Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 10:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zasięgi ACE'a - reaktywacja
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 10:34 
Plutonowy
Plutonowy

Mam pytanie. Widziałem na tym forum testy zasięgów ACE'a 250 w powietrzu. Porobiłem własne testy i jestem skonfundowany. Mój ACE ma sporo większe zasięgi (mogę zamieścic wyniki moich testów jeśli chcecie). Czy to możliwe że Garrett wypuścił różne wersje bebechów do ACE'a o różnym preformansie. Czytałem gdzieś na tym forum że komuś się poprawiły zasięgi po wymianie elektroniki (po awarii)...

Ma ktoś z Was podobne odczucia?

Pzdrawiam serdecznie :piwo
Tomek

Ostatnio edytowano wtorek, 15 maja 2007, 13:22 przez Yogi, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: test
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 12:35 
Plutonowy
Plutonowy

Moje testy:

[ img ]

W sumie liczby są na poziomie dużej cewki z testów kol. Grzebiuszka. Może ktoś potwierdzić te liczby? Najlepiej na niedawno zakupionym ACE'ie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: test
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 15:44 
Generał Broni
Generał Broni

Witam, kawał dobrej roboty :1 :piwo
Yogi napisał(a):
Najlepiej na niedawno zakupionym ACE'ie.

Czy sugerujesz, że z "wiekiem" wykrywki stają się słabsze ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 17:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.Mam kanara od mniej wiecej roku,od pewnego czasu zaczelem odnosic wrazenie ze moj zamienil sie w wykrywacz powierzchniowy.Pogrzebie czubkiem buciora i fant jest na wierzchu-moze to kwestia rodzaju gleby,albo moze mu cos tam w srodku siada??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 18:06 
Generał Broni
Generał Broni

brrrrr
Ja też mam wykrywkę od ponad roku, ale nie zauważyłem zmian, dalej kopie doły po 30 - 40 cm za np kawałkami cynku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 18:52 
Plutonowy
Plutonowy

marekfx napisał(a):
Witam.Mam kanara od mniej wiecej roku,od pewnego czasu zaczelem odnosic wrazenie ze moj zamienil sie w wykrywacz powierzchniowy.Pogrzebie czubkiem buciora i fant jest na wierzchu-moze to kwestia rodzaju gleby,albo moze mu cos tam w srodku siada??

Nie, wręcz przeciwnie. Myślę że w pewnym momencie Garret coś naknuł w elektronice i późniejsze wrsje ACE'ów były "głębsze". Ktoś na forum (teraz nie jestem pewien czy na tym) pisał, że mu się ACE wyłożył po przejściu pod drutami wysokiego napięcia. Po gwarancyjnej wymianie elektroniki miał większe zasięgi. Tylko nie mogę znaleźć tego wątku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 19:02 
Plutonowy
Plutonowy

Do tej pory nie kopałem sygnałów które skakały po całej skali bo gdzieś wyczytałem że to najczęściej śmieć. Teraz myślę, że to mogły być fajne fanty ale w zakresie "niepewnego ID". :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 19:29 
Plutonowy
Plutonowy

A może to ta nowa osłona na cewke jest jakaś magiczna :que ;)
W Wikingu dostałem taką: [ img ]
a z tego co widziałem w sieci, kiedyś była taka: [ img ]

Chyba ta starsza była fajniejsza bo ta nowa zasłania dużo terenu i piach się zbiera między wewnętrznym i zewnętrznym owalem cewki. Nie robiłem testów bez osłony bo nie mogę jej teraz zdjąć :mad:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 maja 2007, 00:33 
Specjalista
Specjalista

