Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 10:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: kopanie na polach
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2007, 21:11 
Szeregowy
Szeregowy

Witajcie
Wiem, że temat o kopaniu na polach był poruszany ale to było przed wejściem Polski do Unii :D i chcę mieć całkowitą pewność, że w tym temacie nic sie nie zmieniło.
Mianowicie, gdy mam zgodę (ustną czy pisemną) właściciela ziemi (pola) na przeszukanie wykrywką, to czy ktoś może sie mnie przyczepić?

Np taka sytuacja, że chodzę sobie z wykrywaczem, ale jeszcze nie wykopałem żadnego dołka.. to w tym momencie już ktoś może sie do mnie przyczepić (np Policja)?
Czy mogę kopać dołki na polu ??
Chcę się upewnić co do tego przed kupnem wykrywacza :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2007, 21:29 
Moderator
Moderator

jeśli masz zgodę właściciela i nie kopiesz na stanowisku archeologicznym to ...i tak się mogą przyczepić. Żeby kopać legalnie musisz mieć jeszcze zgodę od wojewódzkiego konserwatora zabytków. Chyba, że poszukujesz czegos innego niż zabytków. Wtedy zgoda własciciela wystarczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2007, 21:45 
Specjalista
Specjalista

czyli każdy mieszkaniec wsi który sadzi bądz wykopuje ziemniaki z ziemi a przy tym znajduje np monety powienien mieć pozwolenie WKZ :)?

Polska dziwna kraj :)

No nic może w końcu to sie zmieni
wstarczy pojsc po rozum do głowy i naśladować innych, np prawo angielskie.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2007, 11:12 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Coinmaster napisał(a):
czyli każdy mieszkaniec wsi który sadzi bądz wykopuje ziemniaki z ziemi a przy tym znajduje np monety powienien mieć pozwolenie WKZ :)?

Jeszcze nie widziałem nikogo, kto by kopał ziemniaki "przy użyciu narzędzi elektronicznych" :)

Chociaż - jak ktoś np. komórkę drutem do kombajnu przyczepi, to przy polskim podejściu do prawa może być ciekawie... :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2007, 13:16 
Generał Broni
Generał Broni

:offf ale blisko."W środę,30 maja o godzinie 8 rano do drzwi mieszkania Mirosława S. na jednym z osiedli w Toruniu zapukało dwóch funkcjonariuszy Komendy Powiatowej Policji z Chełmna.Powiedzieli,że mają nakaz przeszukania mieszkania w celu odnalezienia dowodów popełnionego przez S. przestępstwa.Mirosław S. ma 35 lat,jest wysokim,dobrze zbudowanym mężczyzną,lektorem języka angielskiego.Zamiast przestraszyć się,zaczął się śmiać.(...)Przestępstwo S. miał popełnić 27 listopada 2006r.Przeglądając dziesiątki stron internetowych zawierających dziesiątki tysięcy dowcipów,żartów,obrazków,fotomontaży,śmiesznych filmików, S. znalazł obrazek kolaż,który uznał za zabawny.Przekopiował go więc,obok wielu innych zdjęć, i zapomniał o całej sprawie.
W lutym 2007r. Romana G. ze wsi F. pod Chełmnem,tak małej,że trudno ją odnaleźć nawet w dużym atlasie samochodowym,przeglądając-podobnie jak S.-strony internetowe natknęła się na obrazek,który obraził jej uczucia religijne i złożyła zawiadomienie do Prokuratury Rejonowej dla powiatu Chełmno.Właśnie to zawiadomienie uruchomiło ciąg zdarzeń zmierzający do skazania S.(...)Stojąc rano w piżamie we własnym mieszkaniu,S. przyznał się do przekopiowania obrazka.Policjanci kazali mu się ubrać i zabrali do komendy w Chełmnie.Tam powiedzieli,że został oskarżony z art.196 kk,obrażając uczucia Romany G. i Andrzeja G.(bo do zastosowania art.196kk potrzeba co najmniej dwóch obrażonych) i że wyrok już zapadł.Ale,że karę może sobie wybrać:albo 2 tys.zł grzywny,albo pół roku więzienia w zawieszeniu i 500 zł grzywny.Choć dalej był w oszołomieniu,mając rodzinę na utrzymaniu S.wybrał mniejszą grzywnę i więzienie w zawieszeniu.Gdy już dokonał wyboru,policjanci zadzwonili do prokuratora z informacją o wybranej przez S. karze.Kazali jeszcze podpisać,jechać do domu i czekać,aż wydany na piśmie wyrok przyjdzie pocztą.(...)Przecież Kafkę skreślono z listy lektur...(...)Prokurator rejonowy Witold Preis-prokuratura skorzystała z instytucji >ugody między prokuratorem a przyszłym oskarżonym< określonej w przepisach w art.335kpk.(...)Istotą kary jest jej dolegliwość.(...)Kara zaciera się po upływie okresu zawieszenia plus pół roku.
Skoro przestępstwo zostało zgłoszone...Skoro prawdy absolutnej ustalić się nie da...Skoro uczucia religijne różnych osób są różne...Skoro ustalenie skali obrazy tych uczuć wymagałoby długich ekspertyz...Skoro S. się przyznał i zgodził na taki wyrok...Skoro S. podpisał...Skoro takie czasy...(...)Nikt nie wie,czy kiedyś,gdzieś,czymś przypadkiem nie uraził uczuć religijnych kogoś.Nikt nie wie,czy akurat w tej chwili nie toczy sie przeciwko niemu śledztwo i proces.Wielu już mogło zostać skazanych.W piżamie.Na swojej kanapie."
ANGORA nr26/2007. :usta

