Teraz jest sobota, 20 września 2025, 12:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: SKARB w piwnicy
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 11:06 
Plutonowy
Plutonowy

Cześć wszystkim. :pa Znajomy prosił mnie niedawno o przeczesanie piwnic bardzo starego domu który stoi na terenie jego posiadłości. Jest to pozostałość po zabudowaniach dworskich. Podobno gdzieś tam w lochach jest zakopany SKARB... Piwnice są sklepione półokrągło a podłoga to ubita ziemia (klepisko). Wybraliśmy się więc na poszukiwanie SKARBU... Klimat fajny, mroczne katakumby, chłód i wilgoć, migocząca latarka, echo... Aż ciarki przechodzą po plecach. :)
Przeczesałem podłogę piszczałką ale mieliśmy tylko kilka żelaznych sygnałów. Jedyny "kolorowy" sygnał to jakaś stara ołowiana plomba. Wybrałem najsilniejszy sygnał żelazny (pinpointem) i zaczelismy kopać. Niestety jakies 20 cm pod klepiskiem znaleźliśmy "podłogę" z ciasno ułożonych, pasujących do siebie kamieni i cegieł. Nie daliśmy rady się przez to przebić tego dnia. Mam zamiar jeszcze tam kiedyś poszukać i pokopać ale nie wiem czy warto kopać te żelazne sygnały. Nie sprawdziłem jeszcze całej podłogi bo częściowo zawalona była "wekami" i różnym metalowym śmieciem większego kalibru.

I tu pytanie do ekspertów: czy żelazny garnek wypełniony "kolorowym" metalem da sygnał "na kolor" czy "na żelazo"?

Bo nie wiem czy skupić się na kopaniu żelaznych sygnałów czy na przerzucaniu metalowych śmieci w inny kąt piwnicy (troche to potrwa) i sprawdzeniu reszty polepy.
Poradźcie proszę, :drap

Pozdrawiam serdecznie, :zdr
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 11:29 
Podporucznik
Podporucznik

Witaj,
jak na moje oko to jak garnek - nawet żelazny - poleży dostatecznie długo w ziemi (w sumie to wystaczy myśle jakieś 20 lat :) ) to i tak da sygnał na dobry kolor
mocno skorodowane zelazo juz tak ma ... a juz szczególnie jakieś większe
jak już zaczniesz kopać i "zruszysz" ziemie to nagle okazuje sie, że sygnał który był pięknym kolorem raptem robi się żelazem

a co do piwnic to i tak jak bym miał mocny sygnał na żelazo bym rył, a wiadomo .... moze skarb w salowej skrzyni :D

pozdr.warwick

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 13:18 
Weteran
Weteran

Poszukując depozytu w piwnicach nie zapominaj o scianach. W piwnicach często zamurowywano fanty w scianach. Jak klamotów bylo wiecej to tworzono ślepe piwnice. Porównaj "naziemny" obrys budynku z planem piwnic , a nuż znajdziesz jakieś niezgodności. Dobrze byłoby użyć two-boxa. Chociaż ACE 250 nieźle wyłapuje większe fanty nawet przywalone kamieniami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 14:08 
Plutonowy
Plutonowy

Simon napisał(a):
Poszukując depozytu w piwnicach nie zapominaj o scianach. W piwnicach często zamurowywano fanty w scianach. Jak klamotów bylo wiecej to tworzono ślepe piwnice. Porównaj "naziemny" obrys budynku z planem piwnic , a nuż znajdziesz jakieś niezgodności. Dobrze byłoby użyć two-boxa. Chociaż ACE 250 nieźle wyłapuje większe fanty nawet przywalone kamieniami.

