Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 11:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 17:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

masz jakies inne foty tej ostatniej skrzynki ? jakby co to daj je tu prosze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2007, 11:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Coś takiego.... przez niektórych nazywana rogatywką polową wz.35, myslę że ciekawa rzecz [zdjęcie nie oddaje poprawnego koloru materiału]

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2007, 20:57 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam wszystkich. Moje ostatnie trafienie :)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2007, 16:43 
Pułkownik
Pułkownik

No no ładne rzeczy ... Tomek, ten drelich to niestety już nie pre'39 - to produkcja podjęta pod koniec wojny już na terenie Polski. Cała kurteczka to właśnie też moim zdaniem 1945-47.

Wracając jeszcze do fotek z ładownicami z rkm - odgrzebała się na innym forum jedna ciekawa. Zapewne pamiętacie fotkę trzech naszych jeńćów idących do niewoli każdy z trójkami z okuciami na rogach ? To ta fotka chyba została zrobiona chwilkę później - mam wrażenie że to jeden z tych żołnierzy:

[ img ]

Co do kurtek drelichowych sześcioguzikowych w przedwojennym WP - oczywiście były, trudno ich niezawuażyć. Pytaniem pozostaje jakim wzorem je oficjalnie zwano - śledząc jednak materiały archwialne widać że pojawiły się na początku lat trzydziestych - gdzieś circa 1931/32 roku i do czasu wprowadzenia nowego wzoru munduru (z kurtką siedmioguzikową) były podstawą munduru letniego. Znam w sumie tylko jeden egzemplarz tej kurtki zachowany w centralnej Polsce :)

Tutaj fajna fotka obsługi/karabiniarzy CKM - ładnie widać te kurtki:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2007, 18:29 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Na zdjęciu Bolka widać też ładnie rogatywki :) tak jak ta na zdjęciu powyżej.

Wracając do drelichu- nie nastawiałem się ze bedzie to płótno z 'września' kupowałem z nastawieniem na AWP [tak twierdził sprzedawca]
ale mialem nadzieję że a nóż, widelec... hehe :)

Kolejna rogatywka wz.37

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2007, 22:57 
Pułkownik
Pułkownik

Heheh Tomek to skoro masz i czapeczkę i drelich który wygląda b. podobnie, może warto zrobić fotki jakiegoś manekina ? Podstawa do fotek świetna ...
W ogóle to kiedyś może uda się, żeby pokazać kompletną polską postać (np. na człowieku) w oryginalnych fantach ... koledzy zbierający WH/SS non stop pokazują takie żywe manekiny ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 09:47 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Brak manekina.. drogie są!! fiu fiu!!

Można też zebrać do kupy fanty od kilku osób i zrobić kompletnego modela :) [płaszcz, rogatywka, mundur etc..] będzie okazja na Mechelinkach w lipcu lub u was , tylko jak znaleźć dorosłego człowieka o wzroscie 165-172 cm - taki średnio miał wzrost polski szeregowy

Ostatnio edytowano wtorek, 8 maja 2007, 10:46 przez Berlin, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 10:42 
Pułkownik
Pułkownik

Pomysł jest bardzo fajny, ja tam na studiach zmaltretuje jakiegoś chuderlawego zasuszonego kolegę ... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 17:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

panowie - ja sie moge zglosic na ochotnika do malej rekonstrukcji piechura :) . W sumie fajny pomysl wam wpadl do glowy - pelnej rekonstrukcji polskiego wojaka z wrzesnia ( i przed wrzesniowego ) to jeszcze nigdzie nie widzialem. poznidej takie foteczki mozna by bylo gdzie w jakiejs gazetce albo na stronce umiescic i tu na forum pokazac. Co wy na to ?? co prawda nie zbieram polskich fantow tylko niemczyzne ale chetnie w takiej rekonstrukcji wezme udzial .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2007, 23:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ladne rogatywki, poznaje ta druga. :) Gratuluje
Pytalem wczesniej czy ktos z was ma zdjecia polskich lotnikow w adrianach. Moze ktos by mogl cos zamiescic. Z gory dziekuje
Pytam bo udalo mnie sie kupic taki oto helm (wyszedl z za oceanu). Widzialem juz kiedys takiego adriana z orlem lotniczym i bialym pasem ale dokladnie kiedy by noszony to nie wiem. Moze ktos bedzie cos wiecej wiedzial. Z gory dziekuje. :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 19:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przecież to niemożliwe żeby hełmy typu adrian (wz15) z orłem angielskim wz40 były uzywane w lotnictwie polskim. W anglii rzadkością były hełmy mk2 a co dopiero mówić o adrianach. Jak dla mnie to jakiś wymysł. Jeżeli ktos miałby zdjęcia albo jakiś dowód na wystepowanie takich hełmów to chętnie zobaczę ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 19:36 
Pułkownik
Pułkownik

Hmmm mi w ogóle ciężko sobie wyobrazić poco lotnikom WP hełmy stalowe ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 20:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam! Co do wypowiedzi o rzadkosci helmow MKII na wyposazeniu PSZnZ, to jedynie w roku 1940 polskie oddzialy byly kiepsko wyposazone, pozniej jednak kazdy mial pelne oporzadzenie i mogl pojsc do magazynu i wybrac sobie kanadyjsie, lub brytyjskie.

Co do tego helmu, moze uzywany byl przez zolnierza ktory najpierw trafil do Francji(dostal stare wyposazenie), a nastepnie przedostal sie do Anglii wraz z tym helmem, tam dostal lotniczego orla, bo zapewne zapisal sie do odpowiedniego oddzialu i moglo wtedy tak sie zdazyc ze uzywal go w obronie p.lot w bitwie o Anglie, na ktoryms z wysunietych polskich lotnisk.

Hehehehe... ale nakobinowalem, taka mala teoria :D:D:D:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 21:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

MichalMag miałem na myśli oczywiście wykorzystywanie hełmów mkII w RAF-ie bo tego dotyczy temat ;)

A we francji z tego co wiem wszyscy dostawali juz wz26

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 maja 2007, 21:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Interesujacym faktem jest ze helm byl na pewno po przerobce polskiej. Widoczne nity na zdjeciu. W ksiazce Kijaka pisze ze helmy adrian wz.15 trafily takze do lotnictwa w okresie miedzywojennym. pisze:"...w bardzo niewielkich ilosciach, przydzielane byly dla oddzialow reprezentacyjnych. Swiadcza o tym zachowane materialy ikonograficzne, jak na przyklad fotografia pocztu sztandarowego 5 pulku lotniczego w dniu jego swieta w roku 1930." Moze ktos ma ta fotke byla opublikowana w "Zolnierz Polski" 1930, nr.25 Jest to moze jeden z niewielu dokumentow jego istnienia.
Co do orla to nie mam pomyslu tylko to ze helm mogl pozniej byc uzywany na zachodzie. Widzialem kiedys wlasnie taki sam helm z tym bialym paskiem tylko z orlem przedwojennym. W tym oto helmie nie ma sladow jakiejs niedawnej przerobki. Dziekuje za wszystkie wypowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]