Nie wiem, czy mogę zabierać głos ?
Co prawda twórcy forum piszą, że
Cytuj:
To miejsce nie tylko dla eksploratorów, lecz także dla pasjonatów historii, kolekcjonerów militarii i monet, historyków, otwartych umysłem archeologów, miłośników własnego regionu i wszystkich tych, którzy chętnie rozmawiają i słuchają o wszystkim, co możemy określić mianem "skarb"
Bowiem nie wiem, czy mój umysł zostanie uznany za na tyle otwarty, na ile trzeba, aby coś tu napisać?
znalazłem coś w sieci i nie mogłem się oprzeć, aby sie tutaj tym nie podzielić.
http://www.kobidz.pl/app/site.php5/article/7/2529.htmlCytuj:
Poruszono również kwestię wyzwań, jakie stoją przed służbami konserwatorskimi w obliczu nasilającego się procederu rabunku stanowisk archeologicznych i kwitnącego nielegalnego rynku zabytkami.
Opór środowisk archeologicznych i konserwatorskich wobec poszukiwaczy i pomysłu legalizacji tych poszukiwań nie wynika jak widać ze ślepej nienawiści, a takie wnioski nasuwają się po lekturze wielu wypowiedzi na tym forum – nie wszystkich, ale chyba większej części, lecz z jak to określono z nasilającego się procederu rabunku stanowisk archeologicznych.
Może ktoś jest wstanie powiedzieć dlaczego ten proceder się nasila?
Jeśli uda wam się na to pytanie odpowiedzieć, to może odnajdziecie klucz do legalizacji poszukiwań.
To jakby na tyle.