Teraz jest sobota, 11 października 2025, 23:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 czerwca 2007, 23:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Właściciel terenu z tej radości, że mógł uczestniczyć w tak fantastycznym odkryciu kupił 5 kilo nakrętek i podskakując sypał nimi po polu jak płatkami róży ;) Zachwycony nie był, ale potem zrobił się bardzo ciekawski i przyglądał się naszej pracy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 22:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To chyba o was koledzy:
http://www.kobidz.pl/app/site.php5/article/7/2467.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2007, 14:07 
Książę Lynchets

Witam,
jako trochę zamieszany w całą sprawę, chciałbym serdecznie podziękować WSZYSTKIM, którzy wzięli w niej udział (Zuzka, Dobrochna, mab1978, tomasxxx, Pookie86 z synem, Karol111, Szary W., Saper, uczeń z Bendnarskiej, Mol + archeo + Fizi z kolegami nurkami. Jeśli kogoś pominąłem, to tylko z powodu panującego upału. Szczególne słowa uznania dla Tomka i Michała - bez was w ogóle nie byłoby całej akcji - Saluto!!!).
Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu,
IJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2007, 23:47 
Specjalista
Specjalista

Opis wspomnianej tu akcji mazurskiej, naszych dzialan w Truso, oraz inauguracji dzialalnosci pogotowia archeologicznego ma sie ukazac w lipcowym wydaniu Odkrywcy. Artykul zostal popelniony :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2007, 15:12 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
Cześc ciekawa sprawa z tymi wykopkami pod Mrągowem ale jest kilku pseudo poszukiwaczy kopiących w tym terenie,z tego co widze ze zdjęc znam te miejsce ale jest jeszcze jedno podobne w pewnej okolicy zaintrygowało mnie to ze pewni poszukiwacze kopali tam dzien w dzien zaciekawiony postanowilem przeszukac te pole(wracając z wykopalisk z archeo) hhhmm ku mojemu zdziwieniu wyszlo kilka fantow z wplywow rzymskich niestety jeszcze nie przekazalem tych przedmitow dla archeo z powodu ze na drugi dzień wyjechałem za granice,na razie sa w domu po powrocie przekaże je oraz wskaże miejsce znalezienia.Zeby nie było niejasności dzialam na legalu.Pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2007, 20:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
labeo2 napisał:
Cytuj:
Zeby nie było niejasności dzialam na legalu

Co to znaczy? Bo nie do końca rozumiem.
Cytuj:
postanowilem przeszukac te pole(wracając z wykopalisk z archeo)

Czy wtedy też byłeś "na legalu"? Czy masz takie pozwolenie, że kopiesz kiedy chcesz i gdzie chcesz?
Bo myślałem że WKZ wydaje pozwolenia na konkretne miejsce i czas poszukiwań.
Cytuj:
jest kilku pseudo poszukiwaczy kopiących w tym terenie

Kogo masz na myśli? Czy tych, którzy nie działają "na legalu"?
Bo skoro tak to może trzeba zmienić nazwę forum na PSEUDOPOSZUKIWANIESKARBÓW.COM ;)
P.S.
Nie jestem złośliwy, tylko po prostu nie rozumiem niektórych rzeczy, stąd me pytania.
Pozdrawiam. visnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2007, 22:48 
Weteran
Weteran

Rozumiem, że labeo pisząc o pseudo poszukiwaczach miał na myśli osoby, które widział na opisywanym polu, które jak wynika z jego wypowiedzi kopały tam pzez kilka dni, rozumiem wchodzę na pole znajduję zapinkę - przypadek, drugą - zapala się czerwone światełko, przy trzecim fancie z tego okresu, jest już jasność - stanowisko archeologicze - czas zejść z pola. Jeżeli jednak ktoś wraca w takie miejsce przez parę dni to każdy archeo może powiedzieć - rabuje stanowisko - tak to widzę.

pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2007, 23:14 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

labeo2 napisał(a):
zaintrygowało mnie to ze pewni poszukiwacze kopali tam dzien w dzien zaciekawiony postanowilem przeszukac te pole

A może działali tak jak Ty na legalu? Współpraca o której nie wiesz. Nie można oceniać wszystkich na odległość...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2007, 23:05 
Weteran
Weteran

Szary Wilk napisał(a):
Opis wspomnianej tu akcji mazurskiej, naszych dzialan w Truso, oraz inauguracji dzialalnosci pogotowia archeologicznego ma sie ukazac w lipcowym wydaniu Odkrywcy. Artykul zostal popelniony :)

numer się ukazał, Szary i Saper wystąpili nawet w dwóch artykułach

pzdr a. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 10:25 
Specjalista
Specjalista

slodowiec napisał(a):
A może działali tak jak Ty na legalu? Współpraca o której nie wiesz. Nie można oceniać wszystkich na odległość...

To mozna dzialac "na legalu" na stanowiskach archeo?! Nie zebym zaraz "ocenial na odleglosc" - tak tylko pytam, bo jestem tu nowy:)
asdic321

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lipca 2007, 11:34 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
visnia napisał(a):
Witam.
labeo2 napisał:
Cytuj:
Zeby nie było niejasności dzialam na legalu

Co to znaczy? Bo nie do końca rozumiem.

Cytuj:
postanowilem przeszukac te pole(wracając z wykopalisk z archeo)

Czy wtedy też byłeś "na legalu"? Czy masz takie pozwolenie, że kopiesz kiedy chcesz i gdzie chcesz
Bo myślałem że WKZ wydaje pozwolenia na konkretne miejsce i czas poszukiwań.

Mam pozwolenie na ten rejon.

Cytuj:
jest kilku pseudo poszukiwaczy kopiących w tym terenie

Kogo masz na myśli? Czy tych, którzy nie działają "na legalu"?

Niemowie przeciez o jakiś fantach które niemają zadnej wartości dla archeo,ale jeśli ktoś kopie podejrzewając ze jest to nowo odkryte stanowisko archeologiczne i niepowiadamia tego to jest dlamnie pseudo poszukiwacz, którego nieszanuje.

Bo skoro tak to może trzeba zmienić nazwę forum na PSEUDOPOSZUKIWANIESKARBÓW.COM ;)
P.S.
Nie jestem złośliwy, tylko po prostu nie rozumiem niektórych rzeczy, stąd me pytania.
Pozdrawiam. visnia

A w ogóle przepraszam ze napisalem wcześniejszy post bo widze że niedokońca zostałem zrozumiany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2007, 23:28 
Kapral
Kapral

Osz, to naprawdę rewelacja (pomijając, że bogaczewska to I po Chr., faza B1 okresu wpływów rzymskich, ale to szczegół) powiedzcie, czy znaleźliście jakieś monety rzymskie??? pliz dajcie znać, pytam z naukowej strony (będę robić z tego doktorat). A tak na marginesie, co to za stanowisko dokładnie (chodzi mi o lokazlizację, bo sądząc po ilości gadżetów to chyba cmentarzysko z przełomu starszego i młodszego okresu wpływów rzymskich, czyli przełom I i II w. po Chr. -zapinka trójgrzebykowa typ mazurski), dzięki za wszelkie info :) fajnie że wpsółpracujecie :))

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]