ARNOLD, napisałem była,,,,,,,,a rzeczka jest nadal :)
Zapytam inaczej
Do czego służyła KAŁKA?????
Pozdrawiam
Pali
SZANOWNI KOLEDZY!
Z CAŁYM SZACUNKIEM MUSZĘ PRZYZNAĆ SIĘ DO PEWNEGO RODZAJU BŁĘDU!!!!! (choć wydaje mi się, że nie ma w tym mojej 100% winy)
Oto dwie definicje tego samego przedmiotu z dwóch różnych żródeł:
KAŁKA:
Okrągła silnie wypukła tarcza wschodnia, wykonana z oplecionych materiałem drewnianych prętów.
za słownik historyczny
oraz :
"KAŁKAN - lekka, okrągła, wydatnie wypukła tarcza, o pochodzeniu wschodnim (turecko-perskim oraz tatarskim) wykonana ze zwiniętych koncentrycznie pędów roślinnych (figowiec, rattan, dereń) oplecionych w specjalny sposób jedwabną (lub lnianą) nicią, która łączy konstrukcję w całość. Centrum tarczy stanowi wypukły drewniany dysk, osłonięty od strony zewnętrznej cyrkułem (in. uchwat, umbo) wykonanym najczęściej z blachy stalowej. Spodnia płaszczyzna kałkana wyłożona jest tkaniną, z centralnie położoną niewielką, kwadratową poduszeczką z przynitowanymi rzemieniami (dla oparcia dłoni, wzgl. przełożenia nadgarstka). Kałkan skutecznie chroni przed grotami strzał oraz przed cięciem białą bronią. Ikonografia ukazuje także użycie kałkana jako ochrony pleców, oraz, zwłaszcza w scenach przemarszów - wiszącego luźno z tyłu kulbaki, po lewej stronie.
za:http://www.pancerni.com/Szabla%20i%20kon/Artykuly/Stroj%20bojowy/stroj%20bojowy%20pancernego.php
Ponieważ nie chcę wprowadzać większego zamieszania wycofuje się z pytania i proszę kolejną osobę o zabranie głosu
[ img ]
a o to chodziło
Pozdrawiam
Pali