia naładowac wszystkie rodzaje akumulatorków bez względu na rozmiar.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 21:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja polecam Ci te akumulatorki, sam używam takich i jestem z nich bardzo zadowolony
http://www.allegro.pl/item184162085_4_x ... n_f_v.html

a tu masz porzadna ladowarke, wiem, wiem, nie jest tania ale uwierz mi, bedziesz z niej zadowolony. Potrafi cuda czynic z aku...
http://www.allegro.pl/item186797879_lad ... 00_ma.html

Pozdrawiam
cop50

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 21:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
Ja osobiście mam i gorąco polecam akumulatorki AA Energizer 2500 mAh- używam je w x-terra 70, trzymają niesamowicie długo. Ich zaletą jet to, iż nie posiadają "pamięci" - czyli nie trzeba ich rozładowywać, a następnie ładować. Cena : na alle... - wraz z firmową ładowarka i przesyłką do domku - 60 zł z przesyłka, np. w media mark ok. 89 zł, w sklepach ok. 100 zł.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 22:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jezeli chodzi o ladowarke, ewntualnie mozesz poszukac poprzedniego modelu czyli IC-8800. Wizualnie jest chyba taka sama, rozni sie w zasadzie wersja oprogramowania a bedzie tansza od BC 900...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 22:57 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

dzieki wszystkim~! :piwo

wszystko posprawdzalem i przeanalizowalem......najbardziej podobaly mi sie ladowarka IC-8800 (BC-900) -znalazlem nawet za 125zl, a jeszcze wczesniejszy model za niecale 100zl - jednak szkoda wydawac tyle kasy na ladowarke- przynajmniej w mojej obecnej sytuacji materialnej :)

Myslalem osobiscie nad jakims sprzetem z dolnej polki, mimo to zeby byl przyzwoity... zarowno aku jak i ladowarka, chyba bede musial sam to przetestowac i jak to zrobie na pewno napisze moja opinie w tym watku.

pozdrawiam
heeY! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2007, 18:30 
Major
Major

Witajcie ,
pozwoliłem sobie podpiąć do tematu moje pytanie :
Zakupiłem ostatnio na jednym z wiodących sewisów aukcyjnych aku 6F22 i "dają" one ponoć
9,6V napiecia zamiast tak jak dotychczas "stare" modele tych akumulatorów 8,4 V ....i teraz
pytanko : Czy napięcie 19,2 V może uszkodzić mi wykrywkę (Fisher-a) :que
A może by tak włożyć jeden aku 8,4 V i jeden aku 9,6 V co da mi razem 18 V :) ???

:pa

Romulus

P.S. Jeszcze napięcia tych nowych aku nie sprawdzałem bo są gdzieś w drodze :( ale mam nadzieje ze to nie jakis tani chwyt
z tym napieciem bo wiecie :) wieksze napiecie = wiekszy zasieg :1 byle nie przesadzić :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ładowarki
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 22:47 
Podporucznik
Podporucznik

panowie jesli idzie o ładowarki , to obecnie uzywam tego: http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... XMAJ0&P=ML

a mam zamiar zmienic na: http://at.robbe-online.net/rims_at.stor ... 0dc14605d6

takie ładowarki naprawde robia wszystko z akumulatorami! polecam.

natomiast co do NIMH, to widocznie zle trafilem, ale juz nie zamierzam sie nimi zajmowac. kto raz sie natnie , jest "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ostrozny.

jesli ktos jest ciekaw jak wyglada porownanie NIMH i NICD, to proponuje zrobic experyment w terenie , przy niskich temperaturach. wtedy mozna sie przekonac , jak wyglada NIMH 2500 mAh w porownaniu do NICD 1100 mAh. wyglada delikatnie mowiac niespecjalnie.

a i jeszcze jedna sprawa, to nieprawda ze NIMH nie posiadaja efektu pamieciowego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 23:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ciekawie sie prezentuja te ladowarki. Podejrzewam, ze w polsce sa raczej nieosiagalne? Mam racje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 07:19 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

ostatecznie kupilem to co ktos polecal w tym watku:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=184395490

chociaz do konca myslalem nad ic-8800 , bc-900

finanse wziely gore

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 08:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Sanyo bez dwóch zdań rewelacyjne akumulatory. A coś z tańszych to polecam GP zielono - pomarańczowe o pojemności 2700, naprawdę mają kopa i długo trzymają.
Hamy nie polecam - wydawało mi się, że były ok 2600, ale jak się przesiadłem na GP różnica kolosalna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 19:44 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Polecam paluszki SANYO enelopy super akumulatorki i to jedne z niewielu, które z podanych na opisie maja taka pojemnośc jak jest napisana, te tanie w żadnym razie nie maja takiej pojemności jaka jest zadeklarowana na opakowniu. I co jest ciekawostką enelopy mogą stać naładowane nawet rok nie tracąc pojemności. Ładowarka jak najlepsza, polecam z allegro, http://www.allegro.pl/item184698242_bc_ ... osci_.html
Mam takową i jestem bardzo zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 21:35 
Podporucznik
Podporucznik

cop 50 looknij na to: http://www.wimarex.com.pl/

to jeden z wielu sklepow modelarskich w polsce. google powie ci reszte. mozna kupic te ladowarki wielu sklepach. polecam rowniez fajna i tania ładowarka shark firmy rcm pelikan.zaleta takich ladowarek jest miedzy innymi to , ze mozesz ladowac baterie skladajace sie z 24-30 ogniw nicd lub ni mh a nia po 4 , jak to ma miejsce w popularnych "ladowarkach". poza tym proces ladowania jest automatycznie kontrolowany i konczy sie we wlasciwym momencie , z dokladnym wskazaniem napiecia , pojemnosci oraz kondychy akumulatorkow. poza tym jest opcja formowania , i wiele wiele innych. a to wszystko zasilane z aku samochodowego w szczerym polu:):):)!inna sprawa to to iz niedlugo i tak czeka nas przesiadka na aku typu li jon oraz li po. a te ladowarki takowe obsluguja.

to tyle.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]