Teraz jest środa, 24 czerwca 2026, 07:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Solaris-niech napiszą o nic coś Ci, którzy go posiadaj
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 01:30 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam.Wiem że zaczynam kolejny post ale mało jest w gruncie rzeczy informacji od użytkowników. Niech wypowiedzą się Ci którzy na codzień go używają. Jak się sprawdza jako wykrywacz na monety a jak na militarkę. Dzięki i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Solaris-niech napiszą o nic coś Ci, którzy go posi
PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2007, 14:47 
Kapitan
Kapitan

vip-18 napisał(a):
mało jest w gruncie rzeczy informacji od użytkowników.

Witam.

Nie ma się czemu dziwić, zaraz po opisie "wpadnie" przemądrzały gość (w tej chwili "Starszy Sierżant Sztabowy"), który gówno wie i tyle samo widział, jeżeli chodzi o ten wykrywacz i będzie szargał opinię Rutusowi.
Bardzo wiele napisano na temat tego wykrywacza na różnych forach dlatego proponuję trochę poszukać.
Jeżeli chcesz to mogę Ci przesłać na priv moją opinię i spostrzeżenia.
PZDR - pb.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 14:55 
Kapral
Kapral

ja też bym prosił o porady dla zaczynającego z solarisem. Może być na priv-a. Z góry wielkie dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2007, 21:53 
Kapitan
Kapitan

to i ja poprosze jakies info od pitbula. Dzięki z góry :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2007, 15:18 
Kapitan
Kapitan

Witam!
swojego Solarisa posiadam od pazdziernika 2006.
na poczatku klnelem plulem sobie w twarz ze kupilem to polskie "badziewie" sorry Panie Rutyna :)
ale z czasem sie powoli uczylem.
wg mnie Solaris nie jest prostym wykrywaczem,wczesniej przez ok 6 lat chodzilem z dobrym jablem,troszke ze smetkiem jak i fisherem.
kopie tylko militarke zadnych kolorow itd.
na poczatku chodzilem tylko w dynamice bo ja rozumialem.starsznie meczylem sie na statyku.
ale od kilkunastu wyjazdow "wyczailem" ustawienia z pomoca Pana Rutyny (thx) i jest naprawde zaje...cie.
wykrywacz "gleboki",ladnie dyskryminuje,nie je baterii,w miare lekki i wygodny.
ogolnie jestem bardzo zadowolony,kto wie moze kiedys jak skonczy sie zakazane zelastwo w ziemi kiedys przejde na kolorek a wtedy wejde ponownie dynamika ale mam nadzieje ze to szybko nie nastapi ;)
pozdro :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lipca 2007, 19:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Konkretnie bez bicia piany ( żeby nie było że autopromocja ) odniosę się do tego co napisał kolega Stedke . Na militarkę - mix all . Chodzić tak długo aż się człowiek przekona do tego trybu. Potem się już nigdy nie wraca do czystej statyki.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lipca 2007, 20:40 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Solaris to był mój pierwszy i jedyny wykrywacz, nikogo sie nie radziłem wybierając go, czytałem jedynie to co pisza o nim ludzie. Nie żałuje. Początki jak we wszystkim co nowe były trudne. Kilkanaście wyjśc do lasu z instukcją obsługi w ręku i zakumałem o co chodzi. Dobre zasięgi, militarka super i monetki też,biegam z nim tylko na dynamiku czasem przełączam na all i mix. Wady: . Trzeba uważać na wyświetlacz, jeden z kolegów nadepnął na niego i urwał go na szczęscie żaden z kabli sie nie przerwał, kiedyś trzeba to wymienic póki co wzmocniłem go małym patencikiem ;) trzyma elegancko. Baterie oczywiście akumulatorki, trzymają długo. Ja sobie chwale Solariska. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lipca 2007, 23:11 
Kapitan
Kapitan

kaleson napisał(a):
Wady: . Trzeba uważać na wyświetlacz, jeden z kolegów nadepnął na niego i urwał go

Wiesz nie powiedziałbym, że jest to jakaś wada, pokaż mi wykrywacz, który wytrzyma nadepnięcie :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 09:57 
Kapral
Kapral

Witam
Mam pytanie jak najlepiej ustawić solarkę na kolorową militarkę.
PZD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 10:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam jak już dyskusja o Solarisie to pozwolę się podpiąć pod tego posta.

Interesowała mnie ta korekcja żelaza.

Dowiedziałem się troszkę na ten temat, jeżeli źle wyjaśnię to proszę o poprawę:

Jest to wspomaganie dyskryminacji.

Jeżeli mamy wyłączoną korekcję to niektóre przedmioty żelazne mogą dawać sygnały pomimo dyskryminacji (drobne i malutkie sygnały). Korekcja jest od tego aby takie sygnały usunąć. POZIOM 1 usuwa ale POZIOM 2 usuwa "mocniej". Trzeba uważać z POZIOMEM drugim bo może usunąć sygnały od kolorku cieniutkiego w którym zaszły różne procesy chemiczne czyli nie jest czysty kolor.

