Teraz jest środa, 15 lipca 2026, 00:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 21:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

witam! Spoko i bez urazy!
Nie pretenduję do miana znawcy epoki ,a każda wymiana argumentów jest wskazana. Nie udowadniam, że mam rację tylko chcę podobnie jak i Kolega wykazać że sprawa z tą fotką nie jest taka prosta.
Jeżeli bym chciał przedstawić teraz argumenty, że i kolega się myli to bym przesłał zdjęcie Polaka żołnierza 2 dyw kaw gdzie ma dokładnie takie same pagony ale z tego by wyszła przepychanka a nie współpraca. Każde kombinowanie ma to do siebie ...że ktoś inny powie że można a nawet trzeba kombinować inaczej .
Bardzo dobrze znam zasady noszenia i wiem o ich mnogości ale wybrałem taka argumentację jaką wybrałem. kolega ma ta przewagę , że odpisuje na list , który czyta wcześniej, a więc może dowolnie dobierać argumenty.

Brakuje materiałów na temat armii rosyjskiej stąd wiecej domysłów niż pewników.
Akurat ogladałem forum ,,Odkrywcy,, gdzie rozwija się dyskusja na temat obrony Westerplatte -nie wiem czy w czasie takiej samej dyskusji na żywo -dyskutujący by sie nie powyduszali. Nie chce aby i tu do tego doszło.

Nie czuje sie obrażony Kolegi zwrotami i pomówieniem o nie fachowość gdyż dopiero zaczynam zbierać materiały o armii rosyjskiej i nie uważam że posiadłem już całą wiedzę . :D Pozdrawiam -69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 13:21 
Weteran
Weteran

Cieszę się, że nie obraziłeś się na mnie, pisząc mój post nie chciałem nikogo urazić ale może faktycznie zapędziłem się trochę za daleko.

Na nowych fotkach widać wyraźnie, że żołnierze noszą pasy z klamrami zastępczymi stalowymi oraz lepiej widać trzymaną szablę, i można teraz stwierdzić że jest to najprawdopodobniej "dragonka" czyli właśnie szaszka z kabłąkiem. Wysokie buty nie koniecznie muszą oznaczać kawalerię, inne rodzaje wojsk także nosiły takowe, piechota również. Choć na drugim zdjęciu żołnierz ma te buty wyjątkowo długie jeśli dobrze widzę sięgające aż do kolana :que
"69" Jeśli możesz wyślij mi zdjęcie o którym piszesz na maila elloco2@interia.pl chętnie obejżę i porównam pagony.

Pit niestety w tym dziale nie jestem moderatorem i nie mogę ingerować w zamieszczone zdjęcia :(

Pozdrawiam - El Loco.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 18:32 
Lew morski

Wy tu dyskutujecie a ja nic nie kumam :? Ma szaszke dragonska to co to oznacza??? Te buty bardzo dlugie - chyba w piechocie byloby trudno w takich chodzic...No i niestety nic nt. odznaczen, ale zdaje sobie sprawe, ze niewiele widac. W kazdym razie dzieki za wszelkie uwagi a co do ingerencji w zdjecia to przeciez zaden problem dla mnie bo to od biedy tez militaria, ale najblizej to w tygodniu cos poskanuje.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]