Piwnice to 2 "szeregowo" połączone pomieszczenia. "Na długość" zgadzają się z obrysem budynku. "Na szerokość" nie. Budynek jest szerszy i jego część wydaje się nie podpiwniczona. Badałem ściany wykrywką i faktycznie w jednym miejscu na ścianie od strony braku podpiwniczenia jest słabiutki sygnal. Normalnie na dynamiku ACE nic nie wyczuwa ale na pinpoincie zaczyna tam coś cichutko pomiaukiwać na dość dużej powierzchni. Pewnie coś sporego jest w daleko po drugiej stronie ściany. Ale nie chcę robić totalnej demolki w piwnicy żeby wyciągnąć jakiś stary, bezużyteczny złom. Poza tym ściany i sufit to jeden łuk od podłogi do podłogi. Nie chcę żeby mi się chałupa na głowe zawaliła. :o Na ścianie nie widać śladów że była ruszana. Jak wywołam zdjęcia to wrzucę (robię jeszcze "kliszówką" :1 )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 16:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

tu by sie przydał georadar, który da zarys co to może być. Czy wnęka czymś wypełniona czy raczej rura. Tylko kto ma taki radar?

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 maja 2007, 13:17 
Plutonowy
Plutonowy

Takie urządzenie chyba sporo kosztuje. Nawet wypożyczenie... Nie stać mnie, tym bardziej że przeszukuję tą piwnicę charytatywnie i nie chcę jeszcze dopłacać do tego interesu. Nie mógłbym zabrać człowiekowi np. połowy tego co kiedyś należało do jego rodziny.
Fakt, w skrytości ducha liczę na jakąs monetę na pamiątkę. :spoko No i fotki z mojego pierwszego depozytu. :dev
No are na razie lipa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 maja 2007, 14:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Przygladnij sie ceglom i spoinom ( fugom ) miedzy ceglami w piwnicy ... jesli bylo cos zamurowywane to jest szansa , ze sciane otynkowano by zatrzec slady ... tynk odpada i ukazuje nieregularnosci .
W starych domkach jednak nie zawsze podpiwniczano calosc wiec moze byc tez tak , ze zarys piwnicy moze stanowic 1/4 zarysu domu . Ciezko Ci cos konkretnego doradzic ale z ciekawosci warto sprawdzic .
Jesli natomiast chodzi o slaby sygnal za sciana ... z wlasnego doswiadczenia powiem , ze mocno wypalone cegly ( pokryte jakby ceramika ) koloru czarnego ... potrafia wzbudzic wykrywacz :nicnie :( .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 maja 2007, 21:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Moja porada nt. ścian: WIERTARKA UDAROWA I DO ROBOTY !
Tylko później dziury poszpachluj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: do tematu
PostNapisane: środa, 30 maja 2007, 22:26 
Generał Broni
Generał Broni

Jjeżeli mailbyś lampe ultrafioletowa to te warto by bylo oswietlic te miejsce taką lampą i zrobic zdjecie .
W swietle uv widoczne bedą wszelkie różnice w budowie, a jezeli cos zostało zmienione w pierwotnej konstrukcji piwnicy to te zmiany powinny być uwidocznione na zdjeciu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 czerwca 2007, 08:53 
Plutonowy
Plutonowy

Wrzucam obiecane zdjęcia piwnicy:

[ img ]

Na razie poszukiwania bezskuteczne. Ścian nie kuliśmy, nie będziemy wandalami. Do sprawdzenia jest jeszcze jakieś 40% klepiska. Na razie stoją tam metalowe graty.
No i jeszcze info od innej osoby że hojny może być strych... :pomysl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 czerwca 2007, 23:33 
Weteran
Weteran

Oh! Strychy , moja miłość. Pamietaj.1 Okolice komina. 2. Gruba belka idąca wzdłuż dachu pod samym szczytem. 3. Wejście na strych. Mam na mysli to, że wejscie to jest po przewaznie dziura w podłodze strychu w kształcie prostokata , którego boki obite są deskami. Zajrzyj za deski. 4 Wszlkie elementy " dekarskie" . 5. Jak zwykle wszelkie asymetrie. 6. No i na koniec oczywiscie " pod podłogą". Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]