Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 07:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 21:34 
Chorąży
Chorąży

dostałem kopię Wniosku o ukaranie, a nie akt oskarżenia. art. 111 ust. o ochronie zabytków - nielegalne poszukiwania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 21:43 
Plutonowy
Plutonowy

To wrzuć ten wniosek. Zobaczymy co tam wysmażyli...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: wyrok
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 21:49 
Chorąży
Chorąży

napisałem Ci powyżej, co wysmażyli...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 21:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No to się pani konserwator "przysłużyła" polskiej archeologii :n teraz każdy poszukiwacz (który przeczyta ten temat) zastanowi się dobrze ze trzy razy zanim poinformuje WKZ o odkryciu stanowiska archeologicznego

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano czwartek, 2 sierpnia 2007, 23:18 przez Q-Ball, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: wyrok
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 22:04 
Chorąży
Chorąży

dokładnie tak, jestem tak wk.....wiony,że brak słów. PANI KONSERWATOR IWONA KOZERSKA ZE SŁUPSKA powinna była się 10 razy zastanowić, zanim to zrobi co zrobiła, ale stało się... jutro polecam Głos pomorza, będzie artykuł. pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: archeo
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2007, 08:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

EH---chore prawo,a najbardziej chorzy "LUDZIE"---po ostatniej rozmowie z lubelskimi archeo tak myslacych jak ta pani konserwator jest ba..............rdzo duzo!!!!!!!! i niestety ale moja pomocna dlon zostala odrzucona,postraszona i dobrze ze nie "zakuli w kajdany".mlodzi archeo to jeszcze mysleli OK ale dziewczyny to juz myslaly podobnie jak przytoczona pani konserwator a slysząc opinie sasiadow szkoly gdzie kwateruja to wszystkich wyslalbym na odwyk!!!!!!!!!!!!!!--8 lit. na wekend --zgroza--jesli tak wyglada "praca" na wykopaliskach polskich archeo za podatnika pieniadze to ja "wysiadam". :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:59 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Tak wygląda prawo w polskich realiach... :(

Mniejsza o wykopki, stanowiska archeo i monety, czy samą panią konserwator. Szokujące jest takie wydanie wyroku w takiej sprawie.

Niestety znam podobne przypadki podobnych absurdów w wyrokach sądowych z bliskiego mi otoczenia. Absurd, totalny absurd...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2007, 17:11 
Szeregowy
Szeregowy

Najgorsze że w państwie prawa i demokracji takie rzeczy się dzieją. Zdaje mi się że tu bardziej mogło chodzić o danie nauczki środowisku niż o samą szkodliwość społeczną. Głupi naród.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: prawo
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2007, 18:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panstwo prawa i demokracji--dobre sobie----{stare prawo--nie na czasie}.demokracja nowa ale ludzie mysla i dzialają po staremu..Jak może byc lepiej jesli mlodziez {studenci--przyszli dysydenci} jest uczona wedlug starego systemu stereotypow przez starych profesorow ect...... :( :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2007, 21:12 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Stary beton twozy nowy beton
Ludzie jesli zostalo wam jeszcze choc troche oleju w glowie to spieprzajcie z tamtad do krajow gdzie mozna godnie zyc a nie egzystowac.
Niech te polglowki-decydenci sami soba zadza, dla siebie niech tworza durne prawa i sami sie karaja.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: sprzeciw
PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2007, 22:33 
Chorąży
Chorąży

wczoraj złożyłem do sądu kapturowego sprzeciw od wyroku nakazowego. czekam na rozprawę, może teraz dane mi będzie wypowiedzieć się, i chętnie skonfrontuję się z kozerską i jej racjami pochodzącymi chyba z czasów późnego Stalina.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 12:56 
Moderator
Moderator

No, o dziwo media prezentuja sprawe dość jasno.

http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... W/70803029

Cytuj:
Wiadomość wydrukowana ze strony www.gp24.pl

BYTÓW
6 sierpnia 2007 - 6:00
Za pomoc trafił pod sąd
Tomasz Morzuch z Bytowa oddał miejscowemu muzeum znalezione na polu monety rzymskie.