Po pierwsze nie ma opcji, żeby osłona zmieniała zasięg, to tylko kawałek plastiku i jedyny sposób w jaki może na zasięg wpłynąć, to poprzez zwiększenie dystansu między cewką a fantem… tylko, że wtedy osłonka musiała by mieć 10 cm grubości od spodu.
Po drugie jest bardzo mało prawdopodobne, żeby nastąpiły zmiany w elektronice zwiększające zasięg. To nie jest topowy wykrywacz Garretta, wręcz przeciwnie. Więc Garrett bez problemu może produkować głębszy strzęt, jeśli chce, tylko, że byłby to strzał do własnej bramki. Najgorsze co może sobie zrobić producent, to wyprodukować lepszy model i policzyć za niego mniej niż za model teoretycznie wyższy, wtedy ludzie zamiast kupować droższy model kupowali by tylko tańszy i producent poniósł by ogromne straty (również na projekcie i reklamie droższego i gorzej się sprzedającego produktu tak jak teraz Microsoft w Chinach z Vistą).
Najprawdopodobniej gdyby Garrett rzeczywiście chciał powiększyć zasięgi ACE prawdopodobnie wypuścił by nowy model o nazwie 350 i w bardziej stonowanych kolorach i oczywiście odpowiednio sobie za to policzył.

Różnic w zasięgu upatrywał bym przede wszystkim w ilości zakłóceń, czasami wystarczy obrócić wyrywkę na stole (wokół własnej osi) o dosłownie kilka stopni (centymetrów) by zasięg wyraźnie spadł lub wzrósł. Żeby porównanie było miarodajne, trzeba by testować wykrywacze (oba w tym samym miejscu) na zupełnym pustkowiu, z dala od cywilizacji.

Druga sporawa to powtarzalność pomiarów. Dla jednego co innego znaczy sygnał powtarzalny niż dla drugiego, nawet przy tak precyzyjnym opisaniu procedury jak to tylko możliwe.
Jest oczywiście 1% szansy, że zasięg ACE rzeczywiście wzrósł… ale nie znam powodu dla którego producent miał by zrobić tak dziwne i nieostrożne posunięcie, obarczając się niezadowoleniem klientów którzy wcześniej kupili model ACE.
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 maja 2007, 13:11 
Plutonowy
Plutonowy

W pełni się z Tobą zgadzam, dlatego zacząłem ten wątek. Testy zrobiłem sobie tak trochę dla własnej zabawy i naprawdę nie spodziewałem się takich różnic w zasięgach w stosunku do testów Grzebiuszka.
Dlatego proszę aby ktoś zweryfikował te dane na w miarę nowym ACE'ie (jeśli była hipotetyczna zmiana w elektronice).
Inna sprawa że ja zamiatam cewką b. szybko bo zauważyłem że u ACE'a im szybciej tym dalej łapie. Może to jest przyczyna. :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 17:38 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam. Z ciekawoscia przeczytalem temat, i mam do was pytanie. Czyktos robil testy w glebie? Mam zamiar przesiasc sie z Rutus'a First'a na Garrett'a ACE 250. Wiem, ze Rutus ma zasieg na monete 1zl 17cm w glebie, a jak ACE? (to, ze w powietrzu ma zasieg 22cm, malo mnie interesuje- nie ma to nic do zasiegow w ziemi). Moglby ktos przeprowadzic taki test na pierwszym lepszym wypadzie z ACE z jedno-zlotowka? Z gory dziekuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 18:38 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie da się przeprowadzić wiarygodnego testu w ziemi dla żadnego wykrywacza, jeżeli naruszy się grunt ponad nią. Aby był to rzeczywisty pomiar, moneta musi naturalnie "przebywać" w gruncie przez kilka lat, aby wokół wytworzyły się sole. Jakimś połowicznym rozwiązaniem (brak efektu aureoli wokół monety) jest wprowadzenie monety np. pod kątem 45° jak w następującym teście:
http://www.nexusdetectors.com/Testspagecontinue1.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 22:08 
Chorąży
Chorąży

Denar Twoja autopromocja przechodzi sama siebie....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 23:07 
Moderator
Moderator

