Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 04:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwacz skarbów stanie przed sądem [Dziennik Bałtycki]
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 01:45 
Kapitan
Kapitan

Bytowianin stanie przed sądem za to, że nielegalnie poszukiwał zabytków archeologicznych. To pierwsza taka sprawa na Pomorzu i jedna z niewielu w Polsce.

Poszukiwacz skarbów wpadł niejako na własne życzenie. Wiosną tego roku znalazł w okolicach Bytowa cmentarzysko z epoki wpływów rzymskich (początek naszej ery - red.). Dwie monety przekazał słupskiej delegaturze Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Miał nawet otrzymać nagrodę za zgłoszenie odkrycia. Jednak w tym samym czasie wystawił ofertę sprzedaży monet rzymskich na bytowskim portalu internetowym. Konserwator zabytków zawiadomił policję. Postępowanie w tej sprawie było krótkie. Policjanci zarekwirowali u poszukiwacza 27 monet rzymskich i jedną z innego okresu oraz wykrywacz metali.
- Podejrzany został przesłuchany i przyznał się do nielegalnych poszukiwań - mówi Stanisław Tempski, naczelnik sekcji prewencji bytowskiej policji. - Odmówił jednak składania zeznań.
Postawiono mu zarzut z artykułu 111 ustawy o ochronie zabytków, który mówi o nielegalnych poszukiwaniach przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania. Grozi mu kara grzywny lub ograniczenia wolności, a także przepadek sprzętu, używanego do poszukiwań i oczywiście znalezionych zabytków. Wniosek trafił już do sądu grodzkiego.
- To pierwsza tego typu sprawa na terenie naszego działania i mam nadzieję, że trochę wystraszy innych poszukiwaczy - przyznaje Iwona Kozerska, archeolog ze słupskiej delegatury WUOZ.
Takie sprawy, mimo że nielegalne wykopaliska w Polsce to już plaga, należą wciąż do rzadkości. Poszukiwacze są w zasadzie bezkarni. Kilka lat temu zapadł jedyny jak do tej pory wyrok skazujący. Dwie osoby, które nielegalnie przekopały cmentarzyska z przełomu er koło Częstochowy, skazano, ale za prowadzenie nielegalnej... działalności gospodarczej. Sprzedawali bowiem znalezione przedmioty. Teraz trwają jednak przymiarki do zaostrzenia przepisów.

Grzegorz Popławski - Dziennik Bałtycki
27.06.2007.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 09:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

"plaga poszukiwaczy" "są bezkarni" :n ciekaw jestem czy ta kobieta w ogóle wie o czym mówi ja póki co słyszałem o 3 takich przypadkach rozkopywania stanowisk archeologicznych.
I jak zwykle znowu nasza repeutacja spada :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: media
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 09:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

A czy ta "PANI" zadala sobie trud i sprawdzila ilu studentow,itd...archeologii kopie na stanowiskach archeo "odkrytych" w okresie studiów na uczelni???????. :mad: :mad:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 09:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Żeby przypadkiem ktoś nie wysnuł błednych wniosków po przeczytaniu fragmentu:
Cytuj:
...Policjanci zarekwirowali u poszukiwacza 27 monet rzymskich ...

przypominam, że w wątku --> viewtopic.php?t=40976 zostało wyjaśnione pochodzenie tych monet:

Cytuj:
WKZ z panią Iwoną Kozerską na czele doszedł do wniosku ,że ukrywam najlepsze znaleziska z tamtego miejsca w domu. misiąc temu miałem przeszukanie domów. znaleziono rzymskie monety, tylko,że te które zakupiłem w lutym na portalu allegro, w sposób całkowicie legalny.w tej chwili jestem po przesłuchaniu na Policji, gdzie powiedziano mi,że owszem zakupiłem te rzymskie monety na allegro,bo to sprawdzili, ale mimo wszystko zostanie mi postawiony zarzut poszukiwań bez zezwolenia WKZ

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 10:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Najsmutniejsze , ze blotem i g.o.w.n.e.m. obrzuca sie nas glosno i pisze jacy niedobrzy jestesmy a gdy sie wszystko wyjasni to przeprosiny ... trzeba sobie samemu napisac i do gazety wyslac :( liczac na laske redakcji , ze opublikuja .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 11:08 
Generał Broni
Generał Broni

Sprawa może być ciekawa i precedensowa.Kiedy będzie znany termin rozprawy może jakiś cynk na forum?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: rozprawa
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 11:18 
Chorąży
Chorąży

słuchajcie, jak tylko będę wiedział o terminie mojej sprawy, dam Wam znać na forum. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 11:19 
Generał Broni
Generał Broni

Trzeba mieć gigantyczny tupet, żeby najpierw przyjąc od poszukiwacza monety, których samo by się nigdy nie znalazło, a potem wytoczyć mu sprawę w sądzie :gil :szu ten babsztyl, bo inaczej jej nazwać nie mogę, powinien stracić pracę, bo działą na szkodę dziedzictwa kulturowego i swojego urzędu. Gdyby nie ten poszukiwacz, w życiu nie dowiedziałąby się o tym stanowisku. Bo szczerze wątpię, czy chociaż raz ruszyła 4 litery zza biurka w swojej "karierze".