Zamiast nagrody, sąd ukarał go grzywną za nielegalne poszukiwanie skarbów i zabrał wykrywacz metali.

Pan Tomasz kilka miesięcy temu na podbytowskich polach chodząc z wykrywaczem metali, znalazł prawdziwy skarb.

- Około dwudziestu monet rzymskich i zapinkę pochodzące najprawdopodobniej z pierwszego wieku naszej ery - mówi poszukiwacz. - Przekazałem je za darmo Muzeum Zachodnio-Kaszubskiemu w Bytowie.

Na miejscu pojawili się archeolodzy, którzy penetrowali teren. Był zadowolony, że dzięki niemu udało się odkryć kolejny rąbek tajemnicy Ziemi Bytowskiej. Tymczasem kilka tygodni później policjanci przeszukali jego mieszkanie.

Zabrali wykrywacz metali oraz monety rzymskie. - Jednak nie te, które znalazłem - zapewnia Tomasz. - Są po pierwsze dużo starsze. Poza tym kupiłem je na aukcji internetowej, na co mam dowody. Niestety, policjanci nie wzięli tego pod uwagę.

Zarzucono mu naruszenie ustawy o ochronie zabytków i prowadzenie nielegalnych poszukiwań. Czekał na proces, aby wyjaśnić śledczym pomyłkę. Jednak zamiast wezwania na rozprawę, dostał list z... wyrokiem. Sąd orzekł: 200 złotych grzywny, pokrycie kosztów sądowych, konfiskatę wykrywacza metalu i kilkudziesięciu znalezionych u niego monet.

- Byłem w szoku - nie kryje. - Jak to możliwe, że bez obrony zostałem skazany. Nie mam pojęcia co zrobiłem złego i dlaczego tak mnie ukarano.

Odwołał się już od wyroku i teraz czeka na ponowne rozpoczęcie procesu, ponieważ był to wyrok nakazowy (patrz ramka). Policję poinformował Wojewódzki Konserwator Zabytków w Słupsku, który w takich przypadkach ma obowiązek wynikający z ustawy sprawdzić poszukiwacza.

- Wszystko, co zostało znalezione w ziemi należy do Skarbu Państwa - informuje Iwona Kozerska, archeolog u WKZ. - Wykrywacz metali można posiadać, ale nie można go używać bez specjalnej zgody konserwatora. Sprawa jest w toku, dlatego nie chcę jej komentować.

Dodaje jednak, że monety kupione na aukcji wcale nie świadczą o tym, że są legalne, bo również mogą pochodzić z nielegalnych poszukiwań. - Nikt nie wie ilu jest takich poszukiwaczy, jednak skala zjawiska jest ogromna - uważa. - Niestety, ustawodawca od lat nie potrafi rozwiązać tego problemu.

Dlatego pan Tomasz nauczony przykładem, teraz już na pewno nikomu nie powie o swoich ciekawych znaleziskach. - Nie mam zamiaru narażać się na kolejne procesy - dodaje.

Piotr Kawałek
piotr.kawalek@gp24.pl

Głos Pomorza

Cytuj:
* OPINIA
Krzysztof Ciemnoczołowski, prezes Sądu Rejonowego w Słupsku.

- Wyrok nakazowy jest orzekany bez udziału stron. Sędzia robi to sam na podstawie zgromadzonego materiału. Taki wyrok może zapaść tylko w przypadku drobnych przestępstw. Jest to jakby propozycja wyroku dla stron. Jeśli któraś ze stron się z nim nie zgadza, w terminie siedmiu dni od otrzymania, może się odwołać. Wtedy cała procedura rusza od nowa i dochodzi do normalnego procesu. Wystarczy napisać w odwołaniu jedno zdanie, na przykład "Sprzeciwiam się wyrokowi" a następnie data i numer sprawy oraz podpis.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 13:39 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Wykrywacz metali można posiadać, ale nie można go używać bez specjalnej zgody konserwatora.