Co zauważyłem:

Dynamik - wybitnie głęboki szczególnie na małe rzeczy.
Jeżeli chodzimy koło trakcji kolejowej to na dynamiku do 100m wchodzą zakucenia od ww trakcji. U mnie jedynym wyjściem było przełączenie na MIXA i zakuceń nie było.

Mam pytanie do użytkowników:

Czy są jakieś zmiany w zasięgach, identyfikacji po zmianie tonu i poziomu natężenia tonu (254 i 50)?

Na plażę ten Solaris jest super ale wtedy to na dynamiku i dyskryma na prawie minimum (jeżeli chodzi o monety RP to 5678 kwadraciki, niestety nie wiem jak złotko i sreberko bo nie znalazłem na plaży).

I jeszcze jedno pytanie:

Jeżeli chodzimy na MIXA to dostrajamy do grunty na dynamiku a później przełączamy na MIXA, czy jak?

pozdrawiam
Artur

Poprzednim wykrywaczem był kanarek 150, ale się chowa do Solarisa!

I tym optymistycznym akcentem kończę swego posta. Mam nadzieje, że pomogłem komuś.
jeszcze raz pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 17:56 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

SPIDERSKI napisał(a):
Jeżeli mamy wyłączoną korekcję to niektóre przedmioty żelazne mogą dawać sygnały pomimo dyskryminacji (drobne i malutkie sygnały). Korekcja jest od tego aby takie sygnały usunąć. POZIOM 1 usuwa ale POZIOM 2 usuwa "mocniej". Trzeba uważać z POZIOMEM drugim bo może usunąć sygnały od kolorku cieniutkiego w którym zaszły różne procesy chemiczne czyli nie jest czysty kolor.

Ja raczej kolorku szukam i robię tak:
Dynamik, jest sygnał, grzebnę nogą, odgarnę wierzchnią warstwę ziemi, tak aby była płaska i przemiatam. Jeżeli jest dźwięk czysty, stabilny (czyli górny kwadracik nie biega w prawo i lewo, conajwyżej wyświetla się w obrębie dwóch pól), a po obadaniu pinpointem nie jest to duży fant (czyli przy przemieceniu nad fantem sygnał szybko się urywa i jest krótki) to na 80% jest to mały kolor. Pozostałe 20% to mała, blaszka, coś jak kawałek połamanej podkowy, krążek wielkości marki narzędziowej itp. Dla pewności można stanąć "na godz. 9 lub 3" sygnału i znów pomachać cewką. Jeżeli natomiast sygnał przy przemiataniu skacze, jest krótki, "popierduje" to kawałek żelastwa. Dyskryminację zazwyczaj mam ustawioną na godz. 11, czyli gwoździe i inne duperele odrzuca.
Te efekty pokazywania żelastwa na kolor to nic innego jak "odczytanie" przez wykrywacz płaskiej powierzchni żelastwa jako koloru. Osobiście nie używam korekcji żelaza, z wyżej wymienionego powodu przez Spiderskiego (ew. pominięcie cienkich monet, leżących pionowo). Z czasem można się nauczyć rozróżniać te "czyste" i pewne sygnały i takie, których nie warto kopać.
Jeżeli pan Rutyna mógły dodać coś od siebie w tym temacie, chętnie posłucham.
...a MIX'a muszę się nauczyć i przełamać ("chodzić dotąd aż się go polubi" :))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2007, 12:20 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Rozumiem ja też tak robię, lecz starałem się wyjaśnić co to jest ta korekcja żelaza bo dużo postów jest w stylu - co to jest? - ale mało odpowiedzi.

pozdrawiam
Artur
DARZ DÓŁ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 14:07 
Kapral
Kapral

SPIDERSKI napisał(a):
I jeszcze jedno pytanie:

Jeżeli chodzimy na MIXA to dostrajamy do grunty na dynamiku a później przełączamy na MIXA, czy jak?

Należy przytrzymać lewy klawisz troszkę dłużej i przechodzisz wtedy do trybu strojenia
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lipca 2007, 07:56 
Szeregowy
Szeregowy

Może ktoś napisze jakieś sprawdzone ustawienia tego wykrywacza na monetki bo ja coś sobie z tym nie mogę poradzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lipca 2007, 19:11 
Kapitan
Kapitan

Osobiście chodzę na następujących ustawieniach:

DYNAMIKA
czułość - połowa
trzy tony
grunt dostrajam (przeważnie położenie neutralne)
głośność - max
dyskryminacja - ponad połowę
sygnał wiodący - 50
ton - 254
włączone VCO

PZDR - pb

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]