Teraz jest piątek, 19 czerwca 2026, 19:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Xterra 70-naprawa śruby mocującej cewkę DD 10,5 cali 7.5kHz
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 23:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Jakiś czas temu "padła" mi w mojej xterra70 śruba mocująca cewką DD 10,5 cali 7.5kHz. Część gwintowana urwała się przy samym łbie śruby. Ponieważ nie wierzyłem w to, że klejenie takiego uszkodzenia da zadowalające efekty rozpocząłem poszukiwania śruby zastępczej w sklepach handlujących sanitariatami (klapa sedesu mocowana jest plastikową śrubą). Zanim znalazłem cokolwiek pasującego do xterki70 Szwagier wpadł na pomysł naprawy śruby, który przedstawiam poniżej. Łeb śruby został przewiercony na wylot ... otwór przegwintowany, a nastepnie w tak spreparowany otwór została wkręcona część, która się od łaba oderwała. Po dzisiejszych testach na polu stwierdzam, że Szwagier ma łeb nie od parady :) ;). Być może powyższa metoda sprawdzi się i w innych wykrywaczach ( o ile długość części gwintowanej śruby na to pozwoli).

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

pozdrawiam
bogdans

Ostatnio edytowano piątek, 21 września 2007, 19:07 przez bogdans, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 10:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bogdans, a ten metal w środku nie wpływa działanie detektora :que :que
W Spectrumie z sondą BM950 takie rozwiązanie raczej nie przeszłoby (pewnie zależy też od sondy) - strojenie do gruntu "z głowy" :(

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 11:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

IdeL napisał(a):
Bogdans, a ten metal w środku nie wpływa działanie detektora :que :que
IdeL

Ale tam nie ma żadnego metalu :)

Łeb śruby, który "odłączył się" od części gwintowanej został przewiercony na wylot (tak jak to obrazują czerwone kreseczki). Otwór został nagwintowany i w to zostało wkręcona oryginalna część gwintowana, która wcześniej oderwała się od łba śruby (też plastikowej). Nie ma tu żadnych metalowych wstawek. Taką operację mozna było przeprowadzić dzięki temu, że producent wykrywacza do zamocowania cewki DD 10,5 " zastosował śrubą o nadmiernej długości. Po urwaniu się śruby "nadwyżkę" jej długości można było schować w wywierconym we łbie otworze. Może cała naprawa nie jest jakimś niesamowitym wydarzeniem, ale sam jakoś nie wpadłem na ten sposób. Może komuś się przyda ten opis :)

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 11:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zasugerowałem się tym srebrnym na trzecim zdjęciu :)
Z punktu widzenia lajkonika wygląda to tak jakby ktoś wkręcił "metalowe coś"

Pozdroofki

IdeL

PS A tak na marginesie - to trzeci Minelab tak kiepsko wykonany, który przyszło mi oglądać - za te pieniadze mogliby się w tej Australi przyłożyć do roboty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 15:14 
Kapitan
Kapitan

Idel niestety wszyscy oszczędzają - w XLT (i pewnie w MXT i DFXach też) nagminnie łamią się podłokietniki. Zwróć uwagą, że co któryś ze sprzedawanych XLT ma opis "dorobiony podłokietnik".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 19:13 
Generał Broni
Generał Broni

@cooger
Masz rację - spotyka się takie opisy np.na aukcjach :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 19:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

cooger napisał(a):
Zwróć uwagą, że co któryś ze sprzedawanych XLT ma opis "dorobiony podłokietnik".

Dlatego Eagle Spectrum podoba mi sie bardziej :1

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 20:52 
Kapitan
Kapitan

Nie wybierałbym wykrywki kierując się tym jaki ma podłokietnik, szczególnie jeśli prosto idzie go zastąpić wytrzymalszym :D Rozumiem, że masz ten z 3-ech elementów ? Jeśli tak to masz cytuję: 'fajniusio'. :]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2007, 21:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

cooger napisał(a):
Nie wybierałbym wykrywki kierując się tym jaki ma podłokietnik, szczególnie jeśli prosto idzie go zastąpić wytrzymalszym :D Rozumiem, że masz ten z 3-ech elementów ? Jeśli tak to masz cytuję: 'fajniusio'. :]

Jaki z trzech elementów :que :que
Mam obecnie dwa detektorki, które lubię - Eagle II z podłokietnikiem dorabianym i Spectrum vel Silver ze standardowym - ale co tam jest trójczęściowe :que :que Na ja, ich habe keine annung :o
A o co chodzi z tym podłokietnikiem do XLT - co tam się w ogóle moze urwać :que :que

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 12:58 
Kapitan
Kapitan

Trzy części - jedna podłokciowa i do niej zgrzane dwie mocujące - takie były używane m.in. w Eagle Spectrum. W XLT-kach (tych które widziałem, może w najstarszych jest stary model) jest z jednego kawałka blachy:
[ img ]

i pęka tam gdzie jest osłabiony, wzdłuż otworów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 13:16 
Specjalista
Specjalista

Podłokietniki w nowych XLT są po prostu niewystarczająco stabilne i cały czas pracują chwiejąc się na boki. Po jakimś czasie luzy się zwiększają itd. Myślę, że powinni użyć grubszej blachy oraz mocowania wyprofilowanego w taki sposób, żeby podłokietnik wchodził na wcisk i nie dał się obracać względem osi rurki do której jest przymocowany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 15:13 
Kapitan
Kapitan

SiD, szkoda tylko że inżynierowie u Whites'a tego nie wiedzą :( Co ciekawe w Prizm'ach sa zupełnie inne, plastikowe podłokietniki. Niestety nie są zamienne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 15:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

No to na zdjęciu Coogera to typowy podłokietnik do spectruma i silvera - no i ten jest moim zdaniem wykonany dobrze (choć prymitywnie - jak i cały detektor). Wskutek zaczytywania się w ten wątek ogladałem go u siebie na wszystkie strony i uznałem, że jest dobry i chyba grom z jasnego nieba mógłby go rozwalić :) . Z kolei temu do XLT to nie przyglądałem się nigdy- choć wydaje mi się, że w XLT-Spectrum był taki same jak w Eagle-Spectrum. Tak mi się zdawało jak oglądałem detektor Grzecha.
Co do podłokietnika w XLT-E to nie wypowiadam się - bo w ogóle XLT nie podoba mi się z tym swoim kulfoniastym wyświetlaczem i milionem paluszków do zasilania :n

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 15:27 
Kapitan
Kapitan

Irek skoro masz taki jak na zdjęciu to obejrzyj ten który ma Karol przy swoim. Zrozumiesz różnicę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 17:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

cooger napisał(a):
Irek skoro masz taki jak na zdjęciu to obejrzyj ten który ma Karol przy swoim. Zrozumiesz różnicę.

Karol ma taki sam (a to nie takiego na zdjeciu pokazałeś :que :que - małe było i podłokietnik wygladał tak jak mój i Karola)- bądź co bądź mamy te same sprzęty - choć Karol swojego nie opanował i go opycha (na mój gust to w nim jakiś pomysłowy Dobromir pokręcił peerkiem od wzmocnienia przedwzmacniacza i się wzbudza na preamp gain powyżej 4).
Nie wiem, może mój jest solidnie wykonany, ale na pewno nic tam nie odpadnie - zresztą ja mam dość nietypowego Anglika, który nawet nóżki gumowe posiada :) I jestem z niego bardzo zadowolony :) :) :) Zresztą nic się nie sypie i mam na nim duuuuże osiągnięcia wykopkowe :) :)

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]