Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 08:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: rodzinna genealogia
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2007, 15:50 
Porucznik
Porucznik

Witam Forumowiczów ;),
chciałbym się spytać, czy prowadzicie tego typu działalność, zbieracie informacje, budujecie drzewa genealogiczne.
Jeśli tak to pochwalcie się jak daleko jesteście w poszukiwaniach. W moim przypadku jest tak: tata mamy, doszedł w swoich poszukiwaniach do roku około 1710 (Jan Zieliński). Miał trochę szczęścia, rodzina z Jedlni na przestrzeni dziejów się nie przemieszczała, a kościół nie spłonął.
Od strony Taty badania prowadzę a sam, z pomocą starszych członków rodziny. Na razie jest to bardziej etap porządkowy i mający na celu zapobiec zapomnieniu o pewnych historiach. Ostatnią osobą co do której znamy dokładne dane jest Józefat Leszczyński (1862-1910) i jego żona Józefa z Kierczyńśkich (1870-1953). Ojciec owego Józefata, zwał się Antoni i zmarł w przedziale czasowym 1914-1918 na bialskopodlaskiej ziemi. W tym roku spędzę w Białej trochę czasu to może się uda pociągnąć coś do przodu w kwestii tego Antoniego albo i dalej.

Drugą sprawą są wspomnienia, z mojego podwórka mogę powiedzieć, że zostawił takie mój pradziadek i dziadek, z czego ten ostatni nawet je nagrał na kasecie. Mam nadzieję że dorobię się takiego syna, który doceni to że może usłyszeć głos pradziadka.

Pochwalta się Waszmoście, a i podzielcie się doświadczeniami w takich poszukiwaniach. ;)
Pozdrawiam gen. Wrangel

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2007, 17:43 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam

Ja też interesuję się genealogią mojej rodziny. Niestety wyniki nie są oszałamiające ale to dopiero początek.W swoich poszukiwaniach doszedłem tylko do roku 1878 (na razie). Moja rodzina bardzo często się przemieszczała także mam utrudnione zadanie. Naszczęście mój dziadek miał skłonność do chomiokowania wszystkiego więc zostało mi wiele pamiątek rodzinnych.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2007, 19:03 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

tez sie interesuje

Ostatnio edytowano wtorek, 3 marca 2009, 21:50 przez bartman, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2007, 21:36 
Specjalista
Specjalista

--ze wspomnien mego zmarlego w 1977r ojca; '' rod Samotyhow herbu Leliwa i Luk Napiety wczasie wojny trzynastoletniej wlatach 1454-1466 za okazana walecznosc w polu otrzymal od krola Kazimierza Jagiellonczyka ziemie i pustosze nad Bialym Jeziorem w powiecie grodzienskim wojewodztwie trockim-- Bialy Kamien. Otrzymali je bracia Grzegorz i Gabryel. Otym pisza konstyyucje sejmowe. dalszego rozwoju i historii rodu bo dokumenty i duza tablica genealogiczna splonely w czasie ostatniej wojny. Z zachowanych dokumentow wynika ze Gabryel Antoni Samotyha pisarz celny Wielkiego Ksiestwa Litewskiego z malzonka Anna z Twarogowskich otrzymal od krola Jana III majatek Marepusta co August II w 1701 r zatwierdzil przywilejem. Dokumentow na to nie posiadam ale dla mnie to wystarczy a drzewo prowadze do dzis. Rodziny ze strony matki nie znam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2007, 22:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
Jak każdy- ja także kiedyś starałem się dotrzeć do swych korzeni..
zamieszczam link- mam nadzieje, że będzie przydatny

http://www.genpol.com/index.php

Pozdrawiam Darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: rodzinna genealogia
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2007, 02:19 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

gen. baron Piotr Wrangel napisał(a):
Ostatnią osobą co do której znamy dokładne dane jest Józefat Leszczyński (1862-1910) i jego żona Józefa z Kierczyńśkich (1870-1953). Ojciec owego Józefata, zwał się Antoni i zmarł w przedziale czasowym 1914-1918 na bialskopodlaskiej ziemi. W tym roku spędzę w Białej trochę czasu to może się uda pociągnąć coś do przodu w kwestii tego Antoniego.
Pozdrawiam gen. Wrangel

Mhhhm......
Moja mama jest z domu Leszczyńska a mieszkamy w Bialej Podlaskiej :)
Moge juz Ci mowic Wuju???
:) :) :)
Pozdrawiam
Ps Jesli masz ochote napisz na priv moze pomoge albo chociaz dowiem sie czegos ciekawego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2007, 12:29 
Chorąży
Chorąży

Ja zacząłem szukać, ale już na wstępie okazało się, że sąsiedzi ze wschodu spalili w czasie wojny nasz kościół (i to pod koniec wojny :sciana ) a wraz z budynkiem poszła z dymem cała 700-letnia dokumentacja... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2007, 13:05 
Porucznik
Porucznik

Kucyk wiadomość poszła. ;)
No ja również mam nadzieję że księgi parafialne się nie "zgubiły" i będę spotykać na mojej drodze miłych urzędników. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2007, 13:29 
Porucznik
Porucznik

Warto ściągnąć program genealogiczny, systematyzuje wszekie dane wg stałego klucza dla wszystkich osób. Ma możliwość wpisywania wszelkich innych danych poza formalnymi (służba wojskowa, rany, miejsca i daty chrztu, miejsca pochówku, Sakramentów Św., ). Sam mam i polecam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2007, 14:01 
Kapitan
Kapitan

mozna prosci o nazwe takiego programu? Wszystkie ktore znalazlem w sieci są płatne...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 czerwca 2010, 16:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Personal Ancestral Files (PAF) występuje też spolszczenie tego programu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: rodzinna genealogia
PostNapisane: czwartek, 3 czerwca 2010, 08:50 
Porucznik
Porucznik

gen. baron Piotr Wrangel napisał(a):
... Pochwalta się Waszmoście, a i podzielcie się doświadczeniami w takich poszukiwaniach....

No to się chwalimy: ze strony ojca - Anton Hellfeier (21.01.1823 - 02.04.1902), ze strony matki Vincent Spallek (ur. ok. 1825) - to w tzw. linii prostej, jak ja to nazywam. A ogólnie biorąc pod uwagę żony, mężów, itp to mam od roku 1816. Jeśli chodzi o księgi chrztów, to nie ma u mnie z tym problemu, wszystkie przetrwały wojnę i się zachowały. Gorzej z poszukiwaniem w nich nazwiska 'Hellfeier' - w samej miejscowości było kilka rodzin o takim nazwisku (nie spokrewnionych ze sobą), a dodatkowo w różnej pisowni (Hellfeyer, Hellfejer, Hellfajer, ... itp, itd).

Poza tym robię też drzewo genealogiczne swojej miejscowości. Miejscowość jest mała, młoda, także można sobie pozwolić na takie coś - nie ma dużo z tym roboty. Tam udało mi się dojść do daty 10.01.1793 - łącząc tym samym 7 pokoleń nazwiska "Daniel" i dochodząc w linii prostej do dzisiejszego mieszkańca - to tylko jeden taki przykład.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]