Koledzy. Testy zamieszczone przeze mnie były testami -jak to napisałem - w pomieszczeniu zamknietym ,w scianach mam pełno zbrojenia, w podłodze stalowe szyny, wszędzie pełno konstrukcji metalowych ( szkielet foteli, rama stołu, telewizor itp.) Pomiary, które podałem są poglądowe i miały pokazać ,że Garrett Ace 250 ma zasięgi nie mniejsze niż podane w teście. Jeżeli ktoś ma większe-chwała mu. W tym samym pomieszczeniu dokładnie dla tych samych przedmiotów robię pomiary dla innych wykrywaczy i tylko wtedy można je porównywać ( ta sama osoba testująca ,to samo miejsce testu, te same przedmioty). W innym pomieszczeniu ta sama sztuka wykrywacza może mieć inne wyniki. Postaram się w któryś weekend zabrać moje magiczne pudełko z przedmiotami w teren i tam przeprowadzić pomiary w powietrzu-ciekawe jak się zmienią w stosunku do tych przeprowadzonych w domu. Robiłem testy w powietrzu ,bo to chyba najprościej zrobić. Wiele razy myślałem nad testami w ziemi, ale nie wymyśliłem żadnej kompromisowej metody. No bo jak sprawdzić zasięg na monetę np boratynkę? Trzeba by zakopać kilka boratynek, np na 30 ,25, 20, 15 cm w takich odstępach od siebie ,by wykrywacz widząc jedną monetę nie miał zakłóceń od sąsiedniej. Taki zestaw musiałby poleżeć przynajmniej kilka miesięcy (jeżeli nie lat). I przy testach okazałoby się ,że np boratynkę z 20 cm kanarek widzi, a z 25 już nie. To żeby rzetelnie sprawdzić z ilu, to trzeba zakopać znowu kilka boratynek na 20, 21, 22, 23, 24, i 25 cm. odczekać jakiś czas ,zrobić testy. Na pewno coś powiedzą ,ale ktos może zadać pytanie: a jak będzie, gdy moneta nie bedzie poziomo w ziemi, tylko skosem ,albo wręcz pionowo? Wskazania wykrywacza się zmienią. I co,robić nowe testy w ziemi dla monet leżących płasko ,skośnie o 30 stopni, skośnie o 45 stopni ,pionowo??
Ja sobie takich testów w praktyce nie wyobrażam. Natomiast testy w powietrzu nawet takie da się duzo prościej przeprowadzić.

Odnosnie elektroniki Garretta. To ja miałem ten przypadek z uszkodzeniem kanarka pod linią wys nap i to mnie trafił się nowy z lepszą elektroniką niż ten stary. Po czym poznać którą elektronikę się ma?

Elektronika stara (mniejsza czułość) - po załączeniu wykrywacza przyciskiem PWR należy odczekać aż usłyszymy pojedyńcze "piknięcie"tak na prawdę są dwa piknięcia-jedno w chwili naciśnięcia PWR i ożywienia się wyświetlacza, drugie po ok 1,5 sek-dopisane 16.07.2007 przez Grzebiuszkę. Wykrywacz jest gotowy do pracy. Jeżeli teraz ponownie naciśniemy PWR i przytrzymamy wykrywacz się wyłączy.

Elektronika nowa ( w moim przypadku większa czułość) - po załączeniu wykrywacza przyciskiem PWR należy odczekać aż usłyszymy pojedyńcze "piknięcie""tak na prawdę są dwa piknięcia-jedno w chwili naciśnięcia PWR i ożywienia się wyświetlacza, drugie po ok 1,5 sek-dopisane 16.07.2007 przez Grzebiuszkę. Wykrywacz jest gotowy do pracy. Jeżeli teraz ponownie naciśniemy PWR i przytrzymamy, wykrywacz po ok 5-6 sekundach wyda dwa piknięcia i wróci do ustawień fabrycznych.

To tyle z moich obserwacji ,do tematu myslę że bedziemy co jakiś czas wracać. Pozdrawiam "kanarkowców" Grzebiuszka

P.S. Aby w starym ACE powrócić do ustawień fabrycznych, należy przycisk PWR przytrzymać ok 5 sek od razu przy włączaniu (po włączeniu nie puszczać ,tylko trzymać cały czas)

Ostatnio edytowano wtorek, 17 lipca 2007, 00:09 przez Grzebiuszka, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 10:37 
Plutonowy
Plutonowy

HA! Czyli jednak miałem rację z tą elektroniką :krol

To jeszcze podoliwam olewy do ognia :ups:

Mój po włączeniu wydaje DWA piknięcia w odstępach ok. 1 sekundy. :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]