Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 23:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2007, 21:58 
Starszy Sierżant Sztabowy

paviano napisał(a):
Wybacz "Mirku", jak dla mnie twoje słowa w kontekście tego artykułu brzmią, delikatnie mówiąc, dwuznacznie. Przy skali zjawiska, jakim jest obecnie w Polsce poszukiwanie z pomocą wykrywacza metali, żadnym rozwiązaniem nie jest legalizowanie swojego hobby poprzez współpracę z archeologami (a jeżeli jest rozwiązaniem to czysto indywidualnym i dość egoistycznym). 50 czy 100 tys poszukiwaczy w Polsce nie znajdzie swoich osobistych 10 tys. archeologów w których towarzystwie będzie mogło w majestacie prawa kultywować swojego hobby. A ja widzę na tym przykładzie że koledzy którzy już "Pana Boga Archeologa" za nogi chwycili, mają tendencję do traktowania reszty braci po piszczałce jako szkodników, którym dobrze że przykręca się śrubę (że pozwolę sobie zacytować "...a tym, którzy kopią nielegalnie jest coraz trudniej..." i to ma być fajne i pozytywne zjawisko?). Jedno tylko powiem - odejście od powszechnej penalizacji, licencjonowanie poszukiwaczy, pełna informacja o terenach i zasobach archeologicznych i karanie tylko tych którzy wchodzą w szkodę. Nie będę już więcej komentował. Koniec, kropka, bomba, kto czytał ten trąba.

pav

100% poparcia.
Z archeo najczęściej współpracują starzy wyjadacze, z których większość w ramach "partyzanckich" działań już się nakopała sporo. W skali kraju współpraca poszukiwaczy z archeo jest jak na razie zjawiskiem marginalnym -co ma zrobić (wspomniane przez Paviano ) kilkadziesiąt tysięcy poszukiwaczy, żeby móc sobie spokojnie pokopać w jakimś neutralnym, nie objętym ochroną archeologiczną terenie?
Poza tym irytuje mnie postawa doświadczonych poszukiwaczy, którzy przeszli na "jasną stronę mocy", a teraz krytykują i potępiają chodzenie z wykrywką na własną rękę - nie pamięta wół jak cielęciem był?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 czerwca 2007, 01:22 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Poza tym irytuje mnie postawa doświadczonych poszukiwaczy, którzy przeszli na "jasną stronę mocy", a teraz krytykują i potępiają chodzenie z wykrywką na własną rękę - nie pamięta wół jak cielęciem był?

No włąśnie na to wygląda ,że nie za bardzo :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2007, 18:14 
Kapral
Kapral

Wymień kto z starych poszukiwaczy, wyjadaczy przeszedł na stronę służb archeologicznych. Insynuujesz coś obrażając większość porządnych ludzi. :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 08:03 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Asia napisał(a):
Wymień kto z starych poszukiwaczy, wyjadaczy przeszedł na stronę służb archeologicznych. Insynuujesz coś obrażając większość porządnych ludzi. :que

Szkoda gadać...

To co Twój przedmówca ma na myśli jest pewnie dlatego, że osoby (które współpracują z archeo) nie raz i nie dwa potrafią kogoś tu skarcić za pewne wzorce zachowania. Ale te skarcenia są nie za chodzenie z wykrywaczem (bo te osoby współpracujące robią to również poza archeo), lecz za to, że niektórzy "poszukiwacze" z premedytacją niszczą stanowiska (piszę niszczą i nie mam tu na myśli niewinnego chodzenia po zaoranym polu, tylko o głębokich wkopach np. na cmentarzyskach czy grodziskach). Odróżnijmy Moi Drodzy zwykłe hobbystyczne chodzenie z wykrywaczem od świadomego rabunku.

Dlaczego też jeszcze takie postawy są karcone? Ano dlatego, że właśnie takie rabunki robią nam złą prasę w środowisku archeo. To przez zryte grodziska dla wielu archeo wszyscy poszukiwacze są "be". Wrzucają nas wszystkich do jednego worka i cierpimy wszyscy tylko dlatego, że paru debili nie wie jak się zachować. :n

Jesteśmy i pozostajemy portalem głównie dla poszukiwaczy. Nie ma strachu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 12:21 
Generał Broni
Generał Broni

Przy okazji plagi - ekipa,która przyjechała maluchem i zryła przez trzy dni "drugi młyn" koło P.,podająca się za "braniewiaków".Teren wygląda jak po nalotach dywanowych.Takie zniszczenia ostatnio widziałem w okolicy chlewa gdy buszowali w okolicy jego mieszkańcy. :gil

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 19:46 

Asia napisał(a):
Insynuujesz coś obrażając większość porządnych ludzi. :que

Nikogo nie miałem zamiaru obrazić, jest to moje subiektywne odczucie...

mirek napisał(a):
Dość, że w sumie takie zaostrzenie kursu wobec poszukiwaczy ma swoje dobre strony: coraz wiecej ludzi współpracuje z archeo, a tym, którzy kopia nielegalnie jest coraz trudniej.

To właśnie miałem na myśli... Każdy, kto chodzi na własną rękę robi to nielegalnie. Wypowiedź ta dotyczy więc 99,9% poszukiwaczy w Polsce. Moim zdaniem dążenie do stanu, w którym poszukiwania będą realne tylko przy pracach archeologicznych jest nieporozumieniem. Niestety przyszłość rysuje się właśnie w takich barwach...

Oczywiście karcenie i karanie za przypadki wandalizmu (niszczenie stanowisk archeo itp.) wśród poszukiwaczy całkowicie popieram.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 20:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

niestety zawsze znajdzie sie kilka osób które będą wchodzić tam gdzie nie powinny tak jest w każdej dziedzinie życia zawsze znajdą sie jedna czy dwie czarne owce które psują reputacje całej grupie.
a jak zaczną nas wyłapywać :cop to znowu będą mogli sie pochwalić że wykrywalność przestępstw wzrasta ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 22:37 
Wielki Szpitalnik

Pavveł napisał(a):
To właśnie miałem na myśli... Każdy, kto chodzi na własną rękę robi to nielegalnie. Wypowiedź ta dotyczy więc 99,9% poszukiwaczy w Polsce.

Przestań się czepiać i łapać za słówka, wiesz dobrze, że Mirek miał na myśłi rabusiów stanowisk archeologicznych a nie normalnych poszukiwaczy. Nie rozumiem całego bicia piany.

Pozdrawiam
tomato

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]