No to jak to nawet nie można używać na swojej własnej posesji :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 14:49 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

damiano napisał(a):
Cytuj:
Wykrywacz metali można posiadać, ale nie można go używać bez specjalnej zgody konserwatora.

No to jak to nawet nie można używać na swojej własnej posesji :que

Możesz, ale nie do szukania zabytków :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 23:10 
Generał Broni
Generał Broni

Oto fragmenty artykułu z "Angory" jakie zamieściłem drugiego lipca br. na tym forum w temacie "Prawo i Poszukiwania". Niestety,artykuł okazał się proroczy (jeśli chodzi o zakończenie). - "W środę,30 maja o godzinie 8 rano do drzwi mieszkania Mirosława S. na jednym z osiedli w Toruniu zapukało dwóch funkcjonariuszy Komendy Powiatowej Policji z Chełmna.Powiedzieli,że mają nakaz przeszukania mieszkania w celu odnalezienia dowodów popełnionego przez S. przestępstwa.Mirosław S. ma 35 lat,jest wysokim,dobrze zbudowanym mężczyzną,lektorem języka angielskiego.Zamiast przestraszyć się,zaczął się śmiać.(...)Przestępstwo S. miał popełnić 27 listopada 2006r.Przeglądając dziesiątki stron internetowych zawierających dziesiątki tysięcy dowcipów,żartów,obrazków,fotomontaży,śmiesznych filmików, S. znalazł obrazek kolaż,który uznał za zabawny.Przekopiował go więc,obok wielu innych zdjęć, i zapomniał o całej sprawie.
W lutym 2007r. Romana G. ze wsi F. pod Chełmnem,tak małej,że trudno ją odnaleźć nawet w dużym atlasie samochodowym,przeglądając-podobnie jak S.-strony internetowe natknęła się na obrazek,który obraził jej uczucia religijne i złożyła zawiadomienie do Prokuratury Rejonowej dla powiatu Chełmno.Właśnie to zawiadomienie uruchomiło ciąg zdarzeń zmierzający do skazania S.(...)Stojąc rano w piżamie we własnym mieszkaniu,S. przyznał się do przekopiowania obrazka.Policjanci kazali mu się ubrać i zabrali do komendy w Chełmnie.Tam powiedzieli,że został oskarżony z art.196 kk,obrażając uczucia Romany G. i Andrzeja G.(bo do zastosowania art.196kk potrzeba co najmniej dwóch obrażonych) i że wyrok już zapadł.Ale,że karę może sobie wybrać:albo 2 tys.zł grzywny,albo pół roku więzienia w zawieszeniu i 500 zł grzywny.Choć dalej był w oszołomieniu,mając rodzinę na utrzymaniu S.wybrał mniejszą grzywnę i więzienie w zawieszeniu.Gdy już dokonał wyboru,policjanci zadzwonili do prokuratora z informacją o wybranej przez S. karze.Kazali jeszcze podpisać,jechać do domu i czekać,aż wydany na piśmie wyrok przyjdzie pocztą.(...)Prokurator rejonowy Witold Preis-prokuratura skorzystała z instytucji >ugody między prokuratorem a przyszłym oskarżonym< określonej w przepisach w art.335kpk.(...)Istotą kary jest jej dolegliwość.(...)Kara zaciera się po upływie okresu zawieszenia plus pół roku.
Skoro przestępstwo zostało zgłoszone...Skoro prawdy absolutnej ustalić się nie da...Skoro uczucia religijne różnych osób są różne...Skoro ustalenie skali obrazy tych uczuć wymagałoby długich ekspertyz...Skoro S. się przyznał i zgodził na taki wyrok...Skoro S. podpisał...Skoro takie czasy...(...)
Nikt nie wie,czy akurat w tej chwili nie toczy sie przeciwko niemu śledztwo i proces.Wielu już mogło zostać skazanych.W piżamie.Na swojej kanapie."
ANGORA nr26/2007.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]