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2007, 21:50 
Podporucznik
Podporucznik

Trochę to dziwne, bo jak np. ktoś zgubi klucze na polu (może głupi przykład, ale co tam) i se wykrywką będzie szukał to popełnia przestępstwo ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2007, 22:40 
Generał Broni
Generał Broni

BurstShot napisał(a):
Trochę to dziwne, bo jak np. ktoś zgubi klucze na polu (może głupi przykład, ale co tam) i se wykrywką będzie szukał to popełnia przestępstwo ?

oczywiście że nie popełnia
wykrywacze matali jak sama nazwa wskazuje służą do szukania metali
problem zaczyna się wtedy jak szukasz zabytkowych metali... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 09:54 
Szeregowy
Szeregowy

Czyli cały problem polega w tym, że nikt nie wie jakie mam intencje.. ? czy szukam czegoś współczesnego czy zabytków ? No dobra ale jak im udowodnić, że szukam rzeczy współczesnych i nie szukam zabytków?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 10:14 
Podporucznik
Podporucznik

vdn napisał(a):
Czyli cały problem polega w tym, że nikt nie wie jakie mam intencje.. ? czy szukam czegoś współczesnego czy zabytków ? No dobra ale jak im udowodnić, że szukam rzeczy współczesnych i nie szukam zabytków?

Tego nie udowodnisz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 13:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

vdn napisał(a):

Na całe szczęście jeszcze nie ma takiego obłędu, żebyś musiał udowadniać. Na szczęście jeszcze teraz to "oni" Tobie muszą udowodnic, że szukałeś zabytków a nie czegos współczesnego, więc jak nic przy sobie nie będziesz miał to spoko :-).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 20:15 
Generał Broni
Generał Broni

A widziałeś takiego co przy sobie nic nie miał?Chyba,że pole >kicha< albo ledwo zaczął.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 23:59 
Generał Broni
Generał Broni

Właściwie to nawet archeolog musi mieć pozwolenie od konserwy na używanie wykrywacza ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 09:46 
Porucznik
Porucznik

hmm, ale nawet jeśli coś przy sobie mam, np. zabytkową monetkę, a szukam obrączek gołębich na polu za zgodą właściciela, to skąd pewność, że monetkę właśnie wykopałem? fakt, że podejrzenie o to jest duże.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 19:05 
Podporucznik
Podporucznik

Cytuj:
hmm, ale nawet jeśli coś przy sobie mam, np. zabytkową monetkę, a szukam obrączek gołębich na polu za zgodą właściciela, to skąd pewność, że monetkę właśnie wykopałem? fakt, że podejrzenie o to jest duże.

No właśnie.
W ogóle to trochę dziwne, bo mogę mieć zegarek z przed 1945r i kopać na polu za zgodą właściciela przedmiotów legalnych to też można powiedzieć że go wykopałem, nawet jeżeli nie .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lipca 2007, 10:13 
Porucznik
Porucznik

gorzej, jeśli zgubiłem swój zabytkowy zegarek spacerując po polu, a teraz właśnie go szukam, czyli szukam zabytku :>

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]