Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 16:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 września 2007, 18:10 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

W żwirowniach ,potokach i rzekach możemy znaleźć agaty których forma pozwala na prezentację w kolekcji bez cięcia i poleru co jest największą barierą dla początkujących zbieraczy i nie tylko. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 01:35 
Moderator
Moderator

z ostatniego wypadu dalej z cyklu agat w naturze :D (zobaczymy co po cięciu wyjdzie )

meteoryt?? :) nie to tylko powierzchnia buły agatowej po wstępnym oskrobaniu z zielonego paskudztwa :D
[ img ]

agacik w skale
[ img ]

ten sam okaz nieco bardziej artystyczne zdjęcie
[ img ]

wypadki się zdarzają rozłupana na pół buła agatowo-kwarcowa
[ img ]

kolejny okaz na skale
[ img ]

spora sztuka jak na regulickie warunki zapewne połączenie agatu z kalcytem ale okaże się po przecięciu
[ img ]

to co tygryski lubią najbardziej drobnica :D (zazwyczaj małe agaciki z tej lokalizacji mają bardziej fantazyjny rysunek niestety połowa zawsze przy cięciu skazana jest na straty...)
[ img ]

okaz z przed 2ch tygodni przecięty czeka na poler wyjątkowo urokliwy ale swoje prawdziwe piękno ujawni dopiero po wypolerowaniu
[ img ]

jeszcze jedno zdjęcie edukacyjne agat w skale macierzystej fota poglądowa
[ img ]

fota szczegółowa
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 07:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Widzę że melafir z Regulic mocno trzyma swoje migdałki nigdy same nie wyskakują z gniazdka? Na foto z tego samego cyklu melafir obtoczony w nurtach rzeki Izery okolice Turnowa i jego chalcedonowa zawartość.[ img ] [ img ] [

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 09:19 
Moderator
Moderator

zależy od partii skały w której się łupie te mniej zwietrzałe oddają "mocniej" niż w nie przywalisz :D
generalnie są 2 dziury z agatami tam w jednej całkiem łatwo się łupie (co by nikogo nie zmylić młot 3kg to absolutne minimum) ale agaty tam występują dość rzadko
albo ja nie miałem szczęścia (chodź z tej dziury pochodzi mój największy okaz) agaty z tamtąd wyskakują dość łatwo ze swojego melafirowego gniazdka
gorzej przedstawia się sytuacja w 2giej dziurze wszystko jest na wierzchu i praktycznie kopać nie trzeba ale walka ze skała to katorga
odłamki świstają koło uszu z prędkościami kul karabinowych:D człowiek łupiąc czuje się jak na westernie :)
tam i młot 5kg nie daje rady przez co jednego głaza rozkuwam już od pół roku... za to trafia sie tam ametyst :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 września 2007, 18:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Okazy agatów nie cięte i nie polerowane bywają często bardziej poglądowe aniżeli polery gdyż możemy obserwować ich cechy budowy wewnętrznej z innej perspektywy np. na zdjęciu poniżej widoczny jest pseudostalaktyt chalcedonu w kwarcu nie jak część rysunku lecz jako forma całkiem przestrzenna. [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 20:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Agaty występują też w skałach osadowych znacznie rzadziej ale tworzą równie ciekawe formy np. w marglach Turkmenistanu występują pseudomorfozy chalcedonu(agatu) po konkrecjach anhydrytu .Podobne okazy są znane też z USA nazywane są kapustami z racji zewnętrznego wyglądu.Agaty w skałach osadowych występują też w Rosji (Podmoskowie) to oczywiście tylko niektóre lokalizacje bardziej znane. [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 15:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam , jestem zainteresowany tym tematem , i mam prośbę do Was trochę dokładniej prosze ,jakie to tarcze i jaki papier potrzebny by uzyskać
takie wspaniałe efekty , jak na prezentowanych tutaj zdjęciach , pozdrawiam .
Proszę o odp. tu na stronie lub na jan_61_61@O2.pl
Z góry dzięki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 października 2007, 02:07 
Moderator
Moderator

Spłynęła mi część z wrześniowych łowów (odebrałem ze szlifierni)
oto co wyskoczyło

1 maleństwo około 2cm długości
[ img ]

2 uroczy 4cm 1sza połowa :D

[ img ]

3 druga połowa powyższego widoczna przepiękna głębia

[ img ]

4 4 cm długości charakterystyczne ciemne plamki na kwarcu (hematyt miedz rodzima?? muszę to dać pod dalszą analizę) poza tym ładna stratyfikacja i nawet pseudostalaktyt się trafił :)

[ img ]

5 Kolejne maleństwo 2cm ale z piękną głębią

[ img ]

6 Największy z okazów trafionych na tym wypadzie 6x5cm ciekawa forma i 2 miejsca z stratyfikacją co ciekawsze warstwy sobie odpowiadają mimo iż znajdują się na różnych poziomach...

[ img ]

7 Najpiękniejszy moim zdaniem okaz piękny delikatny 3d rysunek i delikatne błękitne zabarwienie... cudeńko :) 3x3,5cm

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 października 2007, 09:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No ładnie Kenny, niezłe rzeczy wyszły. Ja czekam na moją Lubiechową.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 października 2007, 12:01 
Moderator
Moderator

jak pisałem przecięta i się poleruje będzie na poniedziałek :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 października 2007, 20:45 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

W Lubiechowej już ciężko coś ciekawszego trafić ale jest miejsce gdzie występują bliźniaczo podobne agaty w Czechach .Wielki kamieniołom melafirów w miejscowości Frydstejn na północ od Turnova ,ta sama porcelanowa biel na przemian z różowymi lub szarymi odcieniami do tego częsty kalcyt , ametyst i jaspis różnica polega tylko na tym że tam miejscami depcze się po agatach kwestią jest tylko wybranie czegoś odpowiedniego i jeszcze rozmiary migdałów są tam o wiele większe rekordowe mają więcej niż metr średnicy .Oczywiście kamieniołom jest czynny a na niedziele zapełnia się tłukącymi młotami napalonymi Czechami którzy wieczorem wracając mają po parę ładnych kilo urobku. Na foto Lubiechowa w drugim od góry ładnie widoczny kanał infiltracyjny w ostatnim wypełnienie stanowi przesycony krzemionką igiełkowy goethyt .[ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 października 2007, 21:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mapa z kamieniołomem Frydstejn dla orientacji można dodać że droga widoczna po prawej stronie przy rzece(Izera)prowadzi prosto do przejścia granicznego w Jakuszycach. [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 października 2007, 13:13 
Moderator
Moderator

jednak jakoś ta specyficzna trójwymiarowość i delikatność rysunku regulickich agacików zdecydowanie bardziej mi się podoba od 2d rysunku z Lubiechowej...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 października 2007, 17:06 
Generał Broni
Generał Broni

Jak to z tymi agatami jest?Te warstwy narastają w wyniku krystalizacji z powtarzających się "wlewek" r-rów hydrotermalnych penetrujących skałę,czy w wyniku resublimacji oparów (spotkałem się też z taką teorią) :que Za oświecenie mnie z góry dziękuję ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 16:28 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Zawierające kwas krzemowy wody porowe tworzą żel krzemionkowy w nim dyfundują substancję które rozprzestrzeniając się wytrącają osad .Agat jest więc przykładem tzw.pierścieni Lieseganga. Wstęgi mogą być tak gęste że agat po wypolerowaniu wykazuje specyficzne właściwości optyczne przy poruszaniu nim wydaje się być trójwymiarowy.[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]