Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 11:29 
Generał Broni
Generał Broni

Na to pytanie to już prawie sobie odpowiedziałeś.Chociaż nie jestem znawcą prawa,to trochę z nim musiałem (he,he) się zapoznać.W polskim prawie i w wielu innych istnieje zasada domniemania niewinności.Jeśli nie ma dowodów,to próbuje się założyć proces poszlakowy.Ale to w zasadzie tylko w grubych sprawach.
Inną rzeczą jest to,że nasze przepisy prawne są tak skonstruowane( poprzez używanie zwrotów typu-powinien,należy,w przypadku itp.)aby każdy,kto ma większą wiedzę prawniczą niż zwykły obywatel,lub stać tego kogoś na dobrego,drogiego oczywiście "papuge", mógł te wszystkie kruczki prawne wykorzystać.
Dodatkowo pole manewru daje nieokreślanie ilości posiadanej substancji(np.prochu czy materiałów wybuchowych).I tu prokurator,w zależności od dobrej lub złej woli,może stwierdzić lub nie, że czyn podlega umorzeniu.
Jeśli :cop :cop wpadają do domu i łapią na gorącym...no to sorry,ale nie ma przebacz.A czasem mają ze sobą bardzo sprytnego pieska,ktory wyniucha proch nawet jak go do doniczki wsypiesz.
A zawsze mnie ciekawiło,że można w domu trzymać np.5kilo petard zakupionych w sklepie (a dało by się piękną bombkę z tego zrobić!) a przy złej woli :cop można odpowiadać karnie za 1 nie zbitą spłonkę.
Jeden z moich znajomych odpowiadał karnie za posiadanie 2 nabojów,mimo że ekspert :cop napisał,że po kilkakrotnej próbie odpalenia naboje uległy zniszczeniu na skutek przebicia spłonek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 14:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

saperek napisał(a):
jak chcesz byc kopniety i nie chcesz sluchac rad "starych" wyg to na g...tę nie ma rady

z kilku opinii "starych" wyg, tworzę jedną swoją która na pewno jest słuszna.
A głupi nie jestem i możesz mi wierzyć jedynie na słowo.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2007, 07:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To ja dla przestrogi opiszę 2 przypadki.
1. Pewna osoba była posiadaczem kilkunastu sztuk broni oczywiście legalnej i na pozwolenie. Była to broń myśliwska róznego kalibru oraz broń sportowa (bocznego i centralnego zapłonu krótka i długa) i broń gazowa. W trakcie rutynowej kontroli zabezpieczenia przechowywania broni, panowie policjanci przeglądając zawartość szafy z bronią niechcący zajrzeli do znajdującego się tam pudełeczka, gdzie znalezli kilka (na prawde kilka) szt. naboi myśliwskich w kalibrze broni, do którego owa osoba nie posiadała pozwolenia. Efekt to spisany protokół i wniosek o pozbawienie pozwolenia na broń w związku z posiadaniem nielegalnej amunicji. Po prostu były to naboje wzięte od któregoś z myśliwych na pamiątkę po udanym polowaniu (pamietajmy - mysliwi mogą sobie pożyczać broń między sobą)!!!! Całe szczęście sprawę udało się jakoś załatwić i policja odstapiła od dalszych czynności.

2. W związku z włamaniem do sklepu, policja ustaliła podejrzanych i z nakazem udała się w miejsce zamieszkania jednego z nich w celu dokonania przeszukania. W trakcie czynności znaleziono poza skradzionymi przedmiotami również 1 (słownie jeden) nabój do kbksu (prawdopodobnie wyniesiony ze strzelnicy z zajęć PO ). W efekcie osoba ta otrzymuje 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu w związku z posiadaniem nielegalnej amunicji.

Panowie, niestety taka jest rzeczywistość i lepiej dać sobie spokój, bo szkoda nerwów.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]