vlado napisał(a):
Mój Solaris od nowości miał takie "farfocle" w sprężynce i były to resztki przezroczystej folii - przynajmniej tak je zinterpretowałem po wyjęciu pęsetą (bez rwania, były luzem), zaczynam się zastanawiać, czy rzeczywiście nie były to jakieś kawałki silikonu :)
Inna sprawa to przeróżne pozostałości traw i nasion, które dostają się do sprężynki, ale to już kwestia utrzymania sprzętu w czystości przez użytkownika. Może coś zwinąłeś do sprężynki ;>
vlado
Ja również to wyjąłem pensetą bez rwania i mam jako dowód że to na 100% jakiś klej lub silicon :)
Folia w żadnym wypadku :1
camelopardalis napisał(a):
Tak sygnał wiodący to takie słabe buczenie, to co opisałem stosuję dla trybu dynamicznego a tam nie słychać sygnału wiodącego, chodzę w zasadzie tylko na tym trybie jest on najlepszy na monetki i kolorową drobnicę. Natomiast przy trybie statycznym sygnał wiodący ustawiam zgodnie z instrukcja musi być on słyszalny i o takim samym natężeniu przy zbliżaniu wykrywacza do ziemi z wysokości 30 cm., a uzyskuje się to przez odpowiednie skręcanie pokrętłem grunt zgodnie z instrukcją. Jeżeli masz jakiś poważny problem z ustawianiem gruntu proponuję kontakt telefoniczny z producentem on wszystko dokładnie wyjaśni.
Czyli rozumiem że mam zbliżać i oddalać wykrywacz od paru cm od ziemi do np.50cm a w tym czasie tak kręcić żeby sygnał był stale buczący ale nie zmieniał tonu :que
Bo ja tak skręcałem że miałem sygnał tak jakby w pewnym zakresie zanikał - w różnych pozycjach pokrętła ale raczej zawsze ok.13-15 godziny :)
Czyli do dynamika się gruntu nie stroi :que