Normalnie szlag mnie trafił po przeczytaniu tego artykułu :gun: :szu :gil :anty :mg: :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 11:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Za pomowienie tez jest § ... wiec jak Kuba Bogu ... Zobaczymy jakie bedzie rozwiazanie sprawy .

Ale zastanawiam sie jak to bedzie kiedys ze mna ... wykopalem w niemczech kilka monetek ... moge je posiadac tutaj :1 . Jesli mnie jednak dorwa przy probie wywiezienia ich z niemiec ... :gil :bat . Jesli uda mi sie je wwiezc do polski to tez :bat bo bede posadzony o to , ze Polskie dobro narodowe ukradlem ... no bo jak udowodnie , ze w niemczech kopalem ???? :( :sciana .

Pozdrawiam - Piotr

Ostatnio edytowano środa, 27 czerwca 2007, 11:39 przez saper3791, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 11:38 
Generał Broni
Generał Broni

A może stawimy się licznie na tej rozprawie w geście solidarności z naszym kolegą i żeby pokazać, że nie jesteśmy żadnymi złodziejami i nie boimy się pokazać w sądzie :que Poza tym sam przebieg rozprawy może być pouczający i interesujący.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 11:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

tez sie z tym,zgadzam,dla mnie to troche nie po drodze,ale miejscowi poszukiwacze mogliby zajrzec na ta rozprawe i podzielic sie wnioskami..........

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 11:49 
Mr. Sturmgewehr

saper3791 napisał(a):
no bo jak udowodnie , ze w niemczech kopalem ???? :( :sciana .

Pozdrawiam - Piotr

Zglos je na granicy w momencie wwozu do Polski - i wsio.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 12:00 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

byelm kiedyś w sądie (naszczęście byłem tylko obserwatorem :1 ) poza tym byłem tam na wycieczce szkolnej i sąd mówił nam mniędzy innymy o tym kiedy wyłancza się jawność rozprawy i nie widze powodów aby tutaj została ona wyłączona chyba że uznają że godzi ona w godność tej "pani" (w polsce już raczej nic mnie nie ździwi ;) ) albo oskarżony sam tego zażąda B+

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 12:10 
Moderator
Moderator

Nie mogę się doczekać spotkania z Panią Konserwator. Możemy jej wręczyć dyplom za szczególne zasługi w dziedzinie ograniczania współpracy hobbystów z archeologami oraz przyczynienie się do utraty wielu nieocenionej wartości artefaktów, które dzięki bezmyślnej pani konserwator nigdy nie ujrzą światła dziennego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 12:12 
Mr. Sturmgewehr

Lokers napisał(a):
byelm kiedyś w sądie (naszczęście byłem tylko obserwatorem :1 ) poza tym byłem tam na wycieczce szkolnej i sąd mówił nam mniędzy innymy o tym kiedy wyłancza się jawność rozprawy i nie widze powodów aby tutaj została ona wyłączona chyba że uznają że godzi ona w godność tej "pani" (w polsce już raczej nic mnie nie ździwi ;) ) albo oskarżony sam tego zażąda B+

Racja, nie ma podstaw.

KPK

Art. 355. Rozprawa odbywa się jawnie. Ograniczenia jawności określa ustawa.

Art. 359. Niejawna jest rozprawa, która dotyczy:
1) wniosku prokuratora o umorzenie postępowania z powodu niepoczytalności sprawcy i zastosowanie środka zabezpieczającego,
2) sprawy o pomówienie lub znieważenie; na wniosek pokrzywdzonego rozprawa odbywa się jednak jawnie.

Art. 360. § 1. Sąd wyłącza jawność rozprawy w całości albo w części, jeżeli jawność mogłaby:
1) wywołać zakłócenie spokoju publicznego,
2) obrażać dobre obyczaje,
3) ujawnić okoliczności, które ze względu na ważny interes państwa powinny być zachowane w tajemnicy,
4) naruszyć ważny interes prywatny.
§ 2. Sąd wyłącza jawność całości lub części rozprawy także na żądanie osoby, która złożyła wniosek o ściganie.
§ 3. (248) Sąd może wyłączyć jawność całości albo części rozprawy, jeżeli choćby jeden z oskarżonych jest nieletni lub na czas przesłuchania świadka, który nie ukończył 15 